Inversió en farmacèutiques: és tard per entrar al ral·li borsari? | EDE
movi-image-inversio-farmaceuticas-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

Inversió en farmacèutiques: és tard per entrar al ral·li borsari?

Tue Jan 19 12:46:27 CET 2021

És una de les indústries que sortirà més reforçada de la crisi, però no només serà a causa de la COVID-19. Des de fa anys, és un dels sectors que més inverteix en R+D a tot el món, i això ha generat grans expectatives entre molts inversors.

Mai en el passat recent l'opinió pública mundial havia fixat tant la mirada en els laboratoris i en els centres d'investigació. L'expectativa i l'esperança de trobar, al més aviat possible, una vacuna contra la COVID-19 ha posat el focus en el sector. En un context en què els diners estan barats —a causa principalment dels tipus d'interès baixos—, molts inversors han posat les seves mires en les companyies farmacèutiques; una estratègia que, per exemple, ja està donant grans beneficis a aquells que han confiat en alguns dels laboratoris que recentment han ofert notícies molt positives en relació amb una vacuna eficaç per als propers mesos. No obstant això, per a aquells que encara no s'han palanquejat financerament en la indústria, el principal dubte és si ja ha passat el moment d'invertir-hi, ja que moltes de les accions dels laboratoris que cotitzen en borsa han pujat de manera significativa en les últimes setmanes.

Inversió a l'alça al món i també a Espanya

Amb les xifres actualitzades a començaments del mes de novembre, FactSet estima que els laboratoris que cotitzen en borsa tancaran el 2020 amb uns beneficis conjunts que superaran els 136.000 milions d'euros, enfront dels 89.000 milions d'euros recollits el 2019. Per al 2021, aquesta mateixa entitat eleva les seves previsions fins als 150.000 milions d'euros. 

La indústria farmacèutica és la segona del món en inversió en innovació i s'espera que tanqui el 2020 amb un benefici de 136.000 milions d'euros

D'acord amb les xifres de la Federació Europea d'Associacions i Indústries Farmacèutiques (EFPIA), el 48 % de les vendes de medicaments a tot el món provenen de laboratoris dels Estats Units (EUA) i del Canadà, seguits pels europeus (22 %) i pels del Japó (7 %). El mercat, en el seu conjunt, té un valor que supera els 750.000 milions d'euros. Centrant-se en el Vell Continent, i segons les dades publicades per la Comissió Europea a The 2019 EU Industrial R & D Investment Scoreboard, la indústria comunitària de la salut va invertir 45.300 milions d'euros en R+D el 2019, xifra que la situa en segona en innovació, per darrere de la de l’automòbil.

A Espanya la inversió del sector farmacèutic en R+D va assolir un rècord històric el 2019; és a dir, abans de l'esclat de la crisi sanitària. En total, la indústria hi va invertir 1.211 milions d'euros; un 5,2 % més que l'any 2018 segons les últimes dades publicades per Farmaindustria. Els projectes de col·laboració entre laboratoris i hospitals i centres de salut, tant públics com privats, van créixer un 3,6 % fins als 528 milions d'euros; mentre que va ser la investigació clínica la fase que més finançament va obtenir i va aconseguir els 714 milions d'euros. 

Actualment, al voltant del 20 % de l'R+D industrial a Espanya la desenvolupa la indústria farmacèutica.

És el moment adequat?

Malgrat algunes vacil·lacions, en general sembla que els mercats financers han iniciat la seva recuperació, esperonats per algunes bones notícies sobre l'activitat econòmica que s'han sumat a unes altres, com les expectatives sobre una pròxima vacuna, la sortida de la crisi de la Xina en forma de V, la possible relaxació del conflicte comercial que enfronta Washington i Pequín després de la victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions presidencials dels EUA o la moderació en la corba mundial de contagis per la COVID-19, que pot ser el preàmbul de la fi de la segona onada.

Pot interessar-te: Com resisteixen les borses europees la segona onada de la COVID-19?

Molts inversors poden pensar que arriben tard a la possibilitat d’apostar pel sector farmacèutic, ja que, tradicionalment, els mercats solen descomptar amb prou anticipació el que passarà en l'economia durant els mesos vinents. No obstant això, la veritat és que, per a qualsevol estalviador, aquesta indústria ofereix altres motius per confiar-hi a mitjà i llarg termini. D'una banda, les tendències poblacionals a escala global, com l'augment de l'esperança i de la qualitat de vida, se sumen a l’envelliment progressiu de la població, i això provoca que cada vegada s'hagin de consumir més medicaments. En paral·lel, la cronificació de moltes malalties significa que els pacients han de mantenir els seus tractaments tota la vida si volen continuar gaudint de bona salut. Per si fos poc, les millores sanitàries i econòmiques als països en vies de desenvolupament estan contribuint a augmentar el nombre de consumidors en totes les franges d'edat.

A més de la COVID-19, els laboratoris estan desenvolupant tractaments innovadors en patologies cardiovasculars, en el càncer o en malalties pulmonars

D'altra banda, a aquests canvis demogràfics s’hi han afegit, des de fa alguns anys, les expectatives que han aixecat molts laboratoris sobre trobar tractaments efectius contra algunes de les patologies més esteses a les societats modernes i, principalment, urbanes, com la diabetis, diversos tipus de càncer, malalties cardiovasculars o altres derivades del mateix envelliment com, per exemple, les relacionades amb el sistema nerviós o cerebral, com l'ictus o la demència senil. Per tot això, informes com el “2020 Global Life Sciences”, elaborat per Deloitte, indiquen que el sector farmacèutic mundial mantindrà un creixement mitjà fins al 2024 d'un 5 % anual, i això que aquest document es va fer unes setmanes abans de l'esclat de la pandèmia global. Segons aquest estudi, la indústria farmacèutica és la desena més important del món quant a facturació i cada any retalla terreny a les tradicionals, com la de la tecnologia, la metal·lúrgia o la de l’alimentació.

Pot interessar-te: Escolta el Podcast de Banc Sabadell Megatendències: les inversions amb més potencial a la nova normalitat

 

Com s’hi ha d’invertir

Hi ha diverses maneres perquè un inversor detallista pugui participar en aquest sector. Potser la manera més ràpida sigui a través d'un fons d'inversió especialitzat, que permetrà diversificar entre un extens portafolis de companyies de tot el món, amb formats, àrees d'especialització i enfocaments estratègics diferents. D'aquesta manera, si alguna té un mal comportament als mercats que la porti a patir una severa correcció en la seva cotització, es podrà compensar amb altres que aconsegueixin un acompliment millor, i això, pensant a llarg termini, fa augmentar significativament la possibilitat d'obtenir rendibilitat. En aquesta línia, un fons d'inversió cotitzat o ETF també pot ser una bona alternativa.

Una altra possibilitat és adquirir a títol individual accions d'una companyia o d'una amalgama de companyies. El principal problema d'aquesta estratègia és que obligarà, per intentar tenir més possibilitats d'èxit, a fer anàlisis periòdiques de cadascuna i comptar amb l'assessorament sempre recomanat. 

Les principals eines, en aquest sentit, són tant l'anàlisi fonamental com l'anàlisi tècnica, encara que en tots dos casos es requereix un coneixement financer tècnic i la capacitat d'avaluar la informació disponible, i que no es troba a l'abast de qualsevol. Potser apostar per una determinada empresa que tingui vocació d'oferir dividends als seus accionistes és una opció interessant, però sempre que l'inversor tingui present que aquest tipus d'estratègies tenen un risc previ més gran que en el cas dels fons d'inversió.

Finalment, hi ha la possibilitat d'invertir amb derivats com, per exemple, un contracte per diferència (CFD), intentant aprofitar els vaivens del mercat, que és l'opció que comporta més risc de totes i que, per tant, fa que sigui encara més recomanable comptar amb assessorament professional.

 

Fotografia de National Cancer Institute a Unsplash
-Temes relacionats-
up