És bon moment per comprar un habitatge? | EDE
movi-image-elpais-buen-momento-comprar-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

És bon moment per comprar un habitatge?

Wed Sep 23 13:49:58 CEST 2020

La crisi sanitària, social i econòmica ha provocat, d’una banda, la baixada del preu dels immobles de segona mà i, de l’altra, l’augment dels de nova construcció.

Per al sector immobiliari, la crisi del coronavirus ha estat molt semblant a una bola de demolició. La venda d’habitatges es va desplomar durant el primer semestre un 24,6 %; la inversió es va reduir un 30 % (de 12.000 a 8.000 milions d’euros), i els preus van baixar per primera vegada en quatre anys fins a un 4,9 %. Aquestes dades negatives per al negoci del totxo, publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), el Consell General del Notariat i la Consultora Immobiliària CBRE, reflecteixen també una oportunitat per a aquelles persones que estan estudiant comprar un habitatge. No obstant això, en aquest context, sorgeixen alguns dubtes: en quin tipus d’immobles han baixat més els preus? Com està sent la demanda en el sector immobiliari? I, sobretot, quines alternatives hi ha a la visita presencial de l’immoble?

Quina situació viu el sector immobiliari ara?

La majoria d’experts apunten que l’abaratiment del preu dels habitatges (a causa de la baixa demanda provocada per la crisi actual) és una tendència que seguirà present, almenys, fins a començaments del 2021, moment que alguns especialistes assenyalen com l’inici de la normalització i estabilització de l’activitat.

Per aquesta raó, ara es pot adquirir un immoble a un preu inferior al de fa un any. Les dades de la immobiliària Tecnocasa apunten que durant els primers sis mesos de 2020 els preus han caigut un 4,9 %, és a dir, si de mitjana a Espanya el metre quadrat estava en 2.363 euros el 2019, ara està en 2.245 euros. Això pot equivaldre a un estalvi de 4.900 euros per cada 100.000.

La caiguda de preus no afecta de la mateixa manera tots els immobles. Les dades del Consell General del Notariat assenyalen que, mentre que el preu dels pisos de segona mà va baixar al juny un 3,3 % interanual, el dels pisos nous va pujar un 5 %. Pel que fa a la compra de solars, el preu s’ha situat en el mateix mes en 193 euros per metre quadrat de mitjana, una caiguda del 19,5 % interanual.

L’augment de la demanda d’immobles de nova construcció és una de les principals raons de la pujada del preu d’aquest tipus d’habitatge, que tendeix a ser més gran i té més serveis comunitaris. Des de finals del 2019, la compra d’aquests immobles ha protagonitzat un impuls per diversos avantatges legislatius, com ara més garanties de compra (quan l’immoble s’està construint), i constructius que, a diferència de la majoria dels habitatges de segona mà, incorporen sistemes d’eficiència energètica (que suposa un estalvi considerable en les factures de la llum).

Després de la pandèmia, els compradors busquen habitatges als afores, més grans i amb més serveis comunitaris com piscines, parcs o terrasses, atributs que compleixen els habitatges d’obra nova, que és el tipus d’immoble que es ven en aquestes zones. 

Això, i el fet que aquest tipus d’immobles són una inversió més rendible a llarg termini, justifica la seva pujada de preu.

Noves prioritats després de la COVID-19

Les vendes i, per tant, el preu dels habitatges no són l’única cosa que s’ha vist alterada per la pandèmia, també les preferències dels compradors a l’hora de triar un habitatge.

El confinament i els canvis laborals com la implantació del teletreball han provocat que els ciutadans busquin cases amb espais oberts (balcons, terrasses, patis...) i propers a zones verdes. Aquest interès ha crescut fins a un 23% en persones d’entre vint-i-cinc i quaranta anys, segons l’estudi «El impacto del confinamiento en la demanda de vivienda de los jóvenes», publicat per la promotora immobiliària Aedas Homes. Per tant, estar al centre de les urbs ja no està tan sol·licitat, segons dades dels principals cercadors d’habitatges (com Idealista o Pisos.com).

Molts especialistes assenyalen que la demanda d’habitatges en ciutats mitjanes o fins i tot en entorns rurals també es pot incrementar a causa del teletreball. El gestor immobiliari Servihabitat va registrar com, a finals de juny, les cerques de cases es van disparar un 100 % a Guadalajara i un 240 % a Segòvia, dues de les províncies limítrofes amb Madrid. Algunes immobiliàries han llançat ofertes per comprar en zones de la perifèria, de costa i en segones residències amb descomptes de fins a un 30 %, cosa que també pot ser una oportunitat d’inversió per al futur.

Aquesta tendència està impulsada no només pels preus més baixos en aquestes zones, sinó també pel cost de l’impost sobre béns immobles (IBI), més assequible que a les grans ciutats. Aquest últim punt, que sovint s’oblida quan es vol adquirir un habitatge, és molt rellevant, ja que fa referència a una sèrie de desemborsaments anuals als quals el comprador haurà de fer front quan adquireixi una propietat.

Calculadora: descobreix les despeses associades a la compra d’un habitatge


Visites virtuals per triar casa

La decisió final de comprar una casa, tant si és de construcció nova com si és de segona mà, sempre ha estat condicionada per la visita per conèixer-ne l’estat i el barri on és. Per a la immobiliària o el particular que fa la venda també és un punt clau per donar confiança al seu client. Aquest procediment s’ha vist molt afectat per la pandèmia perquè comporta seguir protocols sanitaris estrictes i en molts compradors potencials genera la por al contagi.

Per solucionar-ho, moltes immobiliàries estan oferint visites virtuals en 3D, vídeos extensos amb els quals es poden observar tots els racons de l’immoble i videotrucades amb els agents (mentre ells mostren la casa i expliquen els detalls de l’adquisició). Aquestes iniciatives no només solucionen un problema generat pel coronavirus, sinó que obren una porta al món tecnològic que, fins ara, el sector immobiliari no havia traspassat. Així els compradors poden estalviar temps a l’hora de visitar immobles en diferents punts d’una ciutat o una província i l’empresa pot arribar a més clients gràcies a la digitalització.

-Temes relacionats-
up