Família nombrosa? No paguis de més en comprar un habitatge | EDE
movi-image-familia-numerosa-comprar-vivienda-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Família nombrosa? No paguis de més en comprar un habitatge

17/10/2019

Si amb aquesta nova situació familiar et planteges comprar un nou habitatge, has de tenir en compte els descomptes tributaris per a les famílies nombroses, en concret en l’impost sobre transmissions patrimonials (ITP) per a la compra de l’habitatge habitual.

Estàs esperant el tercer fill? Enhorabona, ets una de les més de 600.000 famílies nombroses que hi ha a Espanya, és a dir, amb tres fills o més, siguin de la mateixa parella o no.

L’ITP es paga quan es tracta d’una compra de segona mà entre particulars. Mai en compra d’obra nova. El comprador de l’habitatge és qui ho paga, mentre que el venedor haurà d’abonar l’IRPF pel guany obtingut de la venda. L’ITP és un impost estatal cedit a les comunitats autònomes, per la qual cosa les quantitats canvien d’un lloc a un altre i s’han d’abonar a la delegació d’Hisenda de la comunitat corresponent. El termini per liquidar l’ITP generalment és de 30 dies des de la signatura de la compra, llevat que en una comunitat autònoma s’hagi establert un termini diferent.

En el càlcul de l’impost cal tenir en compte on està situat l’habitatge. Per exemple, en un habitatge situat a la comunitat de Madrid venut per 300.000 € s’aplica un ITP del 6 % (18.000 €), però si el compra una família nombrosa s’aplica un tipus del 4 % (12.000 €). La comunitat autònoma on s’aplica un ITP més elevat és Andalusia, davant del País Basc, que té l’ITP més baix de tot Espanya.

Puc fraccionar el pagament?

Qualsevol comprador, sigui família nombrosa o no, pot sol·licitar l’ajornament o el fraccionament aplicant les regles generals del Reglament general de recaptació per a qualsevol deute tributari. En el cas de l’ITP, es pot fraccionar en tres anualitats com a màxim, amb interessos a favor d’Hisenda i sempre que sigui el domicili habitual i que la superfície de l’habitatge no sobrepassi els 120 m2.

Ja he adquirit l’habitatge i no vaig sol·licitar la reducció per família nombrosa. Ho puc fer ara?

Hi ets a temps. Si has comprat la casa i més tard has descobert que et podries haver beneficiat del preu reduït de l’ITP, pots sol·licitar que et tornin la diferència més els interessos corresponents. Has de presentar a l’Agència Tributària de zona una sol·licitud d’ingressos indeguts dins dels quatre anys següents a la finalització del termini per liquidar l’impost.

Quina documentació he de presentar per sol·licitar la reducció de l’ITP?

El model 601 és el corresponent a l’ITP. En cas de ser família nombrosa, cal indicar-ho en emplenar el 601. És recomanable, tot i que no és obligatori, indicar a les escriptures del notari el text “se sol·licita el tipus bonificat per família nombrosa per a habitatge habitual”. Pot ajudar en les gestions, igual que el llibre de família com a prova de ser família nombrosa.

Com a família nombrosa, no t’oblidis d’altres avantatges tributaris, com ara els de l’impost sobre béns immobles (IBI), del qual t’informaran al teu ajuntament, i les desgravacions a la renda. En la categoria general es poden arribar a deduir 1.200 euros en l’IRPF, i les famílies de categoria especial es poden arribar a deduir el doble, 2.400 euros. Es pot sol·licitar que s’ingressin en mensualitats de 100 i 200 euros, respectivament, en comptes de fer-se efectives a la declaració de l’IRPF.

Estardondeestés funciona en una àmplia varietat de navegadors, però el teu ha quedat una mica obsolet, actualitza'l a una versió más actual:

-Temes relacionats-
up