Estalvi, connectivitat i seguretat, els avantatges de tenir un habitatge intel·ligent | EDE
movi-image-ahorro-conectividad-seguridad-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Estalvi, connectivitat i seguretat, els avantatges de tenir un habitatge intel·ligent

Mon Jul 12 10:56:45 CEST 2021

Assistents virtuals, aplicacions i sistemes d'intel·ligència artificial contribueixen a crear una llar més eficient, confortable i segura

Regular la temperatura abans d'arribar a casa, canviar les persianes de posició durant les vacances per protegir-la de robatoris o ocupacions o programar els electrodomèstics perquè funcionin en les hores més econòmiques de la nova tarifa horària de llum. Aquestes són només algunes de les opcions que ofereix un habitatge intel·ligent, és a dir, aquell que compta amb sistemes de connectivitat i de domòtica integrats.

Tal com explica l'Associació Espanyola de Domòtica i Immòtica (CEDOM), «la domòtica és el conjunt de tecnologies aplicades al control i l'automatització intel·ligent de l'habitatge, que permet una gestió eficient de l'ús de l'energia, que aporta seguretat i confort, a més de comunicació entre l'usuari i el sistema».

Pot interessar-te: Com fer la teva llar més sostenible

La penetració de la domòtica i dels dispositius per a la llar podria créixer fins a un 300% d'aquí al 2024 a Espanya, segons estudis de diferents associacions, i ja s'estan implementant en el 60% de les llars de nova construcció. Als habitatges ja existents, fins a un 40% compta amb algun dispositiu d'aquest tipus. Tot i el creixement previst, Espanya és un dels països menys desenvolupats en aquest sentit.

A nivell mundial, el mercat va créixer fins a un 4,1% el 2020 i es preveu que el valor de mercat global de les llars intel·ligents serà de 151.000 milions de dòlars en 2024. Dividits per categories, els dispositius intel·ligents seran els que major pes tindran del total del mercat, seguits pels dispositius de control i de seguretat i, a continuació, pels dispositius d’eficiència energètica.

Com integrar la domòtica en un habitatge

Sensors en portes i finestres, detectors de moviment, alarmes, controls de llum i de temperatura i d'aparells elèctrics... «La domòtica aporta solucions dirigides a tota mena d'habitatges i contribueix a augmentar la qualitat de vida, fa més versàtil la distribució de la casa, canvia les condicions ambientals creant diferents escenes predefinides, i aconsegueix que un immoble sigui més funcional en permetre desenvolupar facetes domèstiques, professionals i d'oci sota un mateix sostre», apunta la CEDOM.

Encara que aquest concepte pugui resultar alguna cosa futurista per a alguns, la veritat és que la majoria de llars ja té aquest tipus de sistemes integrats, a través dels assistents virtuals com ara Alexa, Siri o Google Assistant. Aquests dispositius permeten regular la llum o la temperatura a través del control per veu o de l'aplicació mòbil, i per fer-ho només calen endolls o bombetes compatibles. Així mateix, cada vegada més electrodomèstics de la llar compten amb aplicacions que permeten el seu control de forma remota.

La instal·lació de la domòtica a la llar no requereix grans inversions ni obres, ja que hi ha sistemes sense fils que gairebé no alteren l'estructura de l'habitatge. Per desenvolupar un projecte d'aquestes característiques, cal comptar amb un suport de protocols, un altre de control per veu, un smartphone que permeti controlar totes les accions i un IFTTT (If This, Then That, per les seves sigles en anglès), servei web que permet crear i programar accions per automatitzar diferents tasques i accions a Internet.

Avantatges de tenir un habitatge intel·ligent

El principal avantatge d'integrar la domòtica en un habitatge és l’estalvi energètic, que pot suposar una reducció de fins al 30% en la factura de la llum. Aquests sistemes gestionen de manera intel·ligent la llum, la climatització, la temperatura de l'aigua i els electrodomèstics tenint en compte els recursos naturals i les tarifes amb discriminació horària, cosa especialment rellevant amb la nova estructura tarifària que va entrar en vigor el passat 1 de juny i que regula el preu de la llum per hores. «A més, mitjançant la monitorització de consums, s'obté la informació necessària per modificar els hàbits i augmentar l'estalvi i l'eficiència», expliquen des de la CEDOM.

Pot interessar-te: Eficiència energètica a la llar: coneix la domòtica

Un altre dels beneficis de disposar d'una llar intel·ligent és la millora en l’accessibilitat i la seguretat. Respecte a la primera, a més de convertir l'habitatge en un espai més confortable, gestionant de manera més senzilla les tasques quotidianes, «facilita el maneig dels elements de la llar a les persones amb discapacitat de la manera que millor s'ajusti a les seves necessitats, a més d'oferir serveis de teleassistència per a aquells que ho necessitin», assenyalen. En el cas de la seguretat, la domòtica no només permet controlar les alarmes i reforçar els sistemes de videovigilància, sinó també tenir una gestió remota sobre les portes i les finestres i comptar amb sistemes que puguin detectar fuites o fallades en el subministrament, així com riscos d’incendis o talls elèctrics, per exemple.

 

Fotografia de Sebastian Scholz a Unsplash
-Temes relacionats-
up