La confiança dels empresaris creix a Espanya | EDE
movi-image-confianza-empresarios-espana-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

La confiança dels empresaris creix a Espanya

Thu Jul 08 09:16:45 CEST 2021

Un grau elevat d'optimisme empresarial no només és positiu per potenciar l'èxit de cada sector, sinó que és clau per a la recuperació econòmica

L'acceleració en el procés de vacunació, la relaxació de les restriccions a la mobilitat de cara al final de l'estat d'alarma i l'esperada arribada del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, són factors que estan tornant a poc a poc l'optimisme als empresaris espanyols després d'un any de pandèmia devastador. Així ho revela l'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA), que puja un 5 % al segon trimestre del 2021 respecte del trimestre precedent. L'indicador acumula tres trimestres consecutius en positiu després de l'avanç del 10,5 % que es va registrar en els últims mesos del 2020, fins ara el més gran de la sèrie, i de la pujada del 3,6 % del primer trimestre d'aquest any. No obstant això, el percentatge segueix molt allunyat dels nivells preCOVID-19.

Hi ha una millor percepció a l'entorn empresarial en aquest trimestre

L'objectiu d'aquesta enquesta, la publicació trimestral de la qual correspon a l'Institut Nacional d'Estadística (INE), és conèixer en un moment determinat la visió que tenen els responsables dels establiments sobre el funcionament dels seus negocis i sobre les seves expectatives futures. Aquest indicador mostra que el 13,8 % dels propietaris o directius d'una empresa consideren que l'activitat del seu projecte serà favorable aquest segon trimestre; mentre que encara un 35,4 % considera que serà desfavorable. El 50,8 % restant sosté que serà normal.

El sondeig recull un lleuger ascens respecte del primer trimestre, en què l’11,2 % dels empresaris tenien una opinió favorable sobre l'evolució del seu negoci i un 41,4 % opinava de manera desfavorable. Però, demostren realment aquestes dades optimisme en el conjunt del sector empresarial? L'enquesta evidencia la diferència entre els percentatges de respostes favorables i desfavorables referides al trimestre finalitzat. Aquesta dada, denominada Balanç de Situació, se situa en -30,2 punts, el que demostra una lleugera pujada en les expectatives manifestades prèviament, que van ser de -36,5 punts.

Els empresaris encadenen tres trimestres consecutius sent més optimistes pel que fa a l'evolució dels seus negocis

L'anàlisi revela també que la confiança empresarial ha augmentat aquest segon trimestre respecte del trimestre anterior a totes les comunitats autònomes. Els majors increments s'han produït a Castella-la Manxa (amb una taxa trimestral del 8,3 %), a Catalunya (7,8 %) i a les illes Balears (7,1 %). Els menors repunts s'han donat a la Comunitat Valenciana (1,8 %), a Galícia (2,4 %) i a la Regió de Múrcia (3,2%).

Una altra de les conclusions de l'estudi és que el 8,4 % dels gestors d'establiments empresarials consideren que l’ocupació futura contractada al seu negoci augmentarà aquest segon trimestre del 2021, mentre que el 14,7 % creu que disminuirà. El 76,9 % restant opina que es mantindrà estable. En aquest cas, la diferència entre el percentatge de respostes favorables i desfavorables se situa en -6,3 punts, per sobre dels -17,5 del trimestre anterior. L'ICEA, per grandària dels establiments, indica que els cinc nivells analitzats milloren la confiança respecte del trimestre anterior. L’interval de menys de 10 assalariats registra un major augment (6,4 %) i el de 1.000 o més empleats el menor (2 %).

El transport i la restauració comencen a veure la llum al final del túnel

Per sectors, el del transport i el de la restauració presenten el major increment de confiança (amb una taxa trimestral del 6,1 %), seguit del dels serveis (5,8 %) i el de la construcció (5,6 %). En canvi, les pujades més baixes es produeixen en el de la indústria (4,8 %) i en el del comerç (3 %), i és aquest el sector on menys s'incrementa. Analitzant totes les dades de l'ICEA, cal destacar que la confiança empresarial augmenta en tots els sectors, en totes les mides d'empresa i en totes les comunitats autònomes.

Molt en concordança amb aquestes conclusions, els resultats d'altres indicadors com els que recull Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, animen a pensar que la tornada a la 'normalitat' econòmica està cada vegada més a prop.

Segons Pulso, l'activitat comercial analitzant el pagament amb targetes en tots els sectors a Espanya de l'última setmana d'abril representa el 162,29 % del mateix període de l'any anterior; és a dir, un augment de més del 62 %. Aquesta eina també revela que el creixement de l'activitat comercial en tots els sectors a Espanya ha estat del 2,48 % respecte de la setmana anterior i d'un 2,26 % durant tot el mes d'abril, el que confirma que l'activitat va en augment setmana a setmana.

Per sectors, al març els grans establiments d'alimentació són els que han tingut més pes al nostre país, amb un 28,05 % del total. A molta distància se situen els comerços d'alimentació petits, amb un 9 %. Els segueixen el sector de la salut, el del bricolatge, el del parament de la llar i el dels restaurants, amb un 7 %. Altres dades de Pulso que dibuixen un horitzó esperançador sobre la recuperació són les referents a un sector molt afectat per la crisi, com és el de les cafeteries.

Pot interessar-te: Els sectors més reforçats per la crisi després d'un any de pandèmia

Una altra xifra reveladora és la que ofereix l'evolució de l'oci al nostre país, que ha passat d'un 36,6 % a l'octubre a un 91,77 % al març. La despesa amb targetes de països estrangers al nostre país durant l'última setmana d'abril representa el 262,43 % del mateix període de l'any anterior, quan estàvem en plena etapa de confinament estricte.

Cal mencionar que els negocis espanyols van deixar d'ingressar 287.000 milions d'euros el 2020, segons la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), l'equivalent a una quarta part del producte interior brut (PIB) de l'any passat. Les pèrdues més grans les va patir el sector dels serveis, que va passar de ser el més actiu el 2019 a perdre el 22,2 % de la seva facturació el 2020.

Però, deixant enrere aquesta caiguda econòmica sense precedents, la veritat és que avui se segueixen trobant cada vegada més indicadors que reafirmen que les expectatives sobre la recuperació són optimistes. És el cas de l'informe Perspectives Espanya 2021, Realitzat per KPMG en col·laboració amb la CEOE, que recentment informava que el 61 % de les empreses preveuen començar a recuperar la seva facturació el 2021, encara que el 66 % no espera tornar als nivells previs a la COVID-19 fins, almenys, el 2022. Respecte de la situació econòmica, el 70 % la qualifiquen de dolenta o molt dolenta, tot i que, a 12 mesos, el 39 % de les empreses confien que millori, en comparació amb el 34 % que l'esperaven el juliol del 2020.

Segons aquest informe, el 2020, el 50 % de les companyies es van veure obligades a ajustar les seves plantilles; el 47 %, les seves inversions, i el 45 %, els seus costos de producció. Per a aquest 2021 les perspectives milloren i el 29 % dels empresaris preveuen que incrementarà el seu nombre d'empleats, enfront del 33 % que preveuen reduir-lo i del 38 % que creuen que es mantindrà igual. El juliol de l'any passat, data de l'anterior sondeig, només el 13 % de les empreses preveien un augment de la contractació. Per sectors, el de la tecnologia és el que presenta un percentatge més alt d'empreses que augmentaran la seva plantilla, un 

Fotografia d'Amina Filkins a Pexels
-Temes relacionats-
up