Des de fa uns quants anys, les noves tecnologies s’han convertit en una de les àrees temàtiques preferides pels inversors, com a opció per rendibilitzar els estalvis en renda variable en un context de baixos tipus d’interès (que desincentiva molts dels productes de renda fixa) o per la conjuntura de volatilitat en els mercats (després de l’esclat de la crisi sanitària, moltes accions han concatenat baixades molt perllongades amb etapes de ral·lis alcistes, cosa que ha provocat una incertesa elevada). En aquest sentit, els models de negoci que ofereixen moltes companyies d’aquest sector són atractius per als inversors pensant en el llarg termini, no tan sols amb l’objectiu d’obtenir rendibilitat, sinó també per diversificar les seves carteres i reduir potencials riscos, atès que alguns d’aquests valors tenen un comportament anticíclic a l’evolució general dels mercats.
On operen
En realitat, quan parlem de companyies de noves tecnologies ens referim a una amalgama de segments que abasten, per exemple, maquinari per a equips informàtics, xarxes socials, perifèrics i components, desenvolupament d’aplicacions i programes o utilització de blockchain, Internet de les coses (IoT), dades massives o intel·ligència artificial (IA) per millorar l’eficiència i la productivitat d’una indústria determinada. Moltes d’aquestes empreses tenen dos denominadors comuns: solen ser de creació recent i, més que la seva generació de caixa i els seus beneficis empresarials, allò que provoca que els inversors s’hi fixin són les expectatives a futur que tenen al voltant. Per aquest motiu, acostumen a experimentar una oscil·lació de preus a la borsa (i en les valoracions dels analistes) més gran que en altres casos, per la qual cosa, per definició, estan pensades per apostar-hi a llarg termini i no per operar-hi a curt termini, atès que el risc de fer això últim és molt elevat, sobretot per a l’estalviador petit.
En qualsevol cas, abans que una persona, especialment amb un perfil conservador, inverteixi en aquest tipus d’empreses, és aconsellable recórrer a l’assessorament professional, actuar amb cautela i precaució i concebre la seva presència a la cartera amb un percentatge petit (alguns especialistes parlen del voltant del 10 %), precisament com a complement a altres productes menys fluctuants i que formen la base fonamental de la cartera d’actius. Segons afirma Javier Rúa, expert de l’àrea de Direcció d’Estratègia de Clients de Banc Sabadell, “aquest tipus d’inversió temàtica trenca el marc tradicional de pensar en índexs a escala regional (IBEX 35, S&P, etc.) o sectorial (bancs, telecomunicacions, etc.) i es focalitza directament en macrotendències estructurals, fet que ens pot ajudar a invertir d’una manera molt més eficient i, sobretot, amb un propòsit”.
Et pot interessar: La digitalització, la robòtica i la sostenibilitat, opcions d’inversió temàtica reforçades per la COVID-19
Encara que hi ha empreses de noves tecnologies que cotitzen a les places borsàries d’arreu del món, potser l’índex que és un referent global és el NASDAQ-100 dels EUA (acrònim de National Association of Securities Dealers Automated Quotation), un índex pensat específicament per a les companyies d’alta tecnologia de sectors com ara l’electrònica, la informàtica i les telecomunicacions. A Europa, el seu equivalent en importància és el TecDAX, que opera a la Borsa de Frankfurt (Alemanya), i que inclou els valors de les 30 empreses més importants del camp de la tecnologia d’aquest país. A Espanya, la major part d’empreses de caràcter tecnològic estan integrades en el Mercat Alternatiu Borsari (MAB), encara que la seva grandària no és gens comparable amb els dos índexs esmentats, ja que moltes de les entitats que hi operen són de creació recent.
Donada la complexitat d’analitzar i triar de manera individual entre els valors que cotitzen en aquesta mena d’índex, són bastant populars tant els fons indexats que hi estan referenciats com altres fons d’inversió anomenats temàtics i que aposten per àrees i camps específics, amb la intenció de cobrir la major part de la cadena de valor i obtenir-ne rendibilitat. Per exemple, com explica Javier Rúa, “si alguna cosa ha posat en relleu l’expansió de la COVID-19 és la importància de la innovació sanitària i del sector de la biotecnologia. Les institucions públiques i privades es troben immerses en una cursa per aconseguir una vacuna contra el virus. A més, tindran una demanda més gran aplicacions de telemedicina, que ja han crescut durant la crisi i que han demostrat que són una opció efectiva”.
Invertir en tecnologia després de la crisi sanitària
Com subratlla l’informe de Deloitte Driving innovation in investment management, el sector de la tecnologia en conjunt s’ha vist molt reforçat en els mesos recents gràcies a l’auge del teletreball i a la nova realitat quotidiana de distanciament social. De fet, segons Statista, al seu Tech giants shrug off COVID-19 Crisis, els valors d’entitats com ara Microsoft, Apple, Netflix, Google i Amazon, malgrat algunes caigudes inicials al març, han experimentat contundents revaloracions a la borsa, per sobre dels resultats dels exercicis precedents. Els seus models de negoci, que s’imbriquen a la perfecció amb la connectivitat més gran per part dels usuaris a la xarxa a través de múltiples canals i dispositius, sembla que han convençut els inversors sobre el fet que continuaran liderant els seus respectius sectors en els anys vinents, i a això s’hi ha afegit que els resultats empresarials corresponents al primer semestre han estat positius.
Tanmateix, no totes les organitzacions centrades en les noves tecnologies són igual de prometedores, i, per descomptat, els seus valors en els mercats són bastant més volàtils que en els casos anteriors, per la qual cosa convé actuar amb calma davant d’aquests valors. Per exemple, tot i l’increment de les expectatives entorn de la ciberseguretat, la robòtica o la conducció autònoma, hi ha empreses que ofereixen productes i serveis relacionats amb aquests camps que són molt diferents, per la qual cosa cal tenir en compte tant els aspectes interns i els models de negoci de cada entitat com les previsions sobre l’evolució dels sectors on operen i la competència que tenen. És a dir, en aquests moments, pel que sembla, tot indica que les companyies que ofereixen entreteniment online tindran un bon acompliment en els mesos vinents, però si s’acaba la pandèmia global per la COVID-19, és possible que el sector turístic i els viatges en general es dinamitzin i que les alternatives virtuals d’oci perdin protagonisme en les preferències dels consumidors.
El moment adequat
L’estudi Accenture Technology Vision, elaborat per aquesta coneguda consultora, afirma que, en realitat, sempre és un bon moment per invertir en noves tecnologies, atès que, amb una visió a llarg termini, és molt probable que donin rendibilitat a la cartera de qualsevol estalviador. A més, adverteix que poden actuar com a valor refugi en moments de caigudes generalitzades i que, també, es poden beneficiar del dinamisme més gran de l’economia quan s’iniciï la recuperació. En tot cas, segons recomana, cal estudiar amb cautela la proposta de cada companyia i no deixar-se temptar per grans promeses de futur, sinó per l’opció real d’arribar a generar un avantatge competitiu que els faci guanyar quota de mercat en el seu sector.
Et pot interessar: Descobreix quin tipus d’inversor ets
L’informe també assenyala que, malgrat les anàlisis i el maneig de la informació de valor afegit, en aquesta mena d’inversions la sort hi té un paper clau, encara que, en tot cas — adverteix—, la possibilitat de diversificar qualsevol cartera amb actius que ofereixen un potencial de revaloració elevat sempre és un bon al·licient per córrer alguns riscos, amb moderació. En aquesta línia, Oriol Guimerà, dissenyador estratègic i de productes, comenta al podcast de Banc Sabadell que “és probable que ens replantegem la globalització brutal actual com un procés d’estalvi de costos immediat, per veure quines conseqüències té a mitjà i curt termini” i augura que, en els anys vinents, tant el canvi climàtic com la transició energètica seran fites molt rellevants en les agendes tant dels governs com del teixit productiu.