És la fi del turisme de masses? | EDE
movi-image-lainformacion-fin-turismo-masas-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

És la fi del turisme de masses?

Thu Mar 25 08:23:13 CET 2021

El sector turístic, especialment l'espanyol, amb gran pes del turisme de masses, ha patit pèrdues històriques i es prepara per a una transformació que marqui el seu futur i el camí cap a la recuperació

Les vacances, els ponts, els festius i els caps de setmana ja no són el mateix dins del sector turístic. La pandèmia del coronavirus ha afectat de ple a una indústria de la qual Espanya depèn en gran mesura. La crisi sanitària ha transformat la forma de viatjar arreu del món, amb el tancament de fronteres en alguns casos i la necessitat de presentar test negatius per descartar contagis per COVID-19 en entrar en determinats països.

Com a conseqüència de la pandèmia, les imatges de platges abarrotades, segurament no es tornin a repetir o trigaran molt a fer-ho. Ara, la societat demana un turisme assequible (a causa de la reducció d'ingressos, la pèrdua d'ocupació i la incertesa), de proximitat i no massificat per minimitzar el risc de contagi i respectar les mesures de seguretat de contenció de virus.

Una caiguda global amb especial incidència a Espanya

A nivell global, la pandèmia ha posat en joc «desenes de milions de llocs de treball turístics directes que es veuen amenaçats, la minva d'oportunitats per a les poblacions i les comunitats vulnerables que més es beneficien del turisme i el risc real de perdre recursos vitals que contribueixen a la preservació del patrimoni natural i cultural a tot el món», tal com es recull en l'informe COVID-19 i la transformació del turisme de l'Organització Mundial del Turisme (OMT).

De fet, l'OMT ha definit l'any 2020 com el pitjor de la història per al sector, una declaració que reflecteix la gravetat de l'assumpte, si es té present que el turisme suposa el 7 % del comerç mundial i dona feina a una de cada 10 persones.

Pot interessar-te: Com està canviant el turisme amb la COVID-19?

Espanya ha estat un dels països més afectats per la crisi sanitària, ja que el turisme era, fins l'arribada de la COVID-19, el sector que més riquesa aportava a l'economia nacional. Espanya era la segona potència turística del món, el que es traduïa en un 12,4 % del producte interior brut (PIB) el 2019, és a dir, 154.487 milions d'euros, d'acord amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Però el 2020 la indústria va patir caigudes superiors al 75 % i van arribar al país menys de 20 milions de turistes estrangers (enfront dels 83,5 milions de 2019). Unes dades històriques facilitades pels registres oficials del Govern que no es veien des de feia mig segle.

El 2020, el sector nacional va patir caigudes superiors al 75 % i van arribar menys de 20 milions de turistes estrangers

Al març de 2020 les fronteres internacionals es van tancar, però des de l'estiu es van començar a obrir gradualment i, des de llavors, s'ha pogut i es pot viatjar fora d'Espanya, encara que amb certs límits i restriccions en funció de la destinació i la temporada. El turisme mundial s'ha paralitzat i pateix una crisi mai vista davant la qual l'OMT proposa una mirada optimista: aprofitar aquesta profunda crisi per transformar el sector.

En concret, l'organisme advoca per impulsar una sèrie de canvis centrats en: gestionar la crisi i mitigar els impactes socioeconòmics (ocupació de la dona i la seguretat econòmica); augmentar la competitivitat i construir resiliència dins de les empreses del sector; avançar en la innovació i la digitalització de l'ecosistema turístic; fomentar la sostenibilitat i el creixement «verd»; i coordinar i crear aliances per transformar el turisme i alinear-se amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Organització de les Nacions Unides (ONU).

Turisme nacional

El context va fer que la gran majoria d'espanyols apostés per gaudir de l'estiu passat en territori nacional, buscant un altre tipus de turisme centrat en redescobrir el país i gaudir del que és local.

«Lo increíble lo tienes sin salir de casa» va ser el lema amb el qual el Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme va presentar una campanya de publicitat destinada a promocionar Espanya com a destí segur per als turistes nacionals i de països veïns. Viatjar a prop per respectar les restriccions de mobilitat i ser solidaris per salvar el sector turístic nacional.

Ara es viatja a prop per respectar les restriccions de mobilitat i salvar la indústria espanyola

Aquesta iniciativa va fer efecte i les recerques de destinacions nacionals, especialment dins de l'àmbit rural, es van intensificar a l'estiu de 2020 a Espanya. Els ciutadans buscaven tranquil·litat i espais a l'aire lliure per minimitzar el risc de contagi. Així ho demostren les dades recollides en un informe de SEMrush, la plataforma d'anàlisi de tràfic web, en el qual es van analitzar les preferències dels espanyols sobre el seu destí de vacances en aquestes dates.

Segons dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, l'activitat comercial segons el pagament amb targetes en hotels i viatges en els primers dies de març de 2021 va representar el 26,54 % del mateix període de l'any anterior, quan l'activitat econòmica encara fluïa amb normalitat, abans del decret de l'estat d'alarma el 14 de març de 2020.

Pot interessar-te: Com el turisme rural i el domèstic poden impulsar la reactivació del sector

No obstant això, el turisme nacional no ha aconseguit compensar l'important impacte de la pandèmia en el sector turístic. Segons dades d'Exceltur, la facturació de les agències de viatges es va reduir en un 80 %, les empreses d'oci van patir una caiguda del 71 %; els hotels i les línies aèries van caure un 65 %; i al voltant d'un 35 %, la restauració.

La Coyuntura Turística Hotelera, informe elaborat per l'INE, reflecteix que el sector hoteler ha estat el més damnificat: en els 11 primers mesos de 2020 hi va haver un 73 % menys de pernoctacions que en el mateix període de 2019.

Tampoc se salva la temporada baixa, ja que l'Institut de Gent Gran i Serveis Socials, més conegut com Imserso, va quedar paralitzat durant 2020 davant la gran amenaça que suposa la COVID-19 per als més grans. I, malgrat els esforços de Govern, el turisme nacional va caure un 82 % l'any passat, segons l'INE

Optimisme davant l'adversitat

Des de l'OMT estimen que Espanya no recuperarà els índexs de turisme anteriors a la pandèmia fins a finals de 2021. Per la seva banda, el Banc d'Espanya és més pessimista i dona per fet que aquesta crisi continuarà al nostre país durant, com a mínim, dos anys més.

Aquesta Setmana Santa es viurà una situació atípica, ja que el país tindrà tancades les seves fronteres internes, però podrà rebre turistes estrangers

Davant d'aquestes prediccions, és difícil mantenir una postura optimista per al sector, però l'avanç de la vacunació i la possible aprovació d'un passaport sanitari que acrediti que el seu portador s'ha vacunat per poder-se moure amb llibertat per la Unió Europea llancen una mica de llum al panorama mundial.

Pot interessar-te: El desafiament de viatjar en 2021: els dubtes sobre el passaport sanitari i la seguretat

Espanya, de fet, està tornant a erigir-se com el destí predilecte de països veïns europeus. Aquesta Setmana Santa es viurà una situació atípica, ja que el país tindrà tancades les seves fronteres internes, però podrà rebre turistes estrangers. Les aerolínies amb connexions internacionals ja han ampliat la seva programació de vols, apostant per atraure els viatgers internacionals, tenint en compte que els espanyols no es podran moure entre regions.

Els estrangers volen tornar a fer turisme a Espanya, una cosa que s'anirà veient a poc a poc, ja que a dia d'avui representen menys del 20 % de les arribades previstes a hotels espanyols. No obstant això, per a setembre i octubre s'espera que rondi el 80 %, segons dades del World Hotel Index de SiteMinder.

Una recuperació d'un turisme que sembla que no serà el mateix. Tot apunta que les vacances de turisme de masses disminuiran i donaran pas a noves formes de viatjar a causa de la pandèmia, on els turistes busquen l'aire lliure i la tranquil·litat d'estar amb un reduït nombre de persones. Opcions com el cicloturisme, el senderisme, el turisme cultural i gastronòmic, el món rural, els càmping i les autocaravanes han agafat força aquest últim any entre els viatges nacionals i són una aposta segura per recuperar un sector d'un pes tan rellevant a Espanya i que dona feina a tantes persones.

Pot interessar-te: Viatges virtuals, el 'nou' turisme?

 

Fotografia de Kadir Celep a Unsplash
-Temes relacionats-
up