Habitatge: Quines són les reformes més sol·licitades pels espanyols? | EDE
movi-image-lainformacion-reformas-mas-demandadas-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Habitatge: Quines són les reformes més sol·licitades pels espanyols?

Thu Jul 08 08:43:59 CEST 2021

La situació viscuda a causa de la pandèmia ha canviat la relació entre els espanyols i els seus habitatges. La recerca d'espais exteriors, la renovació de la pintura i la creació d'un espai per treballar a la llar són algunes de les demandes més populars.

Durant els mesos de confinament estricte, entre març i maig de 2020, sortir de casa només estava justificat per als treballadors d'àmbits essencials o per causes de força major (com anar al supermercat o a la farmàcia). Una circumstància que va obligar els ciutadans a passar més temps que mai a casa, i que es manté ara com ara amb la implantació del teletreball en moltes branques d'activitat.

Si hi ha hagut un sector que s'ha beneficiat d'aquesta situació ha estat el del bricolatge, les vendes del qual van créixer un 12,4 % després del final de l'estat d'alarma en el mes de maig, en comparació amb l'any anterior. Aquesta xifra va arribar al 18,7 % interanual entre octubre i desembre, tal com comparteix l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC).

Pot interessar-te: El ‘boom’ del bricolatge: un efecte del confinament o una nova tendència que es consolida?

Els habitatges han passat de ser, per a molts, un espai on dormir i passar el temps els caps de setmana, a convertir-se en el lloc on transcorre la major part del dia. Aquest canvi de funcionalitat s'ha traduït en un desig per reformar els espais per crear estances més obertes i que, en la mesura del possible, estiguin condicionades per treballar.

La demanda de projectes i de reformes integrals d'habitatge va augmentar en un 45 % pel que fa al mateix període de l'any anterior

Així, només en el quart trimestre de 2020 la demanda de projectes i de reformes integrals d'habitatge va augmentar en un 45 % pel que fa al mateix període de l'any anterior, d'acord amb les dades de la plataforma online Habitissimo. De fet, segons un informe trimestral publicat per aquest portal, s'aprecia un canvi de concepció en l'usuari quan aborda una reforma, "en què es comença a donar més importància a la necessitat de disposar d'un projecte i de comptar amb una bona planificació prèvia de les obres de reforma integral de l'habitatge".

El 2020, es van rehabilitar més de 33.000 habitatges a Espanya. Entre els projectes més sol·licitats, destaquen els de construcció i reforma integral o parcial d'immobles, que van representar un 55 % de les sol·licituds, seguides de les reparacions i manteniment amb un 25 %, segons assenyala Habitissimo.

En el seu Informe Anual sobre la Reforma y Reparación en España 2020, es mostra l'auge del sector en xifres: del total de peticions rebudes el mes de juliol de 2020, el 48 % feia referència a la reforma d'un habitatge. En el conjunt de l'any, aquest percentatge va ser del 10,8 %.

Tot i aquestes xifres, un 63 % de la població espanyola ha trobat a faltar alguna millora en la seva llar durant el 2020, segons l'estudi Cambios en el hogar en 2020 y perspectivas para 2021, de l'Escola Madrilenya de Decoració. El 20 % dels enquestats hauria volgut disposar de més espai, una terrassa o un balcó; el 15,7 %, mobiliari adequat per teletreballar; el 13,4 %, un espai propi per al treball en remot; el 7,5 %, menys soroll; i el 4,7 %, una millor il·luminació i ventilació.

Pot interessar-te: Reformes: cases més obertes, sostenibles i connectades

 

Les reformes que més demanen els espanyols són el recondicionament de la llar enfocat al teletreball i a gaudir d'espais oberts a l'habitatge

Aquestes dades són un reflex del tipus de reformes que més demanen els espanyols, com el recondicionament de la llar enfocat al teletreball i a la possibilitat de gaudir d'espais oberts a l'habitatge. Així ho reflecteix l'Associació Nacional de Distribuïdors de Ceràmica i Materials de Construcció (Andimac), que assenyala que sis de cada 10 llars espanyoles volen fer reformes, el que situa el país 10 punts per sobre de la mitjana europea.

Els estudis d'arquitectura, de disseny i de reformes i el sector del bricolatge coincideixen en el fet que les reformes més buscades després del confinament estricte de 2020 van ser: l'obertura de la cuina a la sala (el que es coneix com a 'cuines americanes'); la recerca o l'ampliació d'espais exteriors, com ara terrasses o balcons; la incorporació de panells mòbils i portes corredisses que separin les estades quan sigui necessari per guanyar privacitat, però sense renunciar a la sensació d'obertura; la millora de l'aïllament tèrmic i acústic, apostant per la sostenibilitat i per una temperatura adequada a la llar, amb l'estalvi afegit que comporta en la factura energètica; i un espai per teletreballar que compti amb llum, sigui silenciós i estigui separat de la resta de la llar per no convertir l'habitatge sencer en una oficina.

Pressupost: més bricolatge, menys inversió mitjana

La crisi sanitària ha incrementat la despesa en bricolatge i parament de la llar, com ho demostra el ranking de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, mitjançant les interaccions amb terminals de punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Així, en els mesos de juny i juliol de 2020, el sector del bricolatge va ser el sector amb la segona major quota de mercat.

La despesa en reformes de la llar el 2020 va ser de 8.572 euros, un 8 % menys que el 2019

Tot i l'increment de la despesa en reformar la llar, la inversió mitjana ha baixat a causa de la situació econòmica derivada de la COVID-19: el 93 % dels consumidors ha reduït les seves despeses per la pandèmia, encara que el 12,4 % confessa haver desemborsat més en petites reformes i en bricolatge de la llar des de l'esclat de la crisi, d'acord amb les dades d'AECOC Shopperview.

De mitjana, la despesa en reformes de la llar el 2020 va ser de 8.572 euros, un 8 % menys que el 2019, segons l'Informe sobre el sector de la reforma a Espanya 2020 d’Habitissimo. Així i tot, el sector de la reforma i de la rehabilitació va créixer en conjunt entre un 3 % i un 5 % l'any passat, amb un volum de negoci d'entre 28.800 i 29.300 milions d'euros. Aquest descens del tiquet mitjà s'ha compensat amb l'increment del 25 % en les sol·licituds d'obres de reforma.

És a dir, la pandèmia de la COVID-19 ha motivat els espanyols a realitzar petites reformes a casa seva, però el desemborsament mitjà ha estat menor que en anys anteriors. Tot apunta que aquesta tendència ha arribat per quedar-se i que continuarà al llarg de 2021, fins i tot amb el retorn de molts treballadors a les oficines.

El 40 % dels espanyols té previst mantenir o incrementar la seva despesa en petites reformes i bricolatge a la llar, segons AECOC Shopperview. Una visió que concorda amb les dades de l'Escola Madrilenya de Decoració, que reflecteix que el 32,3 % té la intenció de destinar el gruix dels seus desemborsaments en projectes per modificar la seva llar, fins i tot per als que el 2020 no van apostar per canviar el seu habitatge: el 75,5 % està considerant assumir el cost aquest any, especialment per renovar el bany, la cuina i la pintura de les parets.

 

Fotografia d'Henry & Co. a Unsplash
-Temes relacionats-
up