Ha arribat el moment de les proptech a Espanya? | EDE
movi-image-momento-proptech-espana-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Ha arribat el moment de les proptech a Espanya?

Tue Feb 02 10:09:00 CET 2021

Espanya compta amb 256 proptech, segons l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya, i tot apunta que el 2021 serà un any amb noves incorporacions a causa de l'impuls de la digitalització i la tecnologia causat per la COVID-19

COVID-19 i digitalització són dos conceptes lligats des de fa mesos. L'inici de la pandèmia va suposar un fort impuls en l'adaptació tecnològica d'una gran quantitat d'empreses de diferents sectors. I entre ells trobem l'immobiliari, que va veure com la seva activitat quedava paralitzada a causa del tancament d'oficines i la suspensió de les visites als habitatges per a la venda o el lloguer. No obstant això, aquest procés de transformació cap a un ecosistema digital no va ser tan necessari en una branca concreta del real estate: les proptech.

En aquest sentit, cal assenyalar que Espanya és un país de propietaris. En concret, el 76,7 % de la població és propietària d'un habitatge, segons les últimes dades recollides per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), fet que situa el país en la dotzena posició en el ranking europeu. Aquest pot ser un dels motius que ha impulsat la creació de start-ups immobiliàries online. Tot i que el sector proptech encara és jove, el nostre país compta amb 256 empreses d'aquest tipus al tancament del 2020, segons les dades que recull MapaPropTech, l'estudi dels Col·legis i l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (API). No obstant això, aquesta xifra només mostra les que tenen un model de negoci B2B, de manera que es podrien superar les 300 si es tenen en compte les que operen B2C, per exemple.

Pot interessar-te: El 2021 és l’any per comprar un habitatge?


La importància de néixer amb una base tecnològica

La designació 'proptech' per a aquest tipus d'empreses sorgeix de la combinació de dos conceptes: property (propietat) i technology (tecnologia), que són la base de la seva identitat i manera de treballar. Aquestes companyies utilitzen la tecnologia per millorar o reinventar qualsevol servei dins del sector immobiliari. Això les converteix en digitals i, per aquest motiu, la COVID-19 no les ha afectat de la mateixa manera que les més tradicionals. Tot i que també han vist caure la seva activitat per la cancel·lació de les visites a habitatges, no han hagut de reinventar-se per operar en la «nova normalitat».

«La COVID-19 no ha fet que canviem el nostre roadmap tecnològic. En aquest sentit, és clau començar sent digital i amb un fort component en aquesta línia, en comparació amb altres empreses que fa molt temps que operen però que ara necessiten una transformació. Una cosa és adaptar-se i una altra és néixer amb aquest enfocament», apunta Diego Paradinas, CEO i cofundador de Prontopiso, una proptech centrada a connectar agents immobiliaris i agilitzar tot el procés de venda d'un habitatge. Precisament, la mancança que presentava aquest sector és un dels motius pels quals han nascut empreses com aquesta. «La nostra idea sorgeix fa anys, quan vam veure que tothom s'estava digitalitzant i el real estate era dels pocs sectors que encara no ho havia fet, tot i ser el més gran del món», afirma Albert Bosch, CEO i fundador de Housfy. 

Machine learning, big data o blockchain són algunes de les tecnologies que les proptech utilitzen per oferir aquesta revolució del sector immobiliari, de manera que la inversió en aquest aspecte també és rellevant. «Una de les coses més importants per a nosaltres és el data. Tenim un algoritme de valoració amb el qual fem una anàlisi de cartera de pisos que estan al voltant, informem de si estan generant demanda... En definitiva, oferim dades que l'agent immobiliari no té per manca de temps», explica Paradinas. Per fer-ho «no cal desenvolupar quelcom molt pioner, sinó afegir molta tecnologia en una plataforma». 

A més, el component tecnològic fa possible que puguis connectar el procés de venda de l'immoble amb altres aspectes, com el de la hipoteca, la mudança, els canvis de subministraments, les assegurances de la llar, etc. «Al final, les proptech fem del sector quelcom més net, simple i fàcil i, com que està connectat amb altres serveis, el client obté una millor qualitat», assegura el CEO i fundador de Housfy. 

Les proptech com agilitzadores del procés immobiliari

Des del contacte i la generació del lead de la persona que vol vendre el seu actiu fins al final, el moment en què està tot preparat per signar l'escriptura. Les proptech «acompanyen durant tot el procés de transacció de l'habitatge», explica el CEO i cofundador de Prontopiso. Aquestes empreses construeixen plataformes que ja incorporen la signatura electrònica, la documentació i un sistema de calendari per a visites, entre d’altres. «Està tot integrat per agilitzar el dia a dia de l'agent perquè es focalitzi en la part més comercial», afegeix. Des de Housfy també apunten en aquesta direcció. «La tecnologia que oferim permet fer més eficient i net el procés, i això porta també a oferir preus de mercat més ajustats». 

Com qualsevol sector jove, però, encara té alguns reptes per superar. «El 2021 naixeran moltes proptech i això és bo, però també és necessari que es coneguin i que s’acompanyin. Per fer-ho hi tenen un paper molt important els corporates, gent que coneix el sector i que, si aposten per aquestes empreses, poden mostrar tranquil·litat a la resta d'inversors i de venture capital», assenyala Paradinas. Els API estan en la mateixa línia, ja que apunten com a principal barrera la quantitat actual d'empreses que estan en una fase inicial (estat pre-seed o seed). «Falta fer el salt i que comencin a aparèixer rondes B o C de finançament de manera més habitual. Així aconseguirem un ecosistema més potent i difícil de perdre». 

Pot interessar-te: Formes de finançament empresarial més enllà de l'endeutament

En definitiva, tot i que encara cal esperar per comprovar si de la COVID-19 sorgiran noves proptech, sí que sembla que aquestes start-ups han trobat el model de negoci adequat. Durant la pandèmia i, sobretot, durant els mesos de confinament, molta gent ha aprofitat el temps per formar-se i adquirir noves aptituds, entre les quals es troben les relacionades amb la tecnologia i, de forma general, amb la digitalització. Els consumidors fan servir cada vegada més a serveis en línia i, per això, «ara captar clients costa menys, perquè entenen millor el nostre producte i, per tant, vendre habitatges també està costant menys», assegura el CEO i fundador de Housfy. 

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre els canvis i les oportunitats del mercat immobiliari amb el guiatge dels millors experts.

Fotografia d'Avi Waxman a Unsplash
-Temes relacionats-
up