Espanya, el país europeu més beneficiat si aconsegueix acabar amb la bretxa digital | EDE
movi-image-espana-brecha-digital-2
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

Espanya, el país europeu més beneficiat si aconsegueix acabar amb la bretxa digital

Thu Feb 18 13:27:09 CET 2021

Espanya ha de ser el país de la UE més beneficiat en termes econòmics i laborals si potència el seu procés de digitalització la pròxima dècada. Els sectors que en sortiran més afavorits seran el dels serveis, el de la indústria i el del consum

El producte interior brut (PIB) espanyol podria créixer un 6,7 % el 2030 si el país executa de forma intel·ligent la transició digital. Suposa la millor perspectiva de creixement dins de la Unió Europea (UE) i es troba entre les principals de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Espanya veuria un increment de 108.615 milions d'euros al seu PIB i sumaria 220.000 llocs de treball extra si impulsés les capacitats digitals de la seva força laboral, segons l'estudi Upskilling for Shared Prosperity de PwC i el Fòrum Econòmic Mundial (WEF, per les seves sigles en anglès) presentat al Fòrum de Davos 2021.

El país es troba a la cua europea quant a competències tecnològiques. Segons les dades de l'Oficina Europea d'Estadística (Eurostat), el 19 % dels treballadors espanyols reconeixen estar poc qualificats per utilitzar les eines digitals a la seva empresa. Les economies i les regions que compten amb una major bretxa digital són, al seu torn, les que tenen més marge de creixement i augment de la productivitat si impulsen les competències digitals del seu teixit laboral. Per això Espanya es troba avançada. En contrast, països com el Japó o Alemanya, a l'avantguarda digital i amb una força laboral ben formada tecnològicament, veurien els seus beneficis reduïts al 2 % i al 0,3 %, respectivament.

El 2025, la meitat dels llocs de treball els ocuparan professionals amb estudis tecnològics i digitals

«Entre els països de l'Europa Occidental, Espanya té el potencial d'aconseguir els millors guanys econòmics», recull l'informe. Avui dia, el 85 % dels treballs de la UE requereixen habilitats digitals bàsiques. La previsió és que el 2025 la meitat dels llocs laborals els ocupin professionals amb estudis universitaris especialitzats en l'àmbit tecnològic i digital.

Pot interessar-te: Aquests són els llocs de treball més demandats en aquesta nova realitat

 

Fusió del present i futur laboral

Els sectors que més es beneficiaran d'aquesta digitalització de l'ocupació seran l'industrial, l'empresarial i el del consum. A més, la 'revolució de l’upskilling' ha de reduir els costos de producció i millorar la qualitat laboral a l'agricultura i a la construcció, encara que podria derivar en una pèrdua de llocs de treball en aquests sectors.

Per això l'informe posa l'atenció en la necessitat de complementar, en lloc de substituir, el present i el futur del mercat laboral. Demà hi haurà llocs de treball que no existeixen avui, especialment en àrees com l'anomenada economia verda. A més, el 45 % dels llocs de treball de la indústria manufacturera podrien estar automatitzats a les pròximes dues dècades. Per tot això, PwC i el WEF advoquen per millorar la qualitat d'un mercat laboral que ja està demandat i prioritzant habilitats com «la creativitat, la innovació i l'empatia».

Les noves tecnologies estan canviant la naturalesa de la feina i, en conseqüència, els requisits que s'exigeixen per accedir al mercat laboral. El 94 % dels empresaris esperen que els seus empleats desenvolupin noves competències en els pròxims tres anys, una xifra que el 2018 es reduïa al 65 %.

Pot interessar-te: Reinventar-se professionalment en un context marcat per la incertesa

En aquesta línia, l'estudi esmentat subratlla que la crisi que ha desencadenat la COVID-19 suposa una oportunitat per reformar els sistemes educatius i repensar els processos d'ensenyament i d'aprenentatge. «Les crisis d'aquest tipus representen una gran oportunitat per reflexionar, repensar i restablir les prioritats», afirma el document.

La pandèmia dona un impuls a la transformació digital

La transformació tecnològica i digital ja es trobava entre una de les prioritats europees abans de la irrupció de la pandèmia de la COVID-19. Tanmateix, la crisi sanitària ha posat en relleu les llacunes que imperen en molts estats membre en aquest sentit, com és el cas d'Espanya. Per això, la Comissió Europea ha posat la transformació digital i la transició ecològica al centre de les seves prioritats polítiques per als pròxims anys.

Espanya destinarà un terç del Fons de Recuperació Europeu a la transformació digital

En aquest escenari, un dels principals objectius d'Espanya per impulsar la recuperació econòmica i social és reduir la bretxa digital. El país, que és el segon de la UE més beneficiat del Fons de Recuperació Europeu (Next Generation EU) per darrere d'Itàlia, destinarà un terç del total dels fons assignats a impulsar la transformació digital. Es tracta d'uns 10 punts per sobre del percentatge mínim taxat per la Comissió Europea.

Pot interessar-te: El Fons de Recuperació Europeu i la digitalització a Espanya

Una de les prioritats de l'Executiu espanyol és, precisament, impulsar la digitalització de l'ocupació per modernitzar el teixit empresarial i les administracions públiques. El Govern ha traçat el seu full de ruta en matèria digital a través de l'Agenda Espanya Digital 2025. Aquest document defineix 10 eixos estratègics sobre els quals es vehicularan diferents inversions i té com a objectius modernitzar el teixit empresarial —amb un focus especial en les pimes— i les administracions públiques, crear ecosistemes emprenedors de base tecnològica, la transferència d'innovació i millorar la capacitació digital en l'àmbit laboral. En particular, es tracta d'una inversió de 3.750 milions d'euros; un 97 % dels quals provenen dels fons europeus. L'ambició és que, el 2025, el 80 % de la població compti amb competències digitals bàsiques, que el 25 % del volum de negoci de les pimes provingui del comerç online i que el 50 % dels serveis públics estiguin disponibles a través d'aplicacions mòbils.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

 

Fotografia de Kelly Sikkema a Unsplash
-Temes relacionats-
up