Jubilar-me als 61: què haig de fer? | EDE
movi-image-20minutos-jubilarme-61-1
Envia'ns suggerències
Compte
3 min del teu temps

Jubilar-me als 61: què haig de fer?

Thu Nov 28 12:08:16 CET 2019

Actualment, l’edat de jubilació ordinària se situa als 65 anys, encara que hi ha alguns casos que permeten fer-ho abans. Segons la Llei general de la Seguretat Social, el proper 2027 l’edat augmentarà fins a arribar als 67 anys.

Haver cotitzat 36 anys i nou mesos. Aquest és el requisit principal avui dia per poder jubilar-se a Espanya als 65 anys, tal com especifica l’última reforma de la Llei general de la Seguretat Social (LGSS). Una xifra que augmentarà progressivament en els propers anys fins a arribar a un mínim de 38 anys i sis mesos l’any 2027 o, el que és el mateix, fins a allargar l’edat de jubilació fins als 67 anys.

Encara que l’esperança mitjana i la qualitat de vida actual permeten arribar amb salut fins a aquesta edat i gaudir dels anys posteriors, hi ha qui prefereix optar per la jubilació anticipada i viure al màxim aquesta etapa, ja sigui deixant la ciutat i retirant-se a un segon habitatge, aprofitant el temps per viatjar o fins i tot per estudiar una carrera.

Per poder deixar l’activitat laboral abans dels 65 anys hi ha dues opcions:

  • Jubilar-se als 61 anys —jubilació forçosa— és possible en cas de tenir ja 61 anys i vuit mesos, haver estat acomiadat de l’empresa, haver estat objecte d’un expedient de regulació d’ocupació (ERO) o haver cotitzat a la Seguretat Social com a mínim 33 anys.
  • Jubilar-se als 63 anys —jubilació voluntària— es pot fer si s’han complert 63 anys i vuit mesos i s’ha cotitzat, almenys, 35 anys a la Seguretat Social. Això sí, com estipula la LGSS, l’edat augmenta progressivament: la jubilació forçosa serà sempre quatre anys abans que l’ordinària (el 2021, per exemple, l’edat serà als 62 anys), i la voluntària, dos anys abans.

Què cal tenir en compte

La pensió mitjana de jubilació a Espanya se situa en 993 euros (dada del setembre del 2019), tot i que en cas d’optar per la jubilació anticipada cal tenir en compte que aquesta quantitat es redueix fins a un 1,5 % per cada trimestre que s’hagi avançat l’edat ordinària de jubilació. Per això, gaudir d’una jubilació plena requereix una certa planificació des del punt de vista econòmic. Calcula quina serà la teva pensió aquí.

Els experts apunten que l’edat idònia per començar un pla de pensions se situa entorn dels 30 anys, encara que qualsevol edat és bona per començar a estalviar. També es pot optar per la jubilació activa, que permet compatibilitzar aquesta etapa amb una activitat laboral per compte propi, sempre que els ingressos no superin el salari mínim interprofessional.

Fotografia d'Ebenezer Abebe a Unsplash
-Temes relacionats-
up