Internacionalitzar un negoci suposa una autèntica palanca de creixement. Sortir al mercat exterior tenint en compte la sostenibilitat pot augmentar les possibilitats d’èxit de qualsevol empresa. I és que, tal com explica Regina Palla, subdirectora de sostenibilitat i impacte de COFIDES al webinar 'Internacionalització i Sostenibilitat', organitzat mitjançant HUB Empresa de Banc Sabadell, “les organitzacions han d'usar la sostenibilitat com a eina per a la seva internacionalització”.
“La sostenibilitat representa el principal desafiament de les pròximes dècades i ha de ser assumit per tots els països i per tots els agents socials i empresarials”, assenyala Ricardo Santamaría, director de risc país i gestió de deute de CESCE, que també participa en el webinar. Per això, afegeix, “tots els projectes dirigits a la sostenibilitat comptaran amb facilitats de finançament”.
Fer negocis sostenibles a la UE
En aquest sentit, el repte és “ser capaços d'internacionalitzar una empresa mitjançant inversions que facin compatible el creixement i la rendibilitat amb el respecte als entorns naturals i socials”, assenyala Carlos Dalmau, director de Solucions Internacionals de Banc Sabadell a la presentació del webinar.
Per fer negocis fora de les fronteres, un dels aspectes principals que han d'analitzar les companyies és la normativa. La Unió Europea (UE) té una clara estratègia en què els criteris ambientals i socials són protagonistes i que és compartida per la majoria dels països desenvolupats. Així, “si una empresa s'internacionalitzarà a la UE, cal que es familiaritzi amb la seva taxonomia ja que, a més, és probable que acabi sent un estàndard global”, afirma Palla. De fet, és una normativa molt aplicada ja a Iberoamèrica i a Àfrica.
Aquesta taxonomia comunitària qualifica quines activitats es consideren sostenibles i quines no. Per això, convé acudir als mercats internacionals sabent com es tipifiquen les activitats empresarials. Palla destaca que totes aquelles activitats productives baixes en carboni i els projectes de mitigació del canvi climàtic són considerats sostenibles. "Convé, doncs, comptar amb un professional dins de l'empresa expert en aquesta taxonomia", afegeix.
Més enllà de complir amb les normes de la regió on es facin negocis, és clau tenir en compte com s'aconseguirà el finançament necessari per internacionalitzar l’empresa. El sector financer és qui exigirà a les organitzacions que tinguin polítiques que garanteixin la gestió de riscos socials i mediambientals. És a dir, “serà el pool de finançadors el que mesurarà la sostenibilitat de la inversió que es realitzi”, explica la subdirectora de sostenibilitat i impacte de COFIDES.
A quins reptes s'enfronta, l’economia global?
A més de la sostenibilitat, Santamaría assenyala la rivalitat entre la Xina i els Estats Units (E UA) com un dels principals reptes de l'economia mundial, ja que ha esdevingut el vector de les relacions internacionals. En aquest escenari de canvis regulatoris, la UE té com a element vertebrador el fons europeu Next Generation EU, que té vocació de llarg termini com a instrument per finançar els canvis a què s'ha d'enfrontar la Unió.
El director de risc país i gestió de deute de CESCE apunta també al risc que suposa l'envelliment de la població i el seu impacte a la sostenibilitat com un dels desafiaments de l'economia global. Així mateix, demana no perdre de vista la inflació, els canvis a les polítiques monetàries i l'elevat endeutament d'alguns territoris.
Amb tot, destaca Santamaría, hi ha importants oportunitats per fer negocis a l'exterior. “Els mercats comunitaris emprendran inversions importants, així com els EUA i el Canadà, i les regions en desenvolupament”, afirma. Aquest expert també posa el focus en la inversió en energia. "A mesura que els països es vagin apropant al compliment de la neutralitat en carboni, les activitats intensives en carboni estaran directament prohibides", conclou.
Pot interessar-te: descobreix les claus per internacionalitzar la teva empresa de la mà de Banc Sabadell