Emprendre amb èxit en temps de crisi és possible | EDE
movi-image-byzness-emprender-exito-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

Emprendre amb èxit en temps de crisi és possible

23/10/2020

En els moments de canvi apareixen reptes que, si se saben aprofitar, poden arribar a ser autèntiques oportunitats que animen a crear i desenvolupar nous projectes

Hi ha la percepció que muntar una empresa emergent o start-up és una tasca difícil, sobretot en temps de crisi com l'actual. Però no necessàriament ha de ser així. De fet, les dificultats poden arribar a convertir-se en oportunitats. WhatsApp, Instagram, ElTenedor, Pepephone, Wallapop, Tripadvisor o Cabify són exemples d'empreses que van néixer o créixer significativament durant la crisi global del 2008. En aquells dies es tractava d'una crisi financera, mentre que ara estem vivint una crisi sanitària que ha derivat en una crisi social i econòmica. Però totes han provocat canvis en la societat, que s'han vist reforçats amb la transformació tecnològica.

Pot interessar-te: Les 'start-ups' que millor s'adapten a la crisi actual

Si es té la intenció d'emprendre, el primer que s'ha de fer és analitzar la situació per saber en quins sectors hi ha més oportunitats. La crisi de la COVID-19 ha reformulat la nostra manera de relacionar-nos, tant en l'àmbit personal com professional, i com a consumidors ha accelerat un canvi d'hàbits a favor de les plataformes en streaming i les compres en línia.

Tal com explica Carlos Sotelo, CEO i fundador de Silence, al Podcast de Banc Sabadell: "La valentia d'emprendre durant la crisi".

 

Carlos Sotelo, que va participar en diverses edicions del Ral·li París-Dakar als anys noranta, ara és un emprenedor d'èxit gràcies a les motos elèctriques Silence i defineix el context actual com "un bon moment per emprendre al nostre país i, de fet, s'estan desenvolupant projectes molt eficients i que venen per quedar-se".

A QUÈ S'ENFRONTA UNA 'START-UP'?

Existir és el més difícil. Quan un projecte neix, ja indica que compta amb el suport de persones que hi creuen i que estan disposades a fer els possibles perquè progressi. Però, perquè tingui èxit a mitjà i llarg termini, cal implementar un model d'escala a cadascuna de les etapes de creixement de la companyia. És important analitzar constantment els competidors, i avaluar els encerts i els errors per aprendre'n. Això vol dir estar en permanent evolució, encara que fer-ho així comporti que la rendibilitat real no es produeixi fins a un horitzó temporal a mitjà termini. José Manuel Carol, director operatiu de BStartup assenyala que "el principal desafiament a què s'han enfrontat la majoria de start-ups ha estat la gestió de la tresoreria, que a la majoria dels casos ha suposat prendre decisions dràstiques per contenir els costos". Perquè aquest tipus d'empreses agafin embranzida, cal garantir una caixa suficient per disposar de liquiditat per sobreviure, almenys, el primer any.

Pot interessar-te: Oportunitats per a les ‘start-ups’ a l'era de la recuperació

La crisi de la COVID-19 ha accelerat la digitalització de la societat, que s'ha habituat a comprar a través del canal en línia. Això ha suposat un avantatge per a aquelles empreses que basen la seva activitat en aquest entorn digital i per a aquelles que han sabut adaptar-se a la transformació digital i implementar-la.

Les empreses també han de tenir en compte que es troben cada vegada més davant d'un perfil de client més demandant i menys fidel. I per aquesta raó serà necessari implementar una tecnologia que ajudi a identificar els patrons i comportaments dels usuaris i a oferir-los un servei personalitzat. Això s'aconsegueix gràcies a la gestió de les dades o dades massives. Un altre dels hàndicaps que es pot trobar un emprenedor és el de la gestió del talent en un context marcat per la incertesa. Tal com afirma José Manuel Carol: “L'habilitat més rellevant que ha de tenir la gestió de la start-up és el lideratge i poder transmetre confiança als treballadors. Per tant, s'ha d'assegurar que la comunicació entre els equips flueixi i sigui transparent."

EMPRENDRE I MÈTODES DE FINANÇAMENT

La pandèmia del coronavirus ha derivat en un context d'incertesa que afecta el sector financer. És segurament per aquest motiu que un gran nombre d'empreses necessiten liquiditat per diferents motius; per exemple, per ajustar la tresoreria, realitzar compres o pagaments o, fins i tot, per finançar l'obertura a nous mercats. Si una start-up necessita aquest finançament, ha de conèixer les alternatives de què disposa per posar el seu projecte en marxa.

  • Organismes públics. Hi ha institucions públiques que ofereixen suport i assessorament a emprenedors. Hi ha diferents organismes públics als quals es pot recórrer segons la localitat on estiguin ubicats, així com a la Cambra de Comerç. Aquests organismes donen assessorament sobre el pla de negoci. I davant de qualsevol dubte sobre finançament, guien l'emprenedor i li faciliten informació sobre les ajudes i subvencions a què pot optar.
  • Banca pública o privada. Els emprenedors poden accedir a les línies ICO; uns préstecs del govern que s'executen per mitjà dels bancs i les entitats de finançament autoritzades. Les entitats bancàries són les que responen pels diners que presta l'Estat. A més, moltes entitats compten amb iniciatives especialment dissenyades per a emprenedors, com és el cas del BStartup de Banc Sabadell, que dona suport a empreses innovadores i tecnològiques en el desenvolupament dels seus projectes amb les màximes garanties d'èxit.
  • Incubadores i acceleradores de Start-ups. Estan dissenyades per accelerar el creixement i assegurar l'èxit de projectes emprenedors a través de diferents recursos com el lloguer d'espais físics, la capitalització, el coaching o el networking. Es pot acudir a una incubadora i si, per contra, ja s'ha posat en marxa el negoci, es pot recórrer a l'acceleradora.
  • Crowdfunding. Moltes start-ups es financen d'aquesta manera i aconsegueixen recaptar milers d'euros. Consisteix a recollir petites aportacions de particulars a canvi de productes o serveis.
  • Àngels inversors. Són inversors privats que ofereixen capital per a la creació d'empreses a canvi d’una participació addicional. Els àngels inversors (Business Angels) inverteixen els seus fons i hi participen aportant la seva experiència. En un futur, una part dels beneficis obtinguts correspondrà a l'inversor. Per captar inversors és important que el projecte ja estigui en marxa i que l'inversor hi vegi rendibilitat a llarg termini.

Un cop finalitzada la ronda de finançament per a la start-up, s'ha d'aconseguir arribar als inversors a través dels canals de comunicació disponibles.

La comunicació al món corporatiu esdevé un element diferencial per informar amb rigor i transparència sobre l'empresa. Això farà que la informació oferta sigui una font fiable per als inversors potencials. Hi ha tres àmbits on fixen prioritàriament el seu interès a l'hora d'analitzar una empresa:

  • Els paràmetres que avaluen l'estat actual de l'empresa en diferents camps (liquiditat, clients, recursos humans, passius, etc.).
  • Els que quantifiquen l'impacte real que està tenint la crisi.
  • Les prediccions sobre les necessitats que tindran a curt i a mitjà termini per complir els objectius marcats.

Les empreses que surten més ben parades en situacions de crisi són aquelles que saben adaptar-se amb rapidesa i que compten amb un CEO que tingui capacitat de lideratge, anticipació i que hagi aconseguit construir un equip de confiança.

Pot interessar-te: Gestionar l'entrada d'inversors en aquesta nova realitat


SECTORS QUE SÓN UNA OPORTUNITAT

És difícil predir quins sectors sortiran reforçats d'aquesta crisi, però en podem anticipar alguns que s'estan posicionant de manera favorable. A les start-ups que aportin valor a la societat els serà més fàcil poder consolidar-se.

En primer lloc, la medicina preventiva i la telemedicina estan canviant la visió que es tenia de la salut i dels seus possibles riscos. A causa de la COVID-19, la població és més conscient de la importància de desinfectar espais d'ús comú o de la necessitat de fer servir equips de protecció. A més, la saturació del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha propiciat el creixement de start-ups en el sector de l'e-Health a Espanya. Un exemple és el de mediQuo, que ofereix un servei en línia de consultes mèdiques les 24 hores del dia. La crisi de la COVID-19 ha augmentat la demanda d'aquesta plataforma en més d'un 150 %.

En segon lloc, l'auge del teletreball ha creat una nova dimensió per als cursos en línia, que estan integrant, amb plataformes com Zoom o Slack, formacions personalitzades, flexibles i adaptades a cada usuari. Arran del teletreball va néixer Nannyfy, que funcionava com un servei de mainaderes a domicili i que durant el confinament es va reinventar i va començar a fer classes per videotrucada.

La crisi també ha consolidat el pagament a través de mètodes electrònics i la gestió digital de comptes. Per exemple, a l'hostaleria ha agafat força el delivery i ha sorgit una veta de mercat per a aquest tipus d'empreses a l'hora d'implementar la lectura de la carta del restaurant a través de codis QR.

Durant l’estat d'alarma també han augmentat les classes digitals de tota mena d'activitats. Molts hi han trobat un filó i, un cop aixecat l'estat d'alarma continuen oferint classes en streaming a través de les seves xarxes socials.

Sempre que succeeix un canvi social, sorgeix una oportunitat. Només cal saber trobar-la.

-Temes relacionats-
up