Impuestos autonómicos por comprar una casa en 2022
Envia'ns suggerències
Habitatge
4 min del teu temps

Impostos autonòmics per comprar una casa el 2022

Wed Apr 27 12:39:35 CEST 2022

Los impuestos son uno de los gastos más importantes al comprar una casa. Estos varían según el precio, el tipo de vivienda y la región en la que se ubique.

Comprar un habitatge és una de les inversions econòmiques més importants a la vida d’una persona. Per això, cal tenir en compte el cost total que suposa aquesta operació, incloent-hi, a més del preu de compravenda, les despeses associades com ara la gestoria, la notaria, la inscripció al Registre de la Propietat i els impostos. Aquests últims suposen la despesa més important, i varien en funció del preu de l'habitatge, del tipus d'immoble i de la comunitat autònoma on s'ubiqui.

Quins impostos s’apliquen en comprar un habitatge?

Els impostos que s'apliquen en la compra un immoble són l'impost sobre el valor afegit (IVA), l'impost sobre actes jurídics documentats (AJD) o l'impost sobre transmissions patrimonials (ITP).

L’aplicació d’uns impostos o d’altres depèn de si es tracta d’un habitatge d’obra nova o de segona mà:

  • Els impostos en un habitatge d'obra nova

Tal com indica Maite Gastesi, especialista en hipoteques de Banc Sabadell de Pamplona, si s'adquireix una casa d'obra nova, cal fer front al pagament de l’IVA, que és del 10 % a tot el territori nacional, excepte a les Canàries, on es paga l'impost general indirecte canari (IGIC), del 6,5 %. A més, també cal abonar l’AJD, que sol oscil·lar entre el 0,5 % i el 2 % segons la comunitat autònoma on s'ubiqui l'immoble.

 

 
  • Els impostos en un habitatge de segona mà

En un habitatge de segona mà, indica Gastesi, només cal pagar l'ITP, que sol rondar entre el 6 % i el 10 % del preu de l'immoble. Com que també és de competència autonòmica, el tipus varia segons la regió on es localitzi la casa, així com en funció de les bonificacions que s'apliquin.

 

Impuestos autonómicos por comprar una casa en 2022

Impostos en comprar un habitatge segons la comunitat autònoma i el tipus d'habitatge. Font: Organismes oficials

Simulador d'hipoteques: quants impostos es paguen en comprar un habitatge?

  • Cas pràctic: habitatge d'obra nova a Barcelona

Sergi i Sonia, de 37 i 36 anys, respectivament, i amb uns ingressos conjunts de 4.500 euros al mes, volen comprar una casa d’obra nova a Barcelona per 300.000 euros. A l'hora de demanar una hipoteca, cal tenir en compte que el banc finança fins al 80 % del valor de compra o de taxació de l'habitatge. L'entitat els concedeix una hipoteca de 240.000 euros, per això han de comptar amb uns estalvis d'uns 97.000 euros per fer front al pagament de l'entrada, que en aquest cas són 60.000 euros, i a les despeses associades a la compra, entre les quals es troben els impostos. Pel tipus de casa i la ubicació, aquesta parella ha de pagar un 10 % d'IVA i un 1,5 % d'AJD, que sumen 34.500 euros.

  • Cas pràctic: habitatge de segona mà a Madrid

Miguel i Carla, de 36 anys cadascun, tenen uns ingressos de 4.600 euros al mes en conjunt. Aquesta parella vol comprar un habitatge de segona mà a Madrid per 300.000 euros. Poden optar a una hipoteca de 240.000 euros i necessiten tenir uns estalvis d'uns 80.500 euros per fer front a l'entrada (60.000 euros) i les altres despeses associades a la compra. En aquesta ocasió, Miguel i Carla han d'abonar un ITP del 6 %, fet que suposa 18.000 euros.

Calculadora: Descobreix quines són les despeses associades a la compra d’un habitatge

En qualsevol cas, a l'hora de comprar un habitatge i planificar els impostos i altres despeses a què ha de fer front el futur propietari, és recomanable comptar amb l'assessorament professional d'un expert, com ara el de l'entitat bancària, que ajudarà a agilitzar els tràmits.

Vols que un expert t'aconselli sense cap mena de compromís? Deixa’t assessorar per un especialista.

 

 

Calcula la teva hipoteca
Descobreix la quota, les despeses i quant et financem.
CALCULAR
Fotografia de Fotografía de Olia danilevich a Pexels
-Temes relacionats-
up