Finances conductuals en temps d’incertesa | EDE
movi-image-eleconomista-finanzas-conductuales-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

Finances conductuals en temps d’incertesa

Wed Apr 08 08:34:25 CEST 2020

Les accions de moltes empreses han caigut en picat per la Covid-19

En temps d’inestabilitat econòmica hem de protegir les nostres finances, una manera de fer-ho és prenent decisions de manera reflexiva, sense deixar-nos portar per les emocions

La pandèmia del coronavirus (la COVID-19) ens ha dut a una situació excepcional amb conseqüències que van molt més enllà de la crisi sanitària. Vivim un moment en el qual les emocions s’imposen a la nostra manera de pensar i d’actuar i, a vegades, fan que prenguem decisions precipitades. Aquesta sensació d’incertesa i de desassossec s’està vivint també en l’economia, una de les disciplines més damnificades per l’aturada productiva, necessària en aquest moment.

Els mercats financers, susceptibles a tots els canvis, són el reflex del que està succeint. Les borses mundials no van parar de caure durant el mes de març i els inversors es mostren intranquils, amb una ansietat insòlita davant de la complexitat del moment. Només en el mes de març s’han produït tres caigudes diàries que se situen entre les 15 pitjors des dels anys 40 i en magnitud només s’han superat una vegada, en el desastre de 1987. Hem d’aprendre a actuar en aquest temps i tractar de que les nostres inversions es vegin el menys afectades possibles. Per això podem estudiar diferents maneres de comportar-nos en el terreny financer, per exemple, a través de les finances conductuals.

Què són les finances conductuals?

Aquest sistema fa referència a aquells comportaments que intenten explicar i entendre els patrons de raonament dels inversors, incloent els processos emocionals involucrats i el grau en què aquests influeixen en el procés de presa de decisions. Aquestes decisions es prenen tenint en compte el context, però, en elles també hi influeix la part emocional que depèn de les percepcions personals. Per això, la por juga un paper fonamental, perquè la possibilitat de posar en risc els nostres guanys ens posa en mode alerta i, de vegades ens mou a prendre decisions precipitades.

Segons Federico Servetto, Director d’Estratègia de Clients de Banc Sabadell, per protegir les nostres finances en temps d’inestabilitat cal seguir una sèrie d’indicadors que allunyin la part emocional i que es basen en allò racional i empíric, per exemple, fixar els objectius a llarg termini, "la idea és mirar més enllà de la volatilitat i adoptar un enfocament racional a llarg termini en les nostres inversions, ja que la volatilitat és un fenomen temporal, però a la vegada un company de viatge habitual per a l’inversor en borsa". Els mercats financers són cíclics, estan en continu moviment, ja que són molt sensibles i depenen del comportament dels inversors, dels canvis polítics, dels moviments financers, de situacions inesperades i de caràcter global com l’actual, etc., per això, el més important és estar preparats per no deixar-se portar i no precipitar-se davant dels canvis, cal saber esperar a que les nostres inversions s’estabilitzin. Llavors, com podem minimitzar els efectes de la volatilitat a la que estan exposats els mercats sobre les nostres inversions?

Aportacions periòdiques

Una altra manera d’invertir és a través de les aportacions periòdiques. Aquest tipus d’inversions es basen en fer moviments de compra de manera regular durant un temps fix que determinem prèviament, per exemple, cada mes o cada trimestre. D’aquesta manera serem constants i encara que aquest sistema no assegura beneficis pot ajudar a reduir el risc de la inversió.

A més, hem d’evitar el Market Timing, sortir i entrar en les inversions tractant d’anticipar-nos als moviments de els mercats, basant-nos en perspectives o anàlisis fonamentals, "quan els inversors intenten encertar amb els temps del mercat i entren i surten de les seves inversions, poden córrer el risc d’erosionar les rendibilitats futures, ja que es poden perdre els dies de més alta recuperació del mercat i les oportunitats de compra més atractives que generalment apareixen en períodes de pessimisme", assenyala Servetto.

Diversificació i inversió activa

La diversificació també és un factor a tenir en compte. Per generar rendibilitats més homogènies els inversors poden repartir el risc invertint en diferents actius o àrees geogràfiques per reduir els vaivens del mercat, per exemple, en carteres multiactius. També és recomanable la inversió activa, "quan augmenta la volatilitat, la flexibilitat de la inversió activa pot ser especialment beneficiosa comparada amb les rígides assignacions d’actius de les inversions passives. En concret, la volatilitat pot generar oportunitats per als experts en selecció de valors o companyies basant-se en els seus fonamentals", apunta el Director d’Estratègia de Clients de Banc Sabadell.

Finances reflexives

Una altra manera de enfrontar-nos a les nostres finances és a través del Slow Finance. Aquest terme fa referència a una tendència d’assossec, una inversió serena i reflexiva on les nostres decisions es prenen de manera pausada i sense deixar-nos dur pel moment. En les slow finances s’ha de pensar en el mitjà i llarg termini i no pretendre que les decisions que prenguem ara tinguin resultats immediats. Només així construirem el nostre patrimoni amb uns ciments ferms, encara que ens demorem en el temps.

És important pensar que, tot i que la situació en aquests moments és complicada, els pronòstics apunten que aquesta crisi és temporal. L’expert assenyala que aconseguirem superar aquesta situació, "els Bancs Centrals estan sostenint els mercats rebaixant els tipus d’interès i reobrint l’aixeta de liquiditat i de les compres d’actius". Algunes de les empreses més punteres del planeta es van crear a l’entorn d’una crisi econòmica. Un exemple seria el d’Uber, que es va fundar el 2009, en un moment molt complicat per les finances mundials, tan sols uns mesos després de la fallida de Lehman Brothers. Com ella, altres companyies van proliferar en aquella època convulsa en implantar nous models productius abans desconeguts.

Les accions de moltes empreses han caigut en picat a causa de les conseqüències de la crisis de la Covid-19, sobretot les relacionades amb l’oci o el turisme. En aquest cas, el més oportú és mantenir els valors que tenim perquè és probable que es recuperin quan passi aquesta crisi.

Ara bé, en aquests moments d’incertesa és quan sorgeixen les oportunitats per invertir, tot i que només serà assumint una mica de risc. També podem apostar per invertir en nous mercats i esperar resultats. És important ser pacients i, sobretot, comptar amb l’assessorament dels experts, com diu Warren Buffett, "envolta’t de persones qualificades, motivades i que et complementin en els teus projectes, en el teu caràcter i en la teva experiència: augmentarà les teves possibilitats d’èxit".

-Temes relacionats-
up