Jubilació anticipada: com impacta en la pensió? | EDE
movi-image-jubilacion-anticipada-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
4 min del teu temps

Jubilació anticipada: com impacta en la pensió?

Thu Feb 04 09:22:16 CET 2021

Les persones que trien voluntàriament retirar-se abans d'hora hauran de complir una sèrie de condicions i assumir una retallada en la pensió per l'aplicació dels coeficients reductors

A Espanya, l'edat legal de jubilació se situa actualment en els 65 anys i 10 mesos per a tots aquells ciutadans que han cotitzat menys de 37 anys. Tanmateix, la Seguretat Social ofereix la possibilitat d'optar per la jubilació anticipada sempre que es compleixin una sèrie de condicions i s'assumeixi una certa pèrdua de la pensió.

Com funciona la jubilació anticipada a Espanya? N’hi ha de diversos tipus i la més estesa és la jubilació anticipada per voluntat del treballador, que és la que es produeix quan una persona vol retirar-se abans del que marca l'edat legal per gaudir del seu temps de descans.

Els treballadors poden accedir a aquesta modalitat de jubilació dos anys abans del que marca l’edat legal, però complint amb una sèrie de condicions. Per exemple, han d’estar en situació d'alta o assimilada a la d'alta a la Seguretat Social i acreditar un període mínim de cotització de 35 anys. Per tant, el 2020 la jubilació anticipada ha estat una opció per als treballadors amb 63 anys i 10 mesos.

La modalitat anticipada és possible per als treballadors de tots els règims, sempre que la pensió resultant superi la pensió mínima que li correspondria a l'interessat per la seva situació familiar en complir l'edat legal de jubilació.  

Com afecta la pensió? Suposa una penalització en la quantia de la prestació que es rep perquè la llei obliga a aplicar uns coeficients reductors per compensar la ràpida sortida del mercat laboral. Com més anys s'hagin cotitzat en el sistema, menors seran els coeficients reductors que s’aplicaran. Aquests són els que es fixen actualment en aquesta modalitat de jubilació anticipada:

  • Coeficient del 2 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització inferior a 38 anys i 6 mesos.
  • Coeficient de l'1,875 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 38 anys i 6 mesos i inferior a 41 anys i 6 mesos.
  • Coeficient de l'1,750 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 41 anys i 6 mesos i inferior a 44 anys i 6 mesos.
  • Coeficient de l'1,625 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 44 anys i 6 mesos.

Els coeficients reductors tenen la seva raó de ser. S'apliquen per compensar el fet que els ciutadans que es jubilen anticipadament probablement cobraran durant més temps la pensió. La pensió és una mica més baixa, però s'estendrà més en el temps. De fet, les últimes reformes que s'han fet en el sistema de pensions han anat orientades precisament a perllongar la vida laboral dels ciutadans. 

Tal com figura al web del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la voluntària no és l'única modalitat de jubilació anticipada. Els ciutadans es poden veure obligats a jubilar-se de manera prematura en alguns casos i els treballadors de determinats sectors o amb determinades característiques també tenen dret a jubilar-se abans si així ho desitgen. Aquests són els altres tipus de jubilació anticipada que hi ha actualment a Espanya:

Jubilació anticipada forçosa

Aquest tipus de jubilació es produeix quan el cessament de l'activitat no el tria el treballador. Per exemple, quan hi ha un acomiadament. Per accedir-hi s'ha d'acreditar un període mínim de cotització de 33 anys i estar inscrit com a demandant d'ocupació en un termini de 6 mesos previs a la data de sol·licitud. 

A més, els treballadors que vulguin accedir a aquesta jubilació han d'haver complert una edat que sigui inferior a quatre anys, com a màxim, de l'edat legal. Així, el 2020 han pogut accedir a aquesta modalitat de jubilació les persones de 61 anys i 10 mesos. Els coeficients reductors que s'apliquen són els següents:

  • Coeficient de l'1,875 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització inferior a 38 anys i 6 mesos.
  • Coeficient de l'1,750 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 38 anys i 6 mesos i inferior a 41 anys i 6 mesos.
  • Coeficient de l'1,625 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 41 anys i 6 mesos i inferior a 44 anys i 6 mesos.
  • Coeficient de l'1,500 % per trimestre quan s'acrediti un període de cotització igual o superior a 44 anys i 6 mesos.

Jubilació anticipada per grup d'activitat

L'edat de jubilació també es pot rebaixar en el cas dels ciutadans que tinguin feines «de naturalesa excepcionalment penosa, perillosa, tòxica o insalubre» i que mostrin elevats índexs de morbiditat o de mortalitat, segons el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Per accedir a aquesta modalitat de jubilació anticipada, els treballadors han d'acreditar estar en situació d'alta o assimilada a la d'alta i complir amb la resta de requisits generals exigits.

En aquest cas, l'edat de jubilació mai no podrà ser inferior als 52 anys i no s'apliquen coeficients reductors. Aquests són els col·lectius que es poden beneficiar d'aquesta modalitat de jubilació, encara que en cada cas les condicions són diferents:

  • Treballadors inclosos a l'Estatut Miner
  • Personal de vol de treballs aeris
  • Treballadors ferroviaris
  • Artistes
  • Professionals taurins
  • Bombers al servei de les administracions i dels organismes públics
  • Membres del cos de l'Ertzaintza
  • Policies locals

Jubilació anticipada de treballadors amb discapacitat

Els treballadors amb discapacitat també poden escurçar la seva vida laboral sense haver d'aplicar els coeficients reductors a la pensió. Hi ha dos casos diferenciats:

  • Els treballadors amb una discapacitat igual o superior al 65 %, que poden avançar la seva jubilació 0,25 anys per cada any cotitzat. Si a més són dependents i necessiten l'ajuda d'una altra persona per dur a terme els actes essencials de la seva vida ordinària, podran avançar la seva jubilació 0,50 anys per cada any cotitzat. L'edat de jubilació, però, mai podrà ser inferior als 52 anys.
  • Els treballadors amb una discapacitat d'entre el 45 % i el 65 % que hagin treballat, almenys, 15 anys. També poden reduir l'edat de jubilació sense aplicar els coeficients reductors, però no podran jubilar-se abans dels 56 anys.

Jubilació anticipada per tenir la condició de mutualista

Es tracta d'un tipus de jubilació anticipada que està desapareixent perquè està limitada per data. Es permet als cotitzadors de les mutualitats laborals, que poden retirar-se a partir dels 60 anys assumint coeficients reductors d'entre el 8 % i el 6 % per cada any que els falti per arribar als 65 anys.

  • Els cotitzadors en alguna de les mutualitats laborals de treballadors per compte d'altri, incloses la Mutualitat de Treballadors Espanyols a Gibraltar, la Mutualitat Nacional de Previsió de l'Administració Local i la Caixa d'Assegurances Socials de Guinea, amb anterioritat a l'1-1-1967.
  • Els treballadors de Renfe, amb anterioritat al 14-7-1967.
  • Els treballadors de Feve, les companyies concessionàries de ferrocarrils d'ús públic i l'empresa Ferrocarriles Vascos, Sociedad Anònima, que s’hagin incorporat a aquestes empreses amb anterioritat al 19-12-1969.
  • Els que estiguessin inclosos en el camp d'aplicació del Règim Especial de la Mineria del Carbó el dia 1-4-1969 i fossin cotitzadors d'alguna de les mutualitats laborals del carbó el 31-1-1969 o amb anterioritat.
  • Els treballadors inclosos en el camp d'aplicació del Règim Especial de Treballadors de la Mar el dia 1-8-1970.

Tot i que existeixen diferents modalitats de jubilació anticipada, la veritat és que actualment es tendeix a perllongar la vida laboral i endarrerir l'edat de jubilació. L’evolució demogràfica apunta que, si es mantenen les tendències actuals, el 26 % de la població resident a Espanya tindrà 65 anys o més d’aquí a 15 anys. La població de 65 anys o més suposava el 10,2 % del total l'any 1975, el primer registrat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).  

«La demografia és inexorable: el 2035 una de cada quatre persones tindrà més de 65 anys, de manera que no podem pretendre que l'Estat s'encarregui de tot», assegura Miquel Perdiguer, CEO de Pensium, en el Podcast de Banc Sabadell. Tanmateix, això no vol dir que el sistema de pensions no sigui sostenible; simplement s'hauran de repartir els diners entre més persones i la jubilació tardarà més anys a arribar.

 

Paral·lelament, el nombre de naixements continuarà caient fins al 2027, seguint amb la tendència iniciada el 2009. A més, l’esperança de vida de la societat augmentarà considerablement en els propers anys malgrat l’aturada momentània del 2020 i el 2021 provocada per la crisi de la COVID-19. El 2035, any que s'ha fixat com a referència per a aquesta anàlisi, l'esperança de vida superarà els 83 anys en el cas dels homes (tres anys més que el 2020) i s'acostarà als 88 anys en el cas de les dones (dos anys més que el 2020).

Per aquest motiu les últimes reformes del sistema s'han orientat a perllongar l'edat legal de jubilació. I ho continuaran fent en el futur. El Govern ja ha anticipat que a la nova reforma del sistema que plantejarà a partir de les noves recomanacions del Pacte de Toledo, reordenarà els incentius existents i corregirà els elements distorsionadors de la jubilació anticipada per augmentar l'edat real de jubilació a Espanya, que continua sent inferior a l'edat legal. «D'aquí a 20 anys, la pensió arribarà una mica més tard. I tindrem menys diners a la butxaca», assenyala Perdiguer. 

APRÈN MÉS SOBRE EL TEMA: Accedeix de manera gratuïta al contingut formatiu i amplia els teus coneixements sobre la matèria amb el guiatge dels millors experts. 

Fotografia de Pierangelo Ranieri a Unsplash
-Temes relacionats-
up