Movi-image-ventanas-comunidad
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

Haig de demanar permís per canviar les finestres de casa meva?

Fri Oct 18 09:50:22 CEST 2019

Algunes obres necessiten ser aprovades per la comunitat de veïns de cada domicili, sobretot si canvien l’aspecte exterior de l’habitatge. Aquests són els passos que cal tenir en compte.

Tard o d’hora, tots ens plantegem una reforma a casa nostra. Canviar les finestres és una de les pràctiques més habituals, però fins a quin punt és necessari demanar permís per fer-ho? 

El primer punt que cal tenir en compte, tal com aclareix l’expert Francisco Sevilla, de Mundo Jurídico, és la característica de les finestres com a element comú de l’habitatge, tal com recull l’article 396 del Codi civil, on també s’inclouen els revestiments exteriors, els tancaments, els murs de càrrega i les bigues. 

Aquesta característica fa que, segons la Llei de propietat horitzontal, les finestres no puguin ser substituïdes, variades o modificades per la voluntat del propietari. Per poder canviar-les, cal l’autorització prèvia de la comunitat, que ho ha d’aprovar unànimement.

Els dos permisos necessaris

Concretament, calen dos permisos. En primer lloc, és essencial sol·licitar una llicència d’obra major, a més de la ja esmentada autorització dels veïns propietaris dins de l’immoble, que ho han d’aprovar en una junta. Cal tenir en compte la necessitat d’unanimitat. En altres paraules: només que hi hagi un veí que hi estigui en contra, l’obra no es podrà fer. 

Però com se sol·licita la llicència d’obra major? Cal obtenir-la a l’ajuntament corresponent, on s’ha d’indicar la necessitat d’autorització per al canvi de finestres. Al costat d’aquesta sol·licitud, cal adjuntar a un imprès oficial una imatge de la façana, un esquema de tancament, un pressupost i el certificat d’autorització de la comunitat de veïns. A més a més, cal justificar el pagament dels impostos corresponents a obres i instal·lacions.

Què cal tenir en compte? 

Sempre cal tenir en ment que es pot rebre una negativa, especialment si l’aspecte no s’adiu amb el de la resta de la façana. De fet, en la majoria dels casos la sol·licitud serà rebutjada si s’altera l’estètica exterior de l’habitatge. 

També serà una trava viure en un edifici antic que tingui valor patrimonial, monumental o històric. No obstant això, no tot és dolent: si l’obra està adreçada a millorar l’eficiència del pis i no es modifica l’aspecte exterior, el sí està pràcticament assegurat. 

Primer de tot, recorda: és cabdal consultar i demanar els permisos necessaris i negociar amb els veïns en cas d’una negativa inicial. A més, has de tenir sempre present el respecte als altres propietaris i el ben comú, inclosa la uniformitat en l’aspecte de la façana. 

-Temes relacionats-
up