movi-image-fraude-compra-online-1
Envia'ns suggerències
Estalvi
3 min del teu temps

Evita els fraus en les compres online

Consells per blindar-te d’aquesta pràctica

Encara que internet pot ser un lloc segur, també podem topar amb un bon nombre de fraus de tota mena (laborals, compres, lloguer, etc.). Com indiquen Marc Goodman a Los delitos del futuro (2015) i Bruce Schneier a Haz clic aquí para matarlos a todos (2019), el baix cost d’estafar online ha multiplicat aquests enganys. Saps detectar un frau i com defensar-te de les estafes?

Com combatre el ‘phishing’

La tècnica del phishing disfressa un fals contingut com a contingut real, i s’utilitza en molts fraus. L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) ja advertia l’any 2014 de correus electrònics i pàgines web falses. En alguns casos, fins i tot arriben a fer servir enginyeria social (obtenir informació confidencial a través de la manipulació d’usuaris legítims) i contacten amb familiars, amics o coneguts per robar informació que ajudi a dur a terme un acte delictiu. Uns quants consells:

 • No facis clic en enllaços de correus sospitosos.
  Si ho necessites, revisa l’enllaç al qual apunta el text. Pots fer clic amb el botó dret a l’enllaç, copiar l’adreça d’enllaç i enganxar-la en un bloc de notes per veure exactament quina és l’adreça. El text pot dir una cosa però conduir-te a una altra, així que ves amb compte.
  Revisa els enllaços de les pàgines web a què has accedit. Nestlé o McDonald’s han estat algunes de les empreses que han sofert suplantacions d’identitat.
  Evita donar dades personals fins i tot en xarxes socials, perquè són públiques i podries ser víctima d’un cas d’enginyeria social.

Entrena l’’spam’ i denuncia les botigues falses

Moltes vegades el phishing s’utilitza combinat amb l’spam, falses ofertes o notificacions de premis en els quals no hem participat. Algunes maneres de combatre aquestes pràctiques són

 • No obrir un correu electrònic d’un emissor desconegut.
  Informar dels delictes que vegis al Grup de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil.
  Marcar els correus no desitjats com a spam i reexpedir-los a me@rescam.org, un bot que mantindrà entretingut l’estafador.

 

movi-image-fraude-compra-online-2

 


 

Les dades bancàries, només en passarel·les segures

Algunes botigues web i apps sol·liciten la verificació en dos passos, sigui amb un telèfon o una targeta de coordenades, o redirigeixen directament al banc en qüestió per autoritzar el pagament. Malgrat això, moltes encara remeten a un caixetí on cal donar el número de la targeta, titular i codi CSV. Malgrat això, moltes encara remeten a un caixetí on cal donar el número de la targeta, titular i codi CSV.

La majoria de portals de compra online, com Amazon, Aliexpress o El Corte Inglés, inclouen a passarel·les segures en donar la nostra targeta bancària de dèbit o crèdit. Es caracteritzen per seguir el protocol segur de xifrat HTTPS. És a dir, l’enllaç començarà per “https://…” o veurem un cadenat tancat (🔒) en la barra d’adreces.

Desconfia de grans ofertes i premis

“Ningú dona duros a quatre pessetes” és una dita que ens ajuda a desconfiar de grans ofertes. Si no arriben de part d’un local de confiança, com quan veiem l’oferta en el nostre supermercat habitual, hem de ser prudents, i també quan la qualitat del text és baixa i conté moltes errates.

Un altre motiu de desconfiança és l’avançament de capital, com en el cas dels anuncis falsos de venda d’habitatges, o les estafes a l’hora de llogar habitatge vacacional: l’arrendador no s’identifica, no mostra documentació que demostri la propietat o ens demana fer servir sistemes de pagament no fiables.

Què hem de buscar en una botiga online de confiança?

Els elements recollits a la llista no garanteixen que sigui segura al cent per cent, però sí que ens ajudaran a descartar pàgines, correus o xarxes socials sospitoses:

 • Faciliten el CIF o NIF de l’empresa.
  La web disposa d’un protocol de seguretat (HTTPS).
  Conté un text legal de termes i condicions i política de privadesa que podem consultar.
  L’estètica i el text estan ben cuidats.
  Els preus són coherents amb els d’altres botigues.
Fotografia de Charles PH i Web hosting a Unsplash
-Temes relacionats-
up