movi-image-houzz-comprar-reformar-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
5 min del teu temps

És bona idea comprar per reformar?

Rafael F. Bermejo, director de Houzz España, ens explica les claus d’una bona reforma

Segons l’últim estudi de mercat de Houzz, la plataforma online de disseny i renovació de la llar que connecta milions de propietaris d’habitatges amb els professionals de la llar, el sector de la construcció té una tendència alcista, sobretot el mercat de les reformes residencials.

Parlem amb el director de l’edició espanyola de la revista, Rafael F. Bermejo, perquè ens expliqui com són les reformes que fem els espanyols a casa nostra, quina és la despesa mitjana que invertim en les renovacions més habituals i quina és aquesta previsió de creixement.

Així reformen els espanyols

Tal com tenim el mercat espanyol, és bona idea comprar per reformar?

Decidir-se per reformar un habitatge o adquirir-ne un d’obra nova és un dilema per a la majoria dels particulars, segons les dades recollides per la nostra enquesta anual ‘Houzz y el hogar 2019’, feta a Espanya a més de 5.500 propietaris. Molts d’ells acaben optant per reformar i personalitzar la que ara és casa seva, decisió que en molts casos es tradueix en un retorn més gran de la inversió. De fet, gairebé vuit de cada deu particulars pensen que la renovació va tenir un impacte positiu en el valor del seu habitatge i un 33% d’ells afirmen que el valor del seu habitatge va augmentar prou per compensar, almenys, el que havien invertit en el projecte de renovació.

I per què es decideixen els espanyols a reformar, en general?

Els particulars també reformen perquè és més assequible quedar-se a casa seva que mudar-se, o perquè el seu habitatge actual té unes característiques específiques que no es troben entre els que estan en venda.

Què hem de tenir en compte en comprar un habitatge per reformar?

Al marge dels aspectes més evidents —com per exemple acudir al registre de la propietat per obtenir una nota informativa, conèixer per endavant el pressupost de què es disposa i visitar la zona triada—, en comprar una casa per reformar-la és fonamental dedicar una estona a pensar en les nostres rutines diàries, en com vivim, i si aquesta casa que volem reformar podrà respondre en el futur a les nostres necessitats.

A partir d’aquí, és recomanable ser minuciós a l’hora de visitar l’habitatge. És important fixar-se en característiques com l’orientació, però, sobretot, cal tocar. El tacte, en visitar una casa, és el millor aliat. Passar la mà pel marbre de la cuina, obrir i tancar les aixetes i les portes (especialment les dels armaris), tocar les rajoles i fer un cop d’ull a les juntes és molt important. No ens hem de precipitar i hem de mirar i tocar molt: obren bé les finestres?, els sòcols estan esquerdats? Fixar-s’hi estalvia diners en una reforma i, sobretot, ajuda a conèixer l’estat de la casa. També cal comprovar, per exemple, si hi ha prou endolls, perquè descobrir a posteriori que la cuina no té preses suficients pot incrementar el cost de la instal·lació elèctrica. Després d’una primera visita, no és mala idea fer una petita llista per comprovar si has revisat tot el que volies.

 

 

 

movi-image-houzz-comprar-reformar-2

 

 

Recomanaries comptar amb l’ajuda d’un professional, com un interiorista o arquitecte, per a aquest procés previ?

Per descomptat. Un professional no només ens ajudarà en la reforma, també detectarà si l’habitatge compleix les nostres expectatives. Així que comptar amb un interiorista o arquitecte abans de la compra és molt habitual. A la plataforma Houzz molts particulars ho han fet així i ho han compartit amb nosaltres. Un dels casos més recents és el d’una persona resident a Noruega que volia adquirir un segon habitatge a Espanya, a Màlaga concretament, i que va trobar una interiorista local a Houzz que el va ajudar a buscar la casa ideal i que va fer des de les visites oportunes amb el particular i els agents immobiliaris, o gestionar la compra, fins a encarregar-se de la reforma integral.

“No ens hem de precipitar a l’hora de comprar un habitatge i cal mirar i tocar molt. Fixar-s’hi estalvia diners en una reforma i, sobretot, ajuda a conèixer l’estat de la casa.”

Quines són les reformes més habituals a les llars espanyoles?, quines necessitats noves tenen les famílies del nostre país?

El bany s’ha convertit en l’espai de la llar més renovat entre els particulars de Houzz España. De fet, un de cada tres particulars va reformar el bany l’any passat. Entre altres reformes freqüents també hi ha la cuina o el dormitori.

Quant a les necessitats, aquest informe aporta dades interessants sobre què prioritzen els particulars a l’hora de reformar. Encara que millorar el disseny i la funcionalitat de la llar ocupa els primers llocs de la llista de prioritats, els particulars també prenen decisions ‘intel·ligents’ i sostenibles.

Integrar a la llar tecnologia intel·ligent i domòtica durant la reforma, a través de productes com assistents de la llar, reproductors multimèdia de streaming i termòstats, és cada vegada més habitual. Sorprenentment, la generació dels baby boomers (persones nascudes entre els anys 1946 i 1965) és la que lidera aquesta tendència. Pel que fa a la sostenibilitat, gairebé la meitat dels particulars va millorar l’eficiència energètica de la llar, per exemple canviant-ne les finestres i instal·lant-hi un millor aïllament, i un 20% van fer servir materials sostenibles. 

“El bany s’ha convertit en l’espai de la llar més renovat: un de cada tres particulars el va reformar l’any passat”

Quina és la despesa mitjana d’aquestes reformes?

La despesa en renovacions de cuines, que tal com hem vist és un dels espais més populars a l’hora de reformar, ha crescut un 60% l’últim any: ha arribat a una despesa mitjana de 8.000 €. En canvi, la despesa en reformes de banys es manté igual que en anys anteriors, amb una mitjana de 3.000 € de cost

  • Descobreix com fer una reforma low cost  aquí

El sector de la renovació creix

Els bons números dels professionals del sector de la construcció el 2018, i la previsió de creixement per al 2019, es deuen principalment al fet que les reformes estan en alça a Espanya?

Les dades que els professionals han aportat en l’últim estudi de mercat ho confirmen. Més del 50% dels professionals asseguren que els seus ingressos van augmentar el 2018 en relació amb el 2017 i el 40% reconeixen un increment en els guanys.

Per entendre l’increment de les reformes a Espanya s’han de tenir en compte altres tendències positives. Segons l’informe EuroConstruct, la taxa de desocupació d’Espanya va baixar el 2018 i es preveu que continuï descendint els anys 2019 i 2020, i, d’altra banda, la producció total del sector de la construcció ha crescut durant quatre anys consecutius, i ha registrat un creixement de gairebé el 6% l’any 2018. Es pronostica que Espanya serà un dels sis països principals de la UE en termes de perspectives de creixement del mercat de la construcció i de la renovació residencial.

D’altra banda, el mercat de la renovació residencial generalment és molt més estable que el de la construcció residencial, ja que està fortament vinculat a la confiança del consumidor. I, com corroboren les dades de l’informe EuroConstruct, aquesta confiança ha augmentat, de manera que el mercat de la renovació residencial hauria de continuar creixent.

“Es pronostica que Espanya serà un dels sis països principals de la UE en termes de perspectives de creixement del mercat de la construcció i de la renovació residencial”  

Aquestes perspectives positives porten a unes estructures que creixen en empleats. Quins altres aspectes positius en podem destacar?

Efectivament, aquestes perspectives positives han permès a una de cada cinc empreses la possibilitat d’expandir-se i contractar nous treballadors el 2018. En concret, els interioristes i els decoradors van ser els que més van augmentar la seva plantilla, seguits dels arquitectes i les empreses de disseny i construcció. Descobreix si pots permetre’t contractar algú aquí.

L’augment d’ingressos també els brinda la possibilitat d’explorar altres tipus de projectes i millorar les estratègies d’atenció al client. En aquest sentit, gairebé la meitat de les empreses amb perfil a Houzz afirmen que, en relació amb el creixement dels seus ingressos, planegen com a accions principals acceptar projectes de més envergadura amb pressupostos més elevats i també millorar l’experiència del client.

Malgrat això, segons les dades del nostre últim estudi de mercat, aquest creixement dels ingressos no es va donar sense dificultats. Els professionals ens expliquen que trobar clients potencials continua sent un repte per al 37% de les empreses.

“Una de cada cinc empreses va contractar nous empleats el 2018. En concret, els interioristes i els decoradors van ser els que més van augmentar la seva plantilla”

Els últims anys hi ha hagut una caiguda abrupta de l’obra nova. Aquest ascens en la previsió per a 2019 s’atribueix, doncs, a rehabilitacions i reformes d’habitatges? 

Malgrat els actuals reptes als quals s’enfronta l’economia global i nacional, l’activitat lligada a les reformes de la llar va mantenir un bon ritme el 2018 i totes les dades indiquen que podria experimentar un creixement notable aquest any. A més, la demanda acumulada continua impulsant nous projectes de renovació i la despesa en projectes imprevistos augmenta. És el cas de les cuines, per exemple. Això indica un augment en la confiança dels consumidors.

Com ja apuntava, els professionals del sector residencial i del disseny a Espanya estan preparant-se per a un any pròsper en el sector. Les expectatives són optimistes després dels resultats de creixement de l’any passat, amb un increment del creixement brut d’un 10% o més per a més d’un terç dels negocis.

 

-Temes relacionats-
up