Gran protagonisme del Fons Europeu de Recuperació en el sector turístic | EDE
movi-image-amplio-protagonismo-fondo-recuperacion-1
Envia'ns suggerències
Inversions i Ajudes
4 min del teu temps

Gran protagonisme del Fons Europeu de Recuperació en el sector turístic

Thu Jan 14 09:56:43 CET 2021

Espanya va rebre un 86,6 % menys d'arribades de turistes estrangers aquest octubre, en comparació amb el mateix mes de l'any anterior i, per tant, ha deixat d'ingressar més de 63.000 milions d'euros des de principis d’any respecte del mateix període de l'any anterior; raó per la qual la partida pressupostària per reactivar el turisme ascendeix als 1.300 milions d'euros, gràcies als ajuts del Fons de Recuperació Europeu que aniran destinats a la digitalització del sector i a fer-lo més sostenible.

Que el turisme ha estat un dels grans damnificats de la crisi derivada de la COVID-19 no és cap secret. Per reactivar l'economia espanyola i impulsar l’activitat turística, aquest sector rebrà una injecció econòmica en la qual el 81,3 % dels 1.300 milions d'euros consignats en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2021 destinats al turisme procedeixen del Fons de Recuperació Europeu, concretament 1.057 milions d'euros. D'aquesta manera, l'assignació estatal per al programa de coordinació i promoció del turisme el 2021 arriba als 243 milions d'euros.

Pot interessar-te: Per què el Fons Europeu de Recuperació marca una nova era per a la societat i les empreses espanyoles

I és que el sector turístic és un dels que més està patint els efectes de la pandèmia de la COVID-19. Espanya va rebre a l'octubre un 86,6 % menys de turistes que l'any passat a les mateixes dates. En concret, van arribar un milió de turistes internacionals, davant dels 7,6 milions que van visitar el país el mateix mes del 2019. Amb aquestes xifres, el consum dels turistes estrangers al nostre país ha registrat caigudes interanuals superiors al 60 % a finals d’estiu, al mes de setembre, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb els terminals punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica.  

Després d'uns anys de xifres rècord, la fallida de l'operador turístic Thomas Cook a finals del 2019 va ser l'inici de certes incerteses que el sector començava a albirar. Es tractava de temes com ara el Brexit, la connectivitat, el descens del turisme alemany, etc. "Des d'aleshores, hem posat el focus en veure quines necessitats tenia el sector, quins plans de contingència podíem organitzar", explica José María Martín Rigueiro, director de negoci turístic de Banc Sabadell, al Podcast de Banc Sabadell, que afegeix que l'impacte en el sector es deixarà notar en tots els jugadors, però sobretot en les companyies mitjanes.

 

Com es faran servir els fons europeus?

Seguint amb les consignes establertes pel Fons de Recuperació Europeu, que dirigeixen els esforços econòmics cap a  la sostenibilitat i la digitalització , en un intent de marcar una nova línia de progrés social i econòmic a escala mundial, el Pla d'Impuls del sector turístic presentat pel Govern al juny recull vint-i-vuit mesures que s'articulen al voltant de cinc línies d'actuació: la recuperació de la confiança en la destinació (una destinació 360º segura), la posada en marxa de mesures per reactivar el sector, la millora de la competitivitat de la destinació turística, la millora del model de coneixement i intel·ligència turística, així com una campanya de màrqueting i promoció.

Aquest nou pla d'impuls pot contribuir a impulsar la recuperació d'un sector fonamental en l'economia, ja que representa el 12 % del PIB d'Espanya i donava feina, a principis del 2020, al 13,6 % del total d'afiliats a la Seguretat Social al país. Així, amb els 1.057 milions d'euros del Mecanisme de Recuperació i Resiliència europeu, es finançaran actuacions dirigides a mantenir i rehabilitar de manera sostenible béns immobles del patrimoni històric, a finançar convenis amb les comunitats autònomes, al Pla de Sostenibilitat Turística i Destinacions, a finançar projectes d'economia circular en empreses, a desenvolupar entitats associatives en l'àmbit dels productes turístics i al Pla de Transformació Digital a Destinacions turístiques.

A més, l'enorme riquesa de recursos turístics nacionals presenta una oportunitat de negoci per a emprenedors innovadors, i un dels objectius és donar-los suport, retenir el talent i, per fer-ho, es mantindran a l'exercici 2021 les línies de finançament per a empreses del sector turístic, amb una dotació de 128 milions d'euros.

Pot interessar-te: Fons Europeu de Recuperació: una oportunitat per a les empreses espanyoles

Cap a un turisme hiperconnectat i digitalitzat

A més, augmenten les actuacions en matèria de promoció digital del turisme a Espanya, ja que potenciar l'ús de les noves tecnologies, la intel·ligència artificial, així com el tractament del big data per canalitzar el flux de turistes i potenciar la qualitat del servei es mostren com les peces clau del turisme post COVID-19. De fet, Exceltur ha demanat la inversió de 20 milions d'euros per desenvolupar un sistema que defineixi els criteris per millorar la presa de decisions en aquest sentit.

Per la seva banda, la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) reclama desenvolupar zones d'intercanvi d'informació que facilitin i potenciïn les estratègies comercials i la interacció directa amb els clients. A més, proposa un projecte relacionat amb els Smart Hotels, amb el qual vol posar a disposició de tota la planta hotelera d'Espanya les eines més eficients perquè es digitalitzi i formar-la perquè les faci servir segons les seves necessitats. A tot això s'hi afegeix la ciberseguretat, ja que un turisme hiperconnectat com el que es vol definir ha de comptar amb mecanismes de seguretat, raó per la qual la CEHAT vol desenvolupar un centre que doni cobertura comuna davant d’aquest risc.

En paral·lel, entre les accions que es duran a terme per a aquesta promoció digital del turisme a Espanya, també hi ha el foment de la innovació i el coneixement, l'impuls de les destinacions turístiques Intel·ligents, el suport a l'emprenedoria i a la internacionalització de la pime turística espanyola, la realització de jornades i fires a l'exterior i la participació en projectes internacionals, a través de la Societat Mercantil Estatal per a la Gestió de la Innovació i les Tecnologies turístiques (SEGITTUR).

Davant la crisi de viatgers, una de les necessitats que es presenten per potenciar el turisme és reposicionar la imatge d'Espanya com a destinació turística, per a la qual l'Institut de Turisme d'Espanya (Turespaña) desenvoluparà un programa de suport a la comercialització en col·laboració amb destinacions i empreses que traslladin que Espanya és una destinació segura i de confiança. El projecte assenyala que en el camí cap a la “nova normalitat” un dels grans reptes és recuperar la mobilitat tant nacional com internacional i garantir la seguretat tant a l’origen com al destí. 

Amb tot, per a José María Martín Rigueiro, és molt difícil pensar a recuperar els nivells que va registrar el turisme espanyol el 2019, ja que "tornar al rècord tant en arribada de turistes com, sobretot, el més important, en ingrés unitari per turista, serà complicat i requerirà un termini molt ampli". "El sector està immers en una gran incertesa, però el que ens traslladen els experts és que no serà una reactivació igual en totes les regions i s'apunta a uns 12 o 18 mesos de mitjana per recuperar les vacances; mentre que en el cas del turisme urbà i, sobretot, el més dependent dels viatges de negocis, caldrà esperar 18 o 24 mesos, però tot dependrà de la incertesa sanitària i de poder garantir que Espanya sigui un destí segur". 

Pot interessar-te: Com està canviant el turisme amb la COVID-19?

Fotografia de Dennis Gecaj a Unsplash
-Temes relacionats-
up