Espanya desplega 4.656 milions d’euros en tres anys per digitalitzar les pimes | EDE
movi-image-espana-digitalizar-pymes-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Espanya desplega 4.656 milions d’euros en tres anys per digitalitzar les pimes

Tue Feb 16 12:54:25 CET 2021

La major part seran ajudes directes —en concret, 4.459 milions d’euros— destinades a impulsar el dinamisme, la competitivitat i la internacionalització d’1,5 milions de pimes i que repercutiran, en un 80 %, a autònoms i microempreses

El Govern espanyol ha aprovat el Pla de Digitalització de Pimes, amb el qual preveu una inversió de 4.656 milions d'euros fins al 2023 per tal d'impulsar la digitalització de més d'1,5 milions d'empreses —de les quals el 80 % seran autònoms i micropimes. Aquests recursos mobilitzats per al trienni actual s'emmarquen dins de l'Agenda Espanya Digital 2025, juntament amb altres dues partides prioritàries per abordar la Revolució Industrial 4.0: la destinada a la digitalització de l'Administració pública i l'adreçada a impulsar les competències digitals. En suma, posaran en joc 11.000 milions d'euros procedents del Fons de Recuperació Europeu, amb els quals es nodrirà la renovada política digital espanyola que es va anunciar el juliol de l'any passat.

Pot interessar-te: El Fons de Recuperació Europeu i la digitalització a Espanya

La trajectòria d'aquesta agenda per al període 2021-2023, anunciada pel president del Govern Pedro Sánchez i la vicepresidenta econòmica Nadia Calviño, compta, per tant, amb uns recursos extraordinaris, dels quals 4.459 milions —és a dir, més de 9 de cada 10 euros— seran ajudes directes enfocades al creixement orgànic, a millorar les ràtios de competitivitat i a esperonar la seva internacionalització.

Dins del ventall inversor per a empreses destaca, per l'absorció de recursos, l'anomenat Programa Digital Toolkit, dissenyat per a la transformació digital bàsica en pimes; estratègia en la qual s'inclouen solucions integrals per modernitzar la gestió interna de les companyies, tant en la seva relació amb els clients com en l'àmbit de la seva administració. A més, destaca el desenvolupament de mecanismes de màrqueting digital, que busquen impulsar la connectivitat, la ciberseguretat i el foment de xarxes de col·laboració i la inserció en clústers empresarials.

Destaca el Programa Digital Toolkit, amb solucions integrals per modernitzar la gestió interna de les companyies, tant en la seva relació amb els clients com en la seva administració

Dins d'aquesta partida, a més, el Govern activarà els anomenats Bons Connectivitat, amb 50 milions d'euros; un pla específic que proporcionarà ajudes a les pimes perquè puguin disposar de connexió a Internet. D'altra banda, entre els recursos activats, es destinaran 300 milions a la iniciativa Agents del Canvi, que ha de servir per finançar la incorporació de professionals en transformació digital a les pimes perquè desenvolupin els seus plans de digitalització.

Pot interessar-te: Guia per a autònoms: les eines digitals per a una gestió integral del negoci

L'estratègia governamental també contempla mesures canalitzades a l'emprenedoria, per a les quals s'ha atorgat una partida de 182 milions d'euros i que servirà per crear l'Oficina Nacional d'Emprenedoria, donar suport a la incubació de start-ups  per a dones, el disseny del portal web de start-ups —un aparador per a l'ecosistema espanyol— i la configuració d'una xarxa de centres de suport a l'emprenedoria. De la mateixa manera, el pla de digitalització de les pimes disposarà de mitjans i programes específics per a la digitalització dels sectors com el comerç i el turisme, que gestionaran un pressupost de 450 milions.

Impulsar les competències digitals

En paral·lel, l'àrea de Competències Digitals, que disposarà de 3.750 milions i que té per finalitat «reforçar les competències digitals del conjunt de la població», segons ha assenyalat Sánchez en la seva compareixença, es complementa amb el pressupost de 3.595 milions inclosos en el Pla de Reconstrucció, Transformació i Resiliència per a la capacitació digital, i amb uns 157 milions per impulsar la formació professional i la digitalització del sistema educatiu.

«L'objectiu és reduir les diferents bretxes digitals i capacitar els ciutadans per als futurs entorns professionals actuant en l'àmbit educatiu, tant en la formació professional com en universitats o cursos per a directius», va incidir el president del Govern abans d'emfatitzar que els responsables de la política digital posaran un èmfasi especial en els col·lectius en risc d'exclusió telemàtica, a través de cursos massius de formació online, i en la bretxa digital de gènere, mitjançant el foment de la capacitació digital de les dones. El pla impulsarà, entre altres reptes, la formació en competències digitals al llarg de la vida laboral per a persones aturades i ocupades del sector privat i per a empleats públics, el desenvolupament de les competències digitals per a les pimes i el foment d'especialistes en TIC.

Pel que fa al Pla de Digitalització de les Administracions Públiques, l'Agenda Espanya Digital 2025 defineix un conjunt de reformes i inversions per un total de 2.600 milions d'euros. D’aquests milions, 600 aniran a l'Administració local i autonòmica. Necessitat que s'ha fet imperiosa, segons Sánchez, amb «l'emergència sanitària, que ha evidenciat la urgència d'instaurar una administració digital per respondre a moltes de les necessitats dels ciutadans de manera més àgil i efectiva».

L'objectiu del Govern és que el 2025 el 25 % del volum de negoci de les pimes provingui del comerç electrònic i que el 50 % dels serveis públics estigui disponible a través d'apps

Les directrius que ha de prendre aquest full de ruta digital, segons l'Executiu, són clares per a les pimes, en particular, i per a l'entramat empresarial espanyol, en general. Han de permetre fer un pas més enllà en la millora de l'eficàcia i l'eficiència, de manera que hi hagi «més automatització de la gestió», ha precisat Sánchez, que també va remarcar el desafiament de l'e-Administració: «Alliberar empleats públics de tasques de poc valor millorant la qualitat de les polítiques públiques» i adaptar-se a «les necessitats de la ciutadania». Amb la intenció d'aconseguir, a la fi del període 2021-2025, que «el 80 % de la població espanyola tingui competències digitals bàsiques; que el 25 % del volum de negoci de les pimes espanyoles provingui del comerç electrònic, i que el 50 % dels serveis públics estigui disponible en aplicacions mòbils».

Aquests tres plans motrius se sumen al Pla de Connectivitat —més de 2.300 milions—, a l’Estratègia d’Impuls al 5G —que mobilitzarà 2.000 milions de fons públics fins al 2025— i a l'Estratègia Nacional d’Intel·ligència Artificial, amb una inversió pública de 600 milions entre el 2021 i el 2023. La suma d'aquestes iniciatives propiciarà una mobilització de més de 15.400 milions d'euros, que seran finançats pels fons europeus del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Un terç de les assignacions del Pla de Recuperació estan destinades a impulsar la digitalització, un dels quatre eixos transversals juntament amb la transició ecològica, la igualtat de gènere i la cohesió territorial i social. Calviño va destacar, en aquest sentit, que la transformació digital d'Espanya requerirà un intens esforç de col·laboració publicoprivada, ja que a l'àmbit digital la inversió pública és només «una palanca» per mobilitzar inversions que gestionaran i definiran les empreses.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

Fotografia de Brooke Cagle a Unsplash
-Temes relacionats-
up