La ciberseguretat, el sector que compta amb un 24 % de dones en llocs de lideratge | EDE
movi-image-ciberseguridad-sector-mujeres-liderazgo-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
3 min del teu temps

La ciberseguretat, el sector que compta amb un 24 % de dones en llocs de lideratge

Wed Jul 07 11:06:31 CEST 2021

Els llocs de responsabilitat ocupats per dones augmenten a un ritme més ràpid que en altres camps tecnològics, tot i que encara queden terrenys per conquerir en matèria d'igualtat en un sector que es percep com a disruptiu i amb visió de futur

La presència de dones en els càrrecs de responsabilitat continua sent una tasca pendent en un gran nombre de sectors i fins i tot en les institucions. De fet, el secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, afirmava en un informe recent que "a aquest pas, no s'aconseguirà la paritat en el nivell més alt de poder fins d'aquí a 130 anys". Per accelerar aquest procés, sectors com el de la ciberseguretat, enfortit amb la situació derivada de la pandèmia de la COVID-19, està potenciant aquesta inclusió i al voltant d’una quarta part (24%) dels llocs de treball de lideratge els ocupen dones, segons les dades del Consorci Internacional de Certificació de Seguretat de Sistemes d'Informació (ISC)2.

Encara que a simple vista pugui semblar una xifra no gaire alta, aquest percentatge constata que les dones estan assumint els llocs de responsabilitat en aquesta indústria a un ritme més ràpid que en altres camps tecnològics i molt per sobre de l'11 % registrat en estudis anteriors. Tanmateix, encara queden terrenys per conquerir en matèria d'igualtat en un sector que es percep com a disruptiu i amb visió de futur. I és que les dades també posen de manifest un problema que persisteix: la bretxa salarial de gènere. "Quan se'ls va preguntar sobre els seus salaris l'any anterior, el 17 % de les dones van dir que guanyaven entre 50.000 i 99.999 dòlars; 12 punts percentuals menys que els homes (29 %)", explica l'informe.

Pot interessar-te: Espanya necessitarà 35 anys per tancar la bretxa de gènere

La paritat en el sector de la ciberseguretat: un problema de percepció

Precisament, en qüestió de gènere, hi ha una dicotomia entre dues percepcions molt diferents del sector de la ciberseguretat avui dia. D'una banda, és avantguardista i lligat al progrés i a la digitalització i, de l'altra, continua sent una professió dominada, en gran part, pels homes. En aquest sentit, Xavier Gracia, soci de Risk Advisory / Ciberseguretat de Deloitte, assenyala al Podcast de Banc Sabadell que "fins ara, la majoria de professionals que es dediquen al tema de la ciberseguretat venen de carreres tècniques, però han anat pivotant i són desenvolupadors, experts en telecomunicacions, matemàtics, etc."; és a dir, carreres tradicionalment masculines.

 

 

Pot interessar-te: Invertir en empreses liderades per dones, una oportunitat de negoci

A més, també hi ha percepcions diferents entre homes i dones pel que fa a l'augment de llocs de lideratge ocupats per elles. Segons l'últim informe del (ISC)2, poc més de la meitat dels professionals enquestats van identificar que el percentatge de dones en aquest camp ha augmentat en els últims cinc anys. No obstant això, el 7 % de les dones consideren que el nombre de dones en aquest sector ha disminuït en aquest període de temps, en comparació amb el 4 % dels homes.

De fet, l'estudi Las mujeres en la ciberseguridad, publicat pel SANS Institute, revela que, en general, les dones experimenten una sensació de "síndrome de l'impostor". És a dir, es resisteixen a ser considerades líders, tot i tenir una gran experiència i èxit en la seva carrera.

Pot interessar-te: La COVID-19 endureix el sostre de vidre

En l'àmbit de la ciberseguretat aquest fet és encara més evident, ja que l'informe revela que moltes dones creuen que s'han guanyat els seus llocs de treball simplement per estar en el lloc i el moment adequat, tot i que el 44,6 % compta amb un màster en el seu perfil professional.

Tot i que els números continuen millorant, encara queda feina per fer en el sector fins a aconseguir una igualtat real en els llocs directius i, per sumar esforços, diverses organitzacions han posat en marxa iniciatives destinades a restablir l'equilibri. Una d'elles és la Beca Dones en Ciberseguretat de l'ESET als Estats Units, que durant cinc anys ha atorgat una beca per valor de 5.000 dòlars a dones que estan cursant estudis a la universitat i que volen continuar la seva carrera en el camp de la ciberseguretat. A més, s’hi han unit altres organitzacions que treballen per aconseguir una major igualtat de gènere i per millorar les taxes de contractació, entre les quals es troben Girls Who Code o Women in Cybersecurity, i que inclouen iniciatives globals destinades a promoure el paper de les dones en aquest camp fomentant i impulsant la seva passió per la ciberseguretat.


 

Fotografia de Christina Morillo a Unsplash
-Temes relacionats-
up