Hotels i habitatges híbrids: la transformació del sector immobiliari | EDE
movi-image-hoteles-viviendas-hibridos-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Hotels i habitatges híbrids: la transformació del sector immobiliari

Mon Feb 01 11:21:04 CET 2021

Les conseqüències econòmiques i socials derivades de la pandèmia s'han percebut al real estate amb una barreja en els usos dels espais que està generant l'aparició d'actius interessants

El progrés consisteix a renovar-se, encara que sigui de manera obligada. La crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 i la mateixa evolució dels paradigmes socials han donat lloc a una profunda transformació en el real estate. Un nou model caracteritzat per l'oferta d'actius flexibles, capaços d'adaptar-se a les situacions excepcionals que es viuen.

La conversió de locals en habitatges, una fórmula d'èxit en canvis d'ús, ha donat impuls a un altre tipus d'espais, híbrids, que destaquen per la seva multifuncionalitat: hotels convertits en habitatges o reformulats per al teletreball, habitatges amb espais de treball, oficines amb zones d'oci, etc. En resum: «espais més flexibles, on els usos siguin mixtos i permetin fer-hi diverses coses», assenyala Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Barcelona, en el Podcast de Banc Sabadell. Gener afegeix que els players del sector hauran de trobar la fórmula perquè «l'urbanisme també es torni més flexible i permeti que es creïn aquests productes immobiliaris nous molt més flexibles».

Pot interessar-te: Escolta el podcast de Banc Sabadell Canvis i oportunitats del mercat immobiliari

 

Hotels convertits en habitatges

La caiguda del turisme a causa de la COVID-19 ha sacsejat el sector hoteler: en els 11 primers mesos del 2020 es van produir 72,9 % pernoctacions menys que en el mateix període del 2019, i van decréixer les visites de no residents (-81,4 %) i residents (-56,7 %), segons les dades de la Conjuntura Turística Hotelera, que elabora l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tendència que es manté, ja que com recull Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, aquest mes de gener l'activitat econòmica del sector Hotels i Viatges representa un 19 % respecte del mateix període del 2020.

Els hotels han buscat alternatives que els permetin seguir en actiu; són conegudes les propostes de cadenes o hotels independents que ofereixen les seves habitacions de lloguer per períodes llargs

Per aquesta raó, els establiments hotelers han buscat noves alternatives que els permetin seguir en actiu. Són conegudes les propostes de cadenes o hotels independents que ofereixen les seves habitacions o apartaments de lloguer per a períodes llargs. Per un mòdic preu que oscil·la entre els 500 i els 1.000 euros al mes depenent de la ciutat, l'inquilí pot gaudir d'una habitació convertida en una autèntica llar, amb el seu escriptori de treball, bany privat, neteja i ús de zones comuns (gimnàs, terrassa, etc.). Una iniciativa que s'està consolidant en el mercat i, fins i tot, ja es poden trobar anuncis d'aquest tipus de productes publicats en portals immobiliaris.

A més dels hotels transformats en habitatges, cada vegada sona més la possibilitat que aquest tipus d'allotjaments apostin pel lloguer d'habitacions per utilitzar-les com a oficines. Per a Jorge Marichal, president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), «la situació actual està obrint oportunitats i canvis en els models de negoci; estan sorgint iniciatives d'hotels híbrids enfocats al teletreball perquè els visitants puguin treballar d'una manera còmoda i ordenada». La majoria dels hotels ja tenen els mitjans i la capacitat per donar suport a aquest nou concepte, «al qual cada dia es van sumant nous establiments», confirma Marichal.

Espais de trobada

Amb tot, el teletreball és el primer pas per a una reformulació dels espais; i no només de l'habitatge, sinó també de les empreses. Un estudi de la companyia Actiu, especialitzada en el disseny i la fabricació d'espais de treball, destaca que el 46 % dels espanyols opinen que la seva home office actual és improvisada i provisional, ja que utilitzen alguns dels mobles que ja existien a l’habitatge. L'impacte del teletreball ha fet que fins i tot les promocions de nou habitatge incloguin espais de coworking en el conjunt de zones comunes.

Les oficines no moriran, però sí que es transformaran. La consultoria Cushman & Wakefield ha elaborat un estudi, anomenat In Place: una visión del futuro del modo de trabajar, en què avança les claus que suposen per a les empreses i els seus empleats el nou paradigma i com pot impactar en el seu futur a mitjà i llarg termini.

Pot interessar-te: A l’oficina o a casa? Així treballarem en l’era post-COVID-19

Segons es desprèn d'aquest informe, un 99 % dels enquestats consideren que, encara que continuï el teletreball, disposar d'una oficina física és primordial, coincidint en el fet que la col·laboració, el treball en equip o la cultura d'empresa no són substituïbles.

Els participants en aquest estudi asseguren que, per a la tornada a les oficines, volen un entorn de treball que es converteixi en un punt de socialització en què el missatge corporatiu es vegi reforçat.

«El disseny arquitectònic de les oficines ha de preveure molts més espais de trobada que, a més, hauran de ser més tecnològics», Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Newman.

En aquesta mateixa línia, Anna Gener, CEO de Savills Aguirre Barcelona, afirma que «les empreses intentaran que les oficines siguin prou seductores i atraients per tenir el seu equip humà compartint un mateix espai físic». Per aconseguir-ho, «el disseny arquitectònic de les oficines ha de preveure molts més espais de trobada que, a més, hauran de ser més tecnològics».

Pot interessar-te: La fi de les grans i superpoblades oficines?

En qualsevol cas, després de la pandèmia, les oficines no tornaran a ser les mateixes: «es convertiran en un punt de trobada per enfortir la cultura corporativa de l'empresa i que fomenti la creativitat i la innovació. Les empreses s'han de preparar per estar alineades amb el que els professionals volen i el nou escenari, creant un pla de gestió del canvi que contempli polítiques de flexibilitat, digitalització, omnicanalitat i un entorn de treball amb mesures wellbeing», destaca Óscar Fernández, director de negoci i desenvolupament de Cushman & Wakefield a Espanya.

 

Fotografia de Marten Bjork a Unsplash
-Temes relacionats-
up