Em costa molt estalviar | EDE
movi-image-elperiodico-cuesta-mucho-ahorrar-1
Envia'ns suggerències
Compte
4 min del teu temps

Em costa molt estalviar

19/11/2019

Incorporar l’hàbit d’estalviar pot ser molt fàcil gràcies a aquests mètodes i reptes senzills de seguir en el dia a dia. Països com ara Alemanya i França disposen de taxes d’estalvi que dupliquen la taxa espanyola, que se situa per sota de la mitjana euro

La base de l’estalvi consisteix a trobar l’equilibri entre ingressos i despeses i aconseguir algun tipus de marge per invertir-lo i, d’aquesta manera, aconseguir rendibilitzar aquest estalvi. No sempre és fàcil: les despeses del dia a dia, sumades als petits ocis del temps lliure, fan que l’estalvi pugui semblar una quimera. La dificultat per estalviar es pot sentir com un problema personal, però, com demostren les dades, hi ha moltes persones que tenen dificultats per gestionar els diners.

Amb la crisi, l’estalvi es va esfondrar i va passar del 13,4 % sobre el total de la renda bruta disponible al 4,9 % l’any 2018. Són dades que estan molt per sota de la mitjana de països com ara Alemanya (17,3 %) i França (13,7 %) o de la zona euro (12,3 %).

Per què ens costa estalviar?

Els estudis indiquen que el factor principal no és la falta de voluntat sinó la falta d’ingressos. Però, alhora, hi ha altres factors com ara no preveure despeses futures o gastar més del que s’ingressa, que es poden solucionar amb una bona planificació.

Segons diverses anàlisis de comportament financer, a les persones els costa renunciar a una cosa avui per tenir-la demà i, per això, la recompensa futura té menys valor per a la persona que la que es pot obtenir al mateix moment.

D’altra banda, per aconseguir un bon estalvi, calen objectius clars i cal saber què és el que es desitja: unes vacances, una casa, un viatge... L’estalvi ha d’adquirir un sentit.

A continuació et presentem alguns mètodes, reptes i trucs que, a força de disciplina i voluntat, seran els teus millors aliats a l’hora d’estalviar:

El mètode dels sobres

Es tracta d’una tècnica d’estalvi que va sorgir fa més d’un segle, però no per això s’ha quedat obsoleta ni ha perdut eficàcia. L’origen es troba a l’època de la gran depressió econòmica als Estats Units i la postguerra europea després de la Segona Guerra Mundial, quan els salaris es cobraven en metàl·lic.

El mètode del sobre consisteix a dividir els ingressos que es perceben cada mes en diferents “sobres” separats per partides. Aleshores, cadascuna d’aquestes partides tindrà una quantitat de diners del pressupost total.

Un exemple:

 • Sobre 1: despeses (s’hi destina el 55 % del pressupost
 • Sobre 2: estalvi (10 %)
 • Sobre 3: inversió (10 %)
 • Sobre 4: formació i autorealització (10 %)
 • Sobre 5: oci (10 %)
 • Sobre 6: Donaciones (5%)

El pla d’estalvi Kakebo

Es tracta d’un mètode popular al Japó que se centra a comptar les despeses del dia a dia, però també les extraordinàries. Igual que el mètode del sobre, va sorgir a principis del segle XX. El secret d’aquesta tècnica consisteix a portar un registre diari de totes les despeses i ingressos, independentment de la quantitat de diners. Per a aquest mètode, és el mateix comprar-se un cafè que un telèfon mòbil.

La clau de Kakebo rau a tenir un llibre de registre amb sis apartats on es recullin les dades següents:

 • La quantitat d’ingressos mensuals.
 • Les despeses fixes habituals (lloguer, aigua, llum, etc.).
 • La quantitat de diners que es desitja estalviar cada setmana (o mes).
 • El pressupost setmanal per a oci i imprevistos, que resulta del balanç entre ingressos i despeses i estalvi.
 • L’anàlisi dels resultats al cap d’una setmana (o d’un mes).
 • Finalment, si no es compleixen els pronòstics, toca veure on s’ha fallat i modificar la quantitat que es vol estalviar o el pressupost setmanal.
 

El repte de les 52 setmanes

Aquest repte és molt senzill: consisteix a separar diners cada setmana. Fins aquí sembla lògic i habitual. No obstant això, el secret rau a anar augmentant la xifra cada setmana, fins a arribar a la setmana 52. Un exemple: si la primera setmana se separa un euro, la segona se n’han d’apartar dos, i, d’aquesta manera, s’anirà augmentant consecutivament fins a arribar als 52 euros de la setmana 52. Amb aquest exemple, transcorregut aquest temps, que equival a un any, s’hauran estalviat 1.378 euros.

Estalviar a la cistella de la compra

Segons un estudi de Business Insider, els consumidors podrien estalviar-se 950 euros de mitjana a l’any en la compra, depenent del lloc on comprin i els productes que triïn. Comprar escollint el supermercat més barat, estar atents a les ofertes i utilitzar els cupons de descompte poden ser bons mètodes d’estalvi. 

 

movi-image-elperiodico-cuesta-mucho-ahorrar-2

 

A continuació presentem quatre consells per aconseguir gastar menys diners al supermercat:

 1. Marques blanques i productes de temporada: d’una banda, triar la marca blanca pot suposar, segons Kantar, un estalvi del 40 % respecte als productes de marca. De fet, la qualitat sol ser semblant, ja que són les mateixes marques les que produeixen la versió blanca. D’altra banda, és bo fixar-se en els productes de temporada, ja que els preus són més baixos perquè no han d’assumir costos d’importació, a més dels avantatges de l’abundància i la llei de l’oferta i la demanda.
 2. Productes a l’engròs i que caduquen aviat: els productes a l’engròs permeten comprar el que es necessita i eviten el malbaratament. D’aquesta manera, no cal tornar a comprar-los sense haver-los aprofitats.D’altra banda, molts supermercats fan descomptes interessants sobre els productes que caduquen aviat. També es recomana, a partir de l’estudi de la revista científica estatunidenca Proceedings of The National Academy of Sciences (PNAS), comprar havent dinat, perquè està demostrat que amb la panxa plena un té tendència a comprar menys.?
 3. Anar amb la llista de la compra: quan un porta apuntat el que ha de comprar és més fàcil no caure en les temptacions i centrar-se en allò que tenia planificat. D’aquesta manera, pensar el menú setmanal suposa tenir constància de què és el que es necessita. Cal destacar que menjar saludable és més barat que optar pels ultraprocessats.
 4. Aprofitar la tecnologia: la tecnologia també pot ajudar a reduir despeses, amb aplicacions mòbils com ara Out Of Milk (gratuïta, disponible a Play Store i Apple Store), que permet, en una unitat familiar, que cadascú inclogui les seves necessitats; per la seva banda, SoySuper (gratuïta, disponible a Play Store i Apple Store) permet fer la llista de la compra comprovant el preu de cada supermercat; també hi ha Listonic (gratuïta, disponible a Play Store i Apple Store), amb la qual es poden agregar preus i es pot controlar el pressupost abans de sortir de casa. Comprar des de casa ofereix la tranquil·litat necessària per saber què es desitja per endavant, estalvia temps i permet optar a més i millors descomptes
   
 
 
 

 

Fotografies de Marjan Blan i Fikri Rasyid a Unsplash
-Temes relacionats-
up