Guia pràctica per als viatges d'empresa en la nova normalitat | EDE
movi-image-guia-viajes-empresa-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

Guia pràctica per als viatges d'empresa en la nova normalitat

Fri Jul 10 13:44:13 CEST 2020

A l'arribada a Espanya de qualsevol país, totes les persones hauran de passar un triple control sanitari: presa de temperatura, reconeixement visual i formulari electrònic

Han passat ja unes setmanes des que s'aixequés l'estat d'alarma, es permetés la lliure circulació pel país i comencés l'estiu. Les tres coses van passar el mateix cap de setmana i, sens dubte, van marcar un període de transició i en les mesures implantades durant els últims mesos per controlar la COVID-19. Però les fronteres nacionals no són les úniques que s'han obert, ja que Europa també ha començat a aixecar les restriccions i des del dia 1 de juliol, Austràlia, Algèria, Canadà, Corea del Sud, Geòrgia, Japó, Marroc, Montenegro, Nova Zelanda, Sèrbia, Ruanda, l'Uruguai, Tailàndia i Tunísia poden viatjar pels estats membres, tot i que Espanya ha decidit excloure per falta de reciprocitat a Algèria, la Xina i Marroc. D'aquesta manera, els Estats Units, Rússia, Brasil o Turquia es queden sense autorització, tot i que la llista es revisarà cada dues setmanes.

La recomanació emesa pel Consell de la Unió Europea sobre la restricció temporal dels viatges no essencials a la UE i el possible aixecament d'aquesta restricció recalca la responsabilitat dels Estats membres d'avaluar, cas per cas, si un nacional d'un tercer país ha de ser considerat una amenaça per a la salut pública. En aquest context, els Estats membres han d'assegurar que existeixi una estreta cooperació entre les autoritats responsables de la guàrdia de fronteres i els proveïdors de serveis de transport.

Et pot interessar: Transports: com ens mourem en la nova normalitat?

Amb aquests avenços, les empreses i empresaris també recuperen a poc a poc la normalitat i, amb això, els viatges de feina tornen a estar en l'agenda per a molts negocis, encara que ateses les circumstàncies excepcionals, és preferible evitar-los sempre que no siguin completament imprescindibles. De fet, segons l'enquesta de PwC ‘What does COVID-19 mean for global mobility?’, el 70% de les empreses està tenint problemes per gestionar la mobilitat dels seus treballadors. Per això, abans de planificar qualsevol escapada cal que ens fem una pregunta molt important: “Es pot viatjar des d'Espanya a qualsevol país?” Per això, la Unió Europea ha posat a disposició dels usuaris una plataforma que aporta informació en temps real sobre les fronteres, els mitjans de transport disponibles, les restriccions de viatge i les mesures de seguretat. A més, el Ministeri d'Assumptes Exteriors espanyol va publicant diàriament un llistat dels països que apliquen algun tipus de restricció o quarantena als viatgers procedents d'Espanya.

1.         Reserva en línia i possible cancel·lació

Tot i que les empreses estan tenint importants debats interns per valorar si les estratègies de mobilitat realment agregen un valor real i tangible, segons l'esmentat estudi de PwC, si finalment es fa el pas de desplaçar el treballador, és aconsellable que es realitzin tots els tràmits anteriors al viatge per Internet per evitar que el treballador hagi de fer front a les aglomeracions de les estacions o aeroports. En el cas que el treballador hagi de realitzar algun tipus de tràmit físicament, ha d'efectuar qualsevol pagament amb un mitjà de pagament electrònic o també en efectiu, ja que, tal com va desmentir l'OMS, els bitllets i les monedes no suposen un risc de contagi de coronavirus. El que és important és rentar-se les mans correctament després del contacte, com també passa amb el contacte d'altres superfícies. A més, per facilitar aquest procés, les empreses de transport haurien d'informar sobre com evitar les hores punta.

Les circumstàncies excepcionals en què ens trobem poden arribar a provocar que el viatge es modifiqui o cancel·li. Si això passa, es podrà sol·licitar el reemborsament del bitllet, realitzar un trajecte alternatiu o acceptar els bons que ofereixi l'empresa. Per la seva banda, les empreses han d'assegurar que aquests bons estiguin protegits contra una possible insolvència i han de ser com més interessants millor com, per exemple, incloure una validesa de 12 mesos o la possibilitat que es transfereixin a una altra persona, segons informa la guia pràctica per a viatgers i empreses elaborada per la Comissió Europea.

2.   Inici del viatge: seguretat en estacions i aeroports

Es recomana realitzar la facturació amb el màxim temps possible i, novament, de forma digital. Passa el mateix amb el trasllat a l'aeroport, estació, port o punt de sortida, que s'haurà de fer amb més antelació del que era habitual, tal com haurà aconsellat l'empresa de transports. Entre altres coses perquè, cal recordar, podran fer-se controls de temperatura, qüestionaris sanitaris a altres tipus de controls.

Tots aquests llocs hauran de garantir la neteja i la desinfecció, així com comptar amb gel desinfectant. Els passatgers hauran de respectar la distància de seguretat en les cintes d'entrega d'equipatges, en els controls de seguretat i fronterers i durant l'embarcament. Per això, és possible que s'hagin retirat bancs i taules, per ampliar així l'espai. L'objectiu segueix sent el mateix: evitar aglomeracions. Malgrat això, no s'ha d'oblidar que l'ús de la mascareta és obligatori en tots aquests punts de sortida.

3.   Durant el viatge: ús de mascareta

Durant el trajecte, accions tan quotidianes com la compra de productes a bord o prémer el botó d'obertura de les portes podrien no estar permeses. Davant d'aquesta nova situació, l'ús de mascaretes, ampliar la distància entre passatgers i embarcar o pujar per una porta del darrere seran les noves mesures que tots haurem de dur a terme perquè la salut sigui sempre la prioritat.

Per la seva banda, les empreses de transport també hauran de seguir una sèrie d'indicacions. Entre elles, reduir el nombre de viatgers a bord, instal·lar barreres de protecció entre passatgers i conductors, garantir ventilació i, per descomptat, netejar i desinfectar els vehicles de forma periòdica. A més, resulta necessari disposar de protocols d'actuació en cas que els viatgers es posin malalts o mostrin símptomes durant el trajecte del viatge.

4.   Durant l'estada en un altre país: com ens hem d'allotjar

Els viatgers han de tenir en compte que en alguns països hauran de descarregar-se aplicacions de rastreig als seus telèfons mòbils per poder estar localitzats en tot moment i evitar així possibles repunts de la malaltia. Pel que fa a la quarantena, la majoria dels països de la UE estan aixecant ja l'obligatorietat de prendre aquesta mesura d'aïllament durant 14 dies, per la qual cosa sempre és important anar a les fonts oficials. En aquest sentit, la recomanació emesa pel Consell de la UE assenyala que “els Estats membres podran adoptar les disposicions que considerin apropiades, com exigir a aquestes persones que es mantinguin autoaïllades o se sotmetin a mesures similars al seu retorn d'un tercer país respecte del qual es mantingui la restricció temporal dels viatges, sempre que imposin els mateixos requisits als seus mateixos nacionals”.

En qualsevol cas, les organitzacions hauran de restringir la mobilitat a aquells llocs on no puguin garantir la seguretat dels seus treballadors. Un cop que els treballadors arribin a l'hotel, hauran de fer ús de la mascareta, respectar el distanciament físic de les zones comunes, seguir el protocol respiratori i, en cas de tossir o esternudar, fer-ho cap a la part inferior del colze o en un mocador. La higiene de mans segueix sent molt important i s'aconsella usar solucions a base d'alcohol o rentar amb sabó i utilitzar tovalloles d'un sol ús o assecadors automàtics.

Per la seva banda, és fonamental que els allotjaments netegin les superfícies utilitzades pels viatgers de manera freqüent i cuidar amb especial atenció la ventilació.

5.         Final del viatge: triple control sanitari

És possible que després del viatge un treballador descobreixi que ha contret el coronavirus. En cas de ser així, es podrien adoptar mesures de rastreig de contactes i alertes per avisar a la resta de viatgers per reduir el risc de propagació del virus.

Independentment d'això, qualsevol viatger que arribi a Espanya, sense importar la seva nacionalitat, haurà de passar uns controls, tal com recull el Decret Llei que ha aprovat el Govern, però que ja no inclou la quarantena obligatòria.  En concret, totes les persones se sotmetran a un control de temperatura i a un registre tant visual de l'estat del passatger com documental. Per a aquest primer pas, l'alarma es dispararà si es registren 37,5 graus o més. Per altra banda, el formulari a omplir es realitzarà de forma digital i inclourà tant preguntes personals com relacionades amb el possible risc. Si no passa aquest triple control, el passatger serà sotmès a una segona avaluació i, en cas de ser sospitós de patir la malaltia, serà derivat a un centre sanitari.

En qualsevol cas, encara no existeix un protocol homogeni en l'àmbit europeu que reguli aquest tipus de viatges per la qual cosa les empreses i els treballadors hauran de seguir dues premisses: evitar el trasllat sempre que no sigui imprescindible i consultar la informació dels organismes oficials en cas de desplaçament.

Et pot interessar: COVID-19 i empresa: tot sobre els tests de detecció a la feina

 

Fotografia d'Artur Tumasjan a Unsplash
-Temes relacionats-
up