És possible prendre decisions econòmiques sense que hi influeixin les nostres emocions? | EDE
movi-image-invertia-decisiones-economicas-emociones-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

És possible prendre decisions econòmiques sense que hi influeixin les nostres emocions?

Tue Dec 15 08:44:19 CET 2020

Les emocions determinen la presa de totes les nostres decisions, fins i tot a l'hora d'invertir. Comptar amb un assessor permet prendre una certa perspectiva i analitzar les opcions de manera més racional i proporcionada segons les característiques de l'inversor.

Invertir és una activitat cerebral. Aquesta afirmació, però, no respon únicament a la ciència que hi ha darrere dels números. També inclou el factor emocional que, en la recerca de la millor rendibilitat, influeix tant o més que les matemàtiques en la presa de decisions: fins a un 70 %, segons els experts en economia conductual.

I és que, davant de l'anàlisi de les xifres i l'estudi de totes les variables implicades en aquest procés, el pes de les emocions en aquest camp és més fort del que es podria esperar. Segons Diego Valero, president de Novaster, al document formatiu El efecto de las emociones en nuestras inversiones personales elaborat per Banc Sabadell i Esade, això és lògic «perquè no tots som iguals i ni tan sols ens comportem igual en el temps». I això, conegut com a trets individuals, afecta tant l'aversió al risc, un concepte clau per a tot inversor, com la percepció global de la realitat, més encara en un context com l'actual marcat per la COVID-19.

Pot interessar-te: Com és realment la meva aversió al risc com a inversor?

L'explicació darrere d'aquest efecte es troba en els anomenats biaixos. Bàsicament són unes palanques que, en certa manera, automatitzen la presa de decisions i actuen a un nivell subconscient d'acord amb el sistema de creences, valors i percepcions de la persona. Tot i que aquest mecanisme és natural i s'activa de manera innata cada vegada que ens enfrontem a una disjuntiva, no necessàriament econòmica, també té la seva importància quan la decisió exigeix un procés més reflexiu. Fins i tot amb tota la informació rellevant que tenim a l’abast i amb les dades més asèptiques, aquests biaixos també poden decantar la balança per endavant quan ens trobem amb els dilemes.

Pot interessar-te: Escolta el podcast de Banc Sabadell Com influeixen les emocions en les nostres decisions d'estalvi?

 

«Hem de considerar el comportament de les persones, que no és necessàriament un comportament racional. Tampoc no és irracional; és senzillament humà», reflexiona Valero en el document. Basant-nos en la teoria del Premi Nobel d'Economia el 2002, el psicòleg Daniel Kahneman, el nostre cervell treballa en dos nivells de pensament: l'automàtic (sistema 1) i el reflexiu (sistema 2). El primer és el responsable de la gran majoria de les decisions perquè és fàcil, ràpid i inconscient; el segon només actua en processos deductius, és més lent i laboriós, controlat i autoconscient. Fem servir molt més el primer perquè, tot i cometre errors, és útil. Com que el cervell consumeix un quart de la nostra energia diària, «s'autoprotegeix» posant-se a treballar només en determinades decisions, i la resta de decisions les confia al procés automàtic.

Més enllà de l'aversió al risc

Aquest procés, com dèiem, comet errors, però són errors sistemàtics i predictibles, perquè sempre actuen de la mateixa manera. A aquests errors en psicologia se'ls anomena biaixos, i aquests biaixos els apliquem al procés de presa de decisions econòmiques i financeres. Els biaixos poden ser cognitius (errors de percepció) o emocionals (influència del nostre estat d'ànim).

Molts experts demanen que aquests biaixos s'incloguin també en els models que intenten perfilar els inversors. Actualment, els models amb els quals es treballa de manera generalitzada tenen com a paràmetre principal l'aversió al risc de l'inversor: més conservador si prefereix una cartera amb menys volatilitat i rendibilitat, però més segura; moderat, en què l'exposició al risc tolerada és intermèdia; o més agressiu, si es decanta per aquells valors que li poden reportar més beneficis, però amb més riscs.

Valero destaca que aquest sistema es queda curt avui dia, a causa dels coneixements que es tenen sobre la matèria, i que s'han de configurar models en què els biaixos tinguin més protagonisme. Potser són més complets, però el president de Novaster també reconeix que aquests perfils tenen les seves limitacions perquè «els biaixos cognitius i emocionals es barregen i encara hem de descobrir quin és el que presenta més magnitud».

Per a aquest expert, les estratègies òptimes per pal·liar aquests efectes i prendre les millors decisions possibles en les finances personals «giren al voltant del que podem anomenar un pla d'inversió assessorat i personalitzat; un pla escrit i elaborat expressament per a cada inversor i que consultem cada vegada que un biaix ens fa dubtar del que s'ha fet. Això s'aconsegueix amb un bon assessor conductual d'inversions», conclou.

Pot interessar-te: Psicologia i finances personals: el nostre cervell 'estima o odia' invertir?

Aquesta figura és clau a l'hora d'eliminar els biaixos personals, ja que la seva tasca principal és fer compatibles els objectius financers de l'inversor amb les seves característiques, especialment les psicològiques. Només així, establint una anàlisi basada en el coneixement de la personalitat del client, és capaç de «gestionar els diners de la manera esperada per l'inversor a través d'un enfocament consistent i sistemàtic».

Prendre distància i perspectiva

Federico Servetto, director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, afegeix a la visió de l'expert els avantatges que, segons ell, tenen els assessors per «combatre i limitar aquests biaixos que, en molts casos, ens juguen males passades a l'hora de prendre decisions d'inversió». Per exemple, «l'assessor avalua la situació amb una certa distància, això li aporta perspectiva i, a més, compta amb una formació i una experiència específiques». En unes altres paraules, «es podria crear una analogia entre aquesta figura de l'assessor financer i la d'un psicòleg o metge que aconsella amb perspectiva, professionalitat i experiència sobre les millors pràctiques o tractaments per als seus pacients».

El context que ha provocat la crisi de la COVID-19 «torna a remarcar aquesta tendència» i ha incidit en la manera d'invertir, precisament per l'impacte en els biaixos personals. En les inversions, davant la «incertesa i la volatilitat, el millor que es pot fer és estar preparats», explica Servetto al document formatiu.

Calma, paciència i diversificació

Per això, continua l'expert de Banc Sabadell, «la recomanació és tenir els diners invertits correctament diversificats i amb un nivell de risc basat en el nostre perfil com a inversor, però sempre tenint en compte com ens afecten els nostres biaixos personals». Alguns són relativament comuns, com «l’instint de fugida, que podem relacionar amb el biaix emocional d'aversió a la pèrdua en els moments d'elevada incertesa», explica Servetto. Per afrontar aquest efecte, «tenim dues eines: la calma i la paciència per esperar que el mercat s'estabilitzi i que es doni pas a noves oportunitats».

Tanmateix, aquesta recomanació, aclareix Servetto, és vàlida no només per a desemborsaments o inversions, sinó molt especialment per vendre un actiu financer. «Generalment la decisió de compra es medita i s’estudia amb més detall, mentre que el moment de la venda es reflexiona poc i sol estar influenciat per elements externs, com el context. Aquest és un dels principals errors», explica. «Cal triar el moment de vendre i no deixar que el moment ens esculli a nosaltres».

Actuar amb aquesta mesura és un dels avantatges de treballar amb un assessor financer que imposi aquesta pausa en els moments clau i que ajudi a respectar els horitzons temporals. O també, com assenyala el director d'Estratègia de Clients de Banc Sabadell, reduir la influència de l'ego, «ja que sol donar-nos senyals enganyosos i fer-nos infravalorar o fins i tot estigmatitzar el paper de l'assessor financer professional, quan l'experiència assenyala justament el contrari: assessorar consisteix a donar suport constant i seguir les inversions en tot moment». Es tracta, doncs, de crear una relació de confiança amb el client i ajudar-lo a prendre les millors decisions.

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre la matèria amb el guiatge dels millors experts.

-Temes relacionats-
up