Espanya aprova l'emissió de deute i fa un pas més cap al Fons de Recuperació Europeu | EDE
movi-image-espana-emision-deuda-fre-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

Espanya aprova l'emissió de deute i fa un pas més cap al Fons de Recuperació Europeu

Tue May 11 08:40:16 CEST 2021

Espanya dona el seu vistiplau a la legislació que permet a la UE emetre deute conjunt i massiva en els mercats. És un pas sine qua non per activar el Fons de Recuperació Europeu. Encara queden 14 Estats membres per fer-ho

Les Corts Generals han donat recentment la seva aprovació perquè la Comissió Europea comenci a emetre deute a gran escala, un pas imperatiu per al desbloqueig del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU. Els 27 parlaments nacionals de la Unió Europea (UE) han de beneir la legislació per ampliar el sostre de despesa comunitària. 

De moment, han completat aquest tràmit 13 Estats membres: Bulgària, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Malta, Portugal, Eslovènia, Espanya, Bèlgica, Grècia, Luxemburg i Letònia; tot i que s'espera que els dos països restants ho revalidin abans del mes de maig. El Bundestag alemany serà un dels més tardans en sotmetre'l a l'escrutini dels seus diputats, mentre que les eleccions anticipades a Països Baixos han fet augmentar el nerviosisme per un possible retard en el vot de país. 

«Demano a tots els parlaments que ho facin amb urgència. Només amb la ratificació de la Decisió de Recursos Propis podem impulsar la recuperació. Els europeus no poden esperar. El nostre futur col·lectiu està en les mans dels parlaments d'Europa», ha assenyalat Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, en el Ple de Brussel·les.

La Comissió Europea es convertirà en un dels principals emissors AAA de la zona euro

L'Executiu comunitari espera acudir als mercats amb el suport dels 27 països europeus des del proper mes de juny fins a finals de 2026. Així, la Comissió es convertirà en un dels principals emissors AAA de la zona euro. Tot i que la Comissió ja va emetre deute conjunt en el passat per pagar els rescats d'Irlanda i Portugal, aquesta serà la primera vegada que ho faci amb unes quantitats i amb uns temps sense precedents. El Fons de Recuperació Europeu posarà a disposició dels Estats membres 750.000 milions d'euros fins al 2026 i suposa una ampliació del 70% del pressupost comunitari. 

Pot interessar-te: El Fons de Recuperació Europeu, motor de la reactivació

Per a això, Brussel·les augmentarà el sostre de despesa de recursos propis d'un 1,2 % a un 2 % de renda nacional bruta, un increment que la legislació imposa que obtingui el vistiplau de tots els parlaments nacionals. Els bons emesos, dels quals el 30 % estan cridats a ser bons ecològics, tindran uns venciments de tres a 30 anys i estaran recolzats pel proper Marc Financer Plurianual (MFP), que arrencarà a 2027. 

La Comissió preveu la posada en marxa d'impostos digitals i ambientals per fer front al deute emès

El deute emesa per la Comissió en el marc d'aquest fons es pagarà a partir de 2027 i fins a 2058. Per a això, es preveu la posada en marxa d'impostos europeus en l'àmbit digital i ambiental. Entre d'altres, la taxa al plàstic no reciclat que va entrar en vigor el passat 1 de gener. La UE espera recaptar amb ella 6.600 milions d'euros en els pròxims set anys. En paral·lel, es troba enmig de les negociacions per establir un calendari clar cap al gravamen al carbó de frontera o al voltant de la coneguda com a Taxa Google, que afectarà fonamentalment a gegants tecnològics com Google o Amazon.

Dates clau per a l'aterratge dels ajuts

Un cop superada la tramitació parlamentària de la legislació que permet a la UE acudir als mercats, el proper pas per al desemborsament dels fons europeus és la presentació i l'aprovació dels plans nacionals. Els Estats membres tenen fins al 30 d'abril de 2021 per presentar els seus plans de recuperació i resiliència a Brussel·les. En ells han de traçar els seus programes de reformes i inversions per als propers cinc anys.

Paolo Gentiloni, comissari d'Economia, ha reconegut en nombroses ocasions que el pla presentat pel Govern espanyol és «un dels més avançats» de la UE. El país podrà rebre fins a 140.000 milions d'euros en forma de subvencions i de crèdits. La seva inversió ha d'anar destinada a projectes que fomentin la transició ecològica; la transformació digital; l'ocupació sostenible; la resiliència del sistema sanitari; la igualtat; la cohesió social i territorial; i les polítiques centrades en ajudar a la «pròxima generació», entre d'altres focus d'actuació.

La Comissió Europea tindrà un màxim de dos mesos per revisar i donar el seu vistiplau a les propostes dels governs nacionals. L'organisme espera que els diners europeus comencin a arribar a la segona meitat d'aquest any. Per la seva banda, Portugal, que abandera la Presidència rotatòria del Consell, celebrarà el 21 de juny una cimera europea centrada en els plans de recuperació i en el desenvolupament de «polítiques fiscals intel·ligents» per fer front de manera eficaç i conjunta a les conseqüències socioeconòmiques que ha deixat la pandèmia del coronavirus. 

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

-Temes relacionats-
up