Espanya dona 'llum verda' a l'expansió de la banda ampla i la 5G | EDE
movi-image-espana-luz-verde-banda-ancha-5g-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

Espanya dona 'llum verda' a l'expansió de la banda ampla i la 5G

Tue Feb 02 09:35:37 CET 2021

L'expansió de la 5G augmentarà la velocitat de connexió, reduirà al mínim la latència i multiplicarà exponencialment el nombre de dispositius connectats, entre molts altres beneficis

Videotrucades, teletreball, classes online, e-commerce, etc. El confinament va forçar el trasllat de moltes activitats que abans eren presencials a l’entorn digital i moltes d’elles segueixen vigents després que s’aixequessin les restriccions més dures. Per això semblava el moment idoni per donar «llum verda» a l'expansió de la banda ampla i la 5G i donar suport i qualitat a totes les tasques i les accions que ara es fan a distància. 

En aquesta línia, Genís Roca, president de RocaSalvatella i expert en digitalització, comenta en el Podcast de Banc Sabadell que «aquesta situació que estem vivint ha provocat que molts consells d'administració ara es reuneixin de manera telemàtica, cosa que sempre s'havien negat a fer, i que molts acords comercials es tanquin a través d’una pantalla, sense que una de les parts hagi de desplaçar-se. Hi ha moltes coses que són millors si ens podem veure, però hi ha moltes altres que es poden resoldre força bé sense necessitat d'aquesta mobilitat».

 

Davant d'aquest canvi de realitat, el Consell de Ministres ha aprovat el Pla per a la Connectivitat i les Infraestructures Digitals de la societat, l'economia i els territoris, així com l'Estratègia d'impuls al desenvolupament de la tecnologia 5G. Aquesta tecnologia, també anomenada cinquena generació, és el nou estàndard de banda ampla sense fil que proporcionarà més velocitat, cobertura i prestacions que l'actual LTE-4G. Per dur a terme aquestes millores, aquests programes aprovats recentment preveuen una inversió de 4.320 milions d'euros en els pròxims cinc anys, dels quals 883 milions ja estan contemplats en el projecte dels pressupostos generals de l'Estat del 2021.

La hiperconnectivitat, l'educació i la salut, entre les millores de la 5G

I encara que en el futur servirà per llançar la indústria 4.0, la Internet de les coses, la robòtica o el cotxe autònom, aquesta tecnologia ja té aplicacions pràctiques. De fet, la hiperconnectivitat, l'educació, la manera de treballar i el sistema de salut seran les àrees que experimentaran un avenç més gran gràcies a l'arribada de la 5G, segons es desprèn de l'estudi realitzat per Samsung i Ipsos sobre el nivell de coneixement dels espanyols sobre la 5G.

Pot interessar-te: Què suposa l'arribada de la 5G per a les finances personals?

El 66 % dels espanyols preveuen que es crearà el que qualifiquen d’«entorn hiperconnectat», en què seran necessaris sistemes o dispositius que comptin amb més seguretat, ja que la 5G permet tenir un nombre més elevat de dispositius connectats, segons l'estudi esmentat. 

El 65 % dels enquestats afirmen, al seu torn, que creuen que aquesta implantació tindrà conseqüències en l'àmbit de l'educació i que permetrà que millori la connexió en temps real a les classes online, així com l'accés a més fonts d'informació per als estudiants.

A més, el 63 % de les persones enquestades consideren que la 5G també suposarà un canvi en la manera de treballar, que es crearà una manera de treball més eficient des de qualsevol lloc i en tot moment, gràcies a la possibilitat de treballar des de casa. També un 63 % pensa que afectarà el sistema sanitari connectat, i que permetrà sincronitzar totes les dades en temps real i millorar l'efectivitat de les emergències, de les llistes d'espera i de les operacions en remot.

Per què es parla tant de latència i per què és important? 

El 60 % dels enquestats relacionen aquest nou sistema de connexió amb la rapidesa de descàrrega, el segueix un 25 % que assegura que es tracta de millores en el rendiment. En canvi, un 11 % pensa que optimitza la connectivitat i facilita les connexions simultànies. Curiosament, el 24 % respon a l'enquesta que no saben amb què relacionar-la.

No obstant això, la veritat és que més que la velocitat de pujada o de baixada, la principal millora que introdueix la 5G és la reducció de la latència. La latència és el temps de resposta que triga un dispositiu a executar una ordre des que se li envia el senyal. Com més baixa, més ràpida serà la reacció de l'aparell que s'accioni a distància, ja sigui un cotxe de conducció autònoma o una videoconferència. La 5G redueix aquest retard a un mil·lisegon, des dels més de 10 de la 4G.

Què poden esperar les empreses amb l'arribada de la 5G?

Tot i que encara caldrà esperar fins a finals del 2021 perquè les promeses de la 5G arribin a notar-se a les empreses, ja es poden donar algunes xifres sobre les expectatives de cara al pròxim lustre. En aquest sentit, el 82 % de les empreses preveuen un creixement notable de les pimes, així com una major competència digital i un 85 % creu que la 5G farà que totes les empreses siguin més competitives dins del marc global, segons les previsions de PSB Research. 

Fins a un 87 % dels enquestats auguren l'aparició segura de noves indústries, tant de consum com manufactureres, i el 89 % creu que augmentarà la productivitat. Amb tot, 9 de cada 10 enquestats per PSB Research calculen que, el 2025, hi haurà nous productes i serveis que encara no existeixen.

Fotografia de Mathew Schwartz a Unsplash
-Temes relacionats-
up