Estalvia (de debò) en aigua, llum i gas | EDE
Ahorro-agua-luz-gas-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
2 min del teu temps

Estalvia (de debò) en aigua, llum i gas

Fri Oct 04 12:16:05 CEST 2019

Primeres quotes de la hipoteca, inversió de l’estalvi acumulat durant anys, despeses derivades de la compra del pis, reformes necessàries amb què no comptaves… La sensació d’ofec financer és comuna a molts nous compradors. L’acumulació de despeses en els primers anys n’és la responsable. Per guanyar una mica d’aire, convé reduir al màxim les factures de subministraments i altres despeses, i així arribarem més tranquils a final de mes.

L’aigua, a ratlla

A Espanya, el preu de l’aigua varia molt d’una ciutat a l’altra, amb diferències de fins a un 256% segons un estudi de FACUA - Consumidors en Acció sobre les tarifes d’aigua de l’any 2017 en 35 localitats. Les variacions en els preus poden arribar a suposar fins a 617 euros anuals de diferència, també en funció del consum. Per ciutats, les tarifes més baixes són les d’Oviedo i les més cares les trobem a Múrcia.

Amb la sequera gairebé sempre a l’aguait i la necessitat d’actuar com a ciutadans responsables amb consums sostenibles, subministradores com Aigües de Barcelona aconsellen estalviar en el rebut de l’aigua reparant les aixetes que degoten, tancant-les si no fem servir l’aigua i deixant d’allargar innecessàriament la dutxa. També recomanen instal·lar aparells que limitin el volum d’aigua, posar la rentadora i el rentaplats quan estiguin plens i regar al matí o a la nit per evitar l’evaporació d’aigua.

Ahorro-agua-luz-gas-2

Gas natural: olles de pressió i dutxes curtes

La despesa mitjana de les llars espanyoles en la factura de gas natural és de 40 euros mensuals, segons el panel de llars  de la Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC). Aquest combustible ens proporciona sobretot aigua calenta i calefacció i el fem servir per cuinar. Tots aquests usos, encara que no ho sembli, suposen una de les despeses més altes en subministraments.

Desde el portal especializado en ahorro Fintonic, aconsejan rebajar la factura del gas en diversos ámbitos. En cuanto a la calefacción, proponen hacer un mantenimiento frecuente y revisar la caldera -ten presente que cuanto más sucia esté, más gastará-. Recomiendan, igualmente, mantener una temperatura suave y moderada, algo controlable con la instalación de un termostato. Otro consejo es usar solamente calefacción en aquellas estancias donde sea necesario y no calentar habitaciones en balde. Bajar las persianas y cerrar las cortinas y no ventilar más de 10 minutos ayudará a ahorrar energía, así como colocar los radiadores bajo las ventanas para calentar enseguida el aire frío que se cuele por ellas.

A la cuina, els experts d’aquest portal suggereixen fer servir olles de pressió per reduir el temps de cocció i la despesa energètica a la meitat, no obrir el forn mentre s’està cuinant i intentar aprofitar-ne la calor residual quan prepararem una recepta.

Pel que fa a l’aigua calenta, el millor per reduir-ne el consum és no deixar-la rajar abans d’entrar a la dutxa i també optar per dutxes ràpides en comptes de banyar-nos. Són consells que fa molts anys que sentim, però no tots els apliquem en el dia a dia.

Ahorro-agua-luz-gas-3

Ajustar la potència de la llum

A Espanya, la factura de la llum és, segons l’informe de la CNMV, de 56,3 euros al mes, una quantitat gens menyspreable que podem mirar de reduir tenint en compte alguns consells. El primer apunta a l’aprofitament de la llum solar. I l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) insta a ajustar la potència contractada, responsable de bona part del que es paga a la factura. Com a indicador del marge de maniobra que tenim en la potència contractada, n’hi ha prou amb pensar quantes vegades han saltat els ploms a casa quan hi havia diversos aparells connectats. Si no han saltat mai, segurament podem reduir la potència contractada. En relació amb la contractació, aquesta organització també recomana triar una tarifa que discrimini per horari, fet que contribueix a l’estalvi sense gaire esforç.

Has sentit parlar del consum silenciós? És el dels aparells en stand by, que s’haurien d’apagar del tot, com ara ordinadors, televisors i equips de música. Aquesta despesa ronda els 50 euros anuals —ho podem calcular amb una calculadora stand by—.

Finalment, l’ús responsable dels electrodomèstics també és una altra via d’estalvi energètic: els programes de temperatures baixes a la rentadora i el rentaplats poden suposar estalvis del 40%. D’altra banda, la nevera ha d’estar allunyada de fonts de calor i no estar programada a una temperatura massa baixa.

Fotografies de Schantalao, Jelena Ardila i Rawpixel a Unsplash
-Temes relacionats-
up