En què ens hem de fixar abans de comprar un pis? | EDE
movi-image-fijarnos-antes-comprar-piso-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

En què ens hem de fixar abans de comprar un pis?

18/10/2019

Aquests consells dels experts del sector t’ajudaran a aconseguir l’habitatge ideal per a tu, sabent distingir allò accessori d’allò que realment importa

Comprar una casa és, segurament, la decisió més important de la nostra vida. O una de les més importants. Si no som inversors (o encara que ho siguem), és molt probable que aspirem a quedar-nos-hi a viure durant força temps i, el més important, estar-hi a gust. L’elevada inversió que suposa i el llarg termini no ofereixen cap dubte: encertar és imprescindible.

Quan busquem una casa, és inevitable fantasiar amb la casa dels nostres somnis. No obstant, per aconseguir l’immoble ideal no hem de caure en l’error de projectar una fantasia o enlluernar-nos davant d’elements superficials, sinó tocar de peus a terra i tenir en compte que, si volem encertar la tecla, l’habitatge s’ha d’adaptar a nosaltres i no a l’inrevés.

Amb l’ajuda de diversos professionals, revisem alguns dels aspectes en què ens hem de fixar per no deixar-nos portar per falsos miratges i aguditzar el nostre ‘ull clínic’. Revisar certes característiques tècniques –i no tan tècniques– ens ajudarà a descartar immobles que, encara que ens puguin enlluernar per algun aspecte concret, no s’ajusten a les nostres necessitats reals.

1. Orientació

De tots els aspectes generals que cal tenir en compte quan visitem un immoble, l’orientació és, potser, el més important. “Podem canviar la distribució, les instal·lacions o, fins i tot, posar ascensor si no n’hi ha, però mai no podrem canviar el sol”, destaca Joan Prat, arquitecte i soci de CPVA Arquitectos. Per tant, si visitem un immoble orientat al nord, hem de valorar que l’escassa il·luminació natural pot restar valor al pis i a la nostra qualitat de vida en el futur. 

2. Aïllament

A primera vista, és difícil saber quin tipus de materials revesteixen l’immoble i li confereixen una hermeticitat determinada. Tanmateix, és fàcil deduir-ho a les portes i les finestres. El doble envidrament, o el que coneixem com a ‘climalit’ (que no és un nom genèric, sinó comercial), és molt més eficaç per a l’aïllament tèrmic i acústic. “Si veiem que a les finestres hi ha cambra, podem deduir que no és un vidre senzill i que l’aïllament serà molt més gran”, expliquen des de CPVA.

3. Documentació en regla

Hi ha dos documents clau: la cèdula d’habitabilitat i el certificat d’eficiència energètica. El primer, amb les mesures i les superfícies exactes, és de gran ajuda per saber que el que ens venen és el que hi ha. 

“Trobem anuncis que compten com a habitació estances que per llei no ho són, ja que no tenen ventilació natural”, adverteixen des del despatx d’arquitectes. El segon document és clau perquè ens puguem fer una idea del consum i la despesa energètica. Afegeixen, a més a més, que “si és una D ja sabrem que el consum serà molt elevat. És important aconseguir una B o una C”.

“La distribució més valorada pels joves té poc a veure amb els espais per cobrir les necessitats d’avis i pares”.

4. Humetats

Absorts per la il·luminació, el magnífic vestidor o les vistes, pot ser que passem per alt un dels senyals d’alarma més inequívocs, les humitats, que tenen la capacitat de no ser percebudes a primera vista i són fàcils de dissimular, però no tant d’eliminar. “Si les veiem, vol dir que no s’han pogut erradicar o, si més no, que no s’ha pogut fer fàcilment”, destaca Prat, que encoratja a inspeccionar tots els racons i cantons, apartant fins i tot les cortines, si cal.

5. Estat de conservació

Quan visitem un pis o una casa, hem de tenir els ulls ben oberts i fixar la nostra mirada en aspectes que revelen molta informació sobre l’immoble, la seva ‘edat’ i el manteniment que ha tingut amb els anys. Tancaments, terres, parets, esquerdes, aixetes… El CSI de la conservació. Segons Jordi Roig, constructor amb més de 10 anys d’experiència, en aquesta llista de possibles pistes ‘incriminatòries’, no hem de passar per alt si hi ha goteres, escrostonaments o deteriorament en pintura o lacats.

6. Instal·lacions

Les instal·lacions són tots els sistemes de distribució i recollida d’energia o de fluids que formen part de l’edificació: els principals són electricitat, calefacció i aigua. Juntament amb l’orientació i els tancaments, les instal·lacions elèctriques són un dels elements pels quals ens hem d’interessar ja a la primera visita. “L’ideal és comprovar que el comptador té cinc línies de corrent diferents. Si només n’hi ha una o dues, el quadre és molt antic o hi ha risc de sobrecàrrega”, explica Jordi Roig.

7. Consum

Gas natural, butà, gasoil? El tipus d’habitatge i el tipus de calefacció influirà en el consum energètic i, per tant, en la factura dels principals subministraments. En aquest sentit, els experts recomanen visitar l’immoble en diversos moments del dia per saber quin és el nivell de calor o fred que presenta en condicions naturals.

movi-image-fijarnos-antes-comprar-piso-3

 

“Un pis molt assolellat pot ser confortable a l’hivern, però ens pot obligar a instal·lar aire condicionat a l’estiu”, destaca Roig. En aquest cas, caldrà valorar proteccions com ara persianes i tendals. Això no és negatiu, perquè, com afegeix Quim Ferrer, PassivHaus Desingner  i expert en construcció sostenible a Ecospai, “si el pis està orientat al sud, la radiació escalfarà de manera passiva, amb la qual cosa es reduirà el consum d’energia en calefacció”.

“Vivim en societat i, per tant, hem de saber si el nostre habitatge està ben comunicat”

8. Antiguitat

Hem de preguntar per l’edat de l’immoble. Si sabem l’any en què es va construir, a partir de la normativa vigent en aquell moment podrem deduir quins materials i aïllaments es van fer servir. “D’aquesta manera, sabrem quin és el grau mínim d’aïllament que exigia la norma en el moment de la construcció”, valoren des d’Ecospai, empresa especialitzada en distribució de materials per a la construcció ecològica amb seus a Barcelona, Madrid i Andorra. Un cop definit, afegeixen, cal valorar si hi ha aïllament o la possibilitat d’instal·lar-lo.

9. Entorn i veïnatge

Vivim en societat i així hem d’entendre el nostre habitatge. Està ben comunicat? Escoles, transport públic, botigues i zones comercials i de serveis. És important revisar les nostres rutines i assegurar-nos que s’ajusten a l’entorn on es troba l’immoble. Un altre punt clau: el veïnatge.

movi-image-fijarnos-antes-comprar-piso-2

 

“Si ens hem de posar en una hipoteca de 15 o 20 anys, jo recomano sempre conèixer personalment els veïns i la comunitat, per saber si hi ha bona relació, si hi ha morosos o derrames, fins i tot abans d’entregar les arres”, explica Lluís Pons, expert immobiliari a Finques Bulevard. Tampoc no hem d’oblidar la ubicació, clau perquè, amb el pas del temps, la casa augmenti de valor i sigui atractiva per a un possible comprador, si decidim vendre-la.

10. El seu passat

Un altre dels aspectes clau abans de donar el ‘sí, vull’ és si la propietat amaga càrregues ocultes o pagaments pendents. Ho expliquen des d’Àgora, consultoria i assessoria legal ubicada a Granollers. Marc López n’és el director executiu. “Abans de fer el pas cal esbrinar més coses sobre el passat de la propietat. En la compra de segona mà  és bàsic certificar que el propietari està al corrent de tots els pagaments i no trobar-nos amb una sorpresa que serà molt difícil d’evitar una vegada s’hagi fet efectiva la compra”, adverteix López.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

Fotografies de Dmitri Popov, Kirill Zakharov i Oscar Nord a Unslash
-Temes relacionats-
up