La ciberseguretat en el nou vehicle connectat: un negoci a l'alça | EDE
movi-image-ciberseguridad-nuevo-vehiculo-conectado-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La ciberseguretat en el nou vehicle connectat: un negoci a l'alça

Thu Jun 17 12:42:31 CEST 2021

Les previsions pel que fa a la penetració del cotxe connectat impliquen una exposició més gran al robatori de dades i al risc que es pugui prendre el control del vehicle, de manera que la ciberseguretat s'ha convertit en un element clau en la indústria de l'automòbil

Ara veiem com a coses molt llunyanes les cintes de casset o els mapes de paper impossibles de doblegar per orientar-se mentre un conduïa. Ara el cotxe s'assembla més a un centre de dades amb rodes on, al plaer de conduir, se li sumen sofisticats sistemes de navegació, d’infoentreteniment i de connectivitat. Però, tot i que el sector està invertint en innovacions en aquesta mena de software per millorar l'experiència de client, els fabricants també han d'incorporar sistemes de ciberseguretat per evitar crear vehicles digitals propensos a patir ciberatacs. Així, s'estima que el mercat de la ciberseguretat creixi en 9.700 milions de dòlars el 2030, on el negoci del programari representarà la meitat del mercat, segons l'informe Cybersecurity in automotive: mastering the Challenge, elaborat per McKinsey & Company,

El sector de l'automòbil sempre s'ha caracteritzat per la seguretat, i moltes marques n’han fet el seu leitmotiv, de manera que en l'era del vehicle CASE (sigles de connected, autonomous, shared, electric), no havia de ser diferent: «Imaginar un cotxe sense mesures de ciberseguretat en el futur pròxim és igual que imaginar-se’l sense cinturó», assenyala Javier Aznar, director de Technology Risk de KPMG Espanya.

 

«Imaginar un cotxe sense mesures de ciberseguretat en el futur pròxim és igual que imaginar-se’l sense cinturó», Aznar, de KPMG

El repte està en el fet que «a mesura que hi ha més vehicles connectats, més capacitats de connectivitat i la conducció autònoma avança, el risc que es pugui produir un robatori de dades i fins i tot que el ciberatac s’apoderi del control del vehicle augmenta», assenyala l'expert. I, segons les estimacions de McKinsey & Company, el 2030 el nombre de cotxes connectats arribarà a les 700 milions d'unitats i el nombre de vehicles autònoms arribarà als 90 milions.

Pot interessar-te:  Canviarà la crisi sanitària el futur de la indústria de l'automòbil?

 

El cotxe connectat fa anar més de 100 milions de línies de codi

Els cotxes connectats formen part del conegut internet de les coses (IoT, per les sigles en anglès), que significa que aquests vehicles poden accedir i enviar dades, descarregar actualitzacions de software i connectar-se amb altres vehicles connectats o amb altres dispositius IoT. Així, actualment un cotxe nou fa anar més de 100 milions de línies de codi i, el 2030, s'espera que tinguin al voltant de 300 milions de línies de codi de software. Per posar-ho en perspectiva, un avió de passatgers té 15 milions de línies de codi i un avió modern de combat, uns 25 milions.

Per això, el software i els components elèctrics i electrònics estan i seguiran estant entre les principals innovacions en els vehicles moderns. De fet, aquest mercat, que suposava 238.000 milions de dòlars el 2020, creixerà fins als 469.000 milions de dòlars el 2030, que correspon a un creixement anual de més del 72 %, segons dades de McKinsey & Company. Aquest creixement s'explica perquè el software està impulsant la innovació en les quatre categories del CASE.

Pot interessar-te:  La mobilitat del futur, ja és aquí?

La nova regulació sobre ciberseguretat afectarà més de 20 milions de vehicles

No obstant això, tot i les contínues innovacions tecnològiques i una exposició més gran a atacs cibernètics en la indústria de l'automòbil, fins ara la ciberseguretat no estava regulada en aquest sector, a diferència d'altres com el dels serveis financers, el de l'energia o el de les telecomunicacions, on ja hi ha regulacions que obliguen a complir certs paràmetres referits a aquesta matèria. El passat mes de gener es va aprovar la normativa europea ONU/UNECE WP 29, que obligarà, a partir de juliol de 2022, que tots els vehicles disposin d’un certificat que acrediti que el cotxe té un sistema de ciberseguretat.

L'objectiu és «estandarditzar i que tots ens regim per les mateixes normes», apunta Aznar. Així, aquesta normativa busca que el fabricant sigui qui doti de garanties al vehicle del fet que s'ha tingut en compte la ciberseguretat des del seu disseny, «una tendència cada vegada més estesa en tots els sectors», assenyala l'expert. «La normativa també obliga que hi hagi la possibilitat d'actualitzar els sistemes de ciberseguretat, una cosa que en el futur es podria convertir en un dels checks de les inspeccions tècniques dels vehicles (ITV)», afegeix.

Segons les dades actuals del mercat de turismes en els 10 països més grans regulats per l'ONU/UNECE WP 29, la nova normativa afectarà probablement més de 20 milions de vehicles a tot el món, però aquesta xifra no inclou els vehicles comercials ni cap una altre mena de vehicle de motor.

Sens dubte, «la regulació ajudarà a fer que s'acceleri el procés de ciberseguretat i les marques han de fer que sigui el seu segell d'identitat», afirma Aznar. Perquè, de cara al futur, «cada vegada hi haurà més evolucions tecnològiques i serà més necessari que el vehicle sigui cibersegur, sobretot si es connecten amb terceres parts, perquè la informació ha d'estar protegida», conclou.

 

 

 

 

Fotografia de Roland Denes a Unsplash
-Temes relacionats-
up