La confiança dels restauradors arriba a la seva millor dada, tot i la incertesa | EDE
movi-image-hosteleros-confianza-dato-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

La confiança dels restauradors arriba a la seva millor dada, tot i la incertesa

Mon Jun 21 13:58:36 CEST 2021

Per a la campanya d'estiu s'espera un increment de l'activitat de la restauració d'entre un 40 % i un 60 % respecte a 2020, segons Hostaleria d'Espanya

Les previsions dels restauradors comencen a ser optimistes. Amb la fi de l'estat d'alarma, moltes de les mesures imposades per contenir la pandèmia de la COVID-19, com ara els tancaments perimetrals de les comunitats autònomes o el toc de queda, s'han eliminat. Al seu torn, el ritme de vacunació continua avançant, de manera que cada vegada hi ha un major nombre de població immunitzada.

D'aquesta manera, la confiança de la restauració en la marxa dels seus negocis durant el primer trimestre del 2021 ha arribat a la millor xifra des d'abans que comencés la crisi sanitària, tot i que al gener, després de la finalització de la campanya nadalenca, es van tornar a establir tancaments i restriccions en moltes comunitats que van afectar aquest sector. A tancament de març, la percepció s'ha situat al -43,5 %, en comparació del -83 % registrat en els mateixos mesos de 2020. Tot i que encara se situa en termes negatius, és una dada que s'allunya ja de la xifra més baixa, d'un -87 %, aconseguida en l'últim trimestre del 2020, tal com reflecteix l'Indicador de Confiança Hostalera (ICH), elaborat per Hostelería de España. La mateixa situació es reflecteix en l'índex interanual, que se situa en el -77,9 %, davant el 97 % que va resultar en el trimestre anterior.

Pot interessar-te: Els reptes de bars i restaurants en el camí cap a la normalitat

«El descens de les restriccions en el sector fa que els restauradors sentin una major confiança en la marxa dels seus negocis a partir d'ara», indiquen des de l'organització empresarial. Per aquest motiu, un 30,8 % dels enquestats es mostra optimista respecte a l'evolució de la seva empresa en el segon trimestre de l'any, enfront d'un 27,4 % que es mostra pessimista. Per la seva banda, el 41,8 % considera que la situació es mantindrà igual.

Un 30,8 % dels empresaris enquestats es mostra optimista respecte a la marxa del seu negoci en el segon trimestre de l'any

Entre els factors que destaquen per sobre dels altres de cara a les perspectives a futur es troben la situació econòmica adversa i la caiguda de la demanda, tot i que la preocupació per aquests aspectes baixa lleugerament respecte a l'ICH anterior. Per la seva banda, en aquesta ocasió augmenta la preocupació per la falta de promoció pública o la pèrdua de competitivitat.

Aquesta situació es reflecteix de manera similar als restaurants. Segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, mentre que al gener i al febrer, mesos en què es va assolir la tercera onada del coronavirus, l'activitat d'aquest sector representava el 44 % i el 43 % respecte al mateix període de l'any anterior, al març es produeix un increment considerable, aconseguint el 166 %. D'aquesta manera, els restaurants es posicionen com el tercer sector amb més pes a Espanya segons el ranking de Pulso, amb un 7 % del total, per darrere dels grans establiments d'alimentació, amb un 28 %, i les petites botigues d'alimentació, amb un 9 %.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

movi-image-hosteleros-confianza-dato-grafico

 

 

 

 

 

 

 


 

Peu de foto: Evolució de l'activitat del sector Restaurants respecte als mateixos mesos de l'any anterior, segons Pulso.

Important recuperació durant la campanya d'estiu

Si les previsions per al segon trimestre milloren, de cara a l'estiu s'espera una situació encara millor. «La nostra previsió és que si la vacunació avança a bon ritme i el passaport sanitari funciona i permet l'arribada de turistes al nostre país a l'estiu, la caiguda d'ingressos es reduirà de forma significativa i podrem recuperar en aquests mesos fins al 80 % del negoci que vam tenir fa dos anys», assenyalen des de Hostelería de España.

Pot interessar-te: Així afronten els bars i restaurants la reactivació

Amb aquest escenari, la campanya d'estiu suposaria una important recuperació que, fins i tot, es mantindria durant la segona meitat de l'any. En concret, s'estima un increment de l'activitat enfront de 2020 que se situaria entre un 40 % i un 60 %, «a causa dels tres mesos de tancament pràcticament total i les majors restriccions de l'any anterior», expliquen des de l'organització empresarial. Tot i això, encara s'estaria parlant d'una caiguda de la facturació d'entre un 20 % i un 30 % respecte a 2019.

Per això, perquè aquest context de recuperació sigui possible, indiquen des de Hostelería de España, «cal accelerar el procés de vacunació, ja que és l'única cosa que garanteix la immunitat de la població i dota de confiança les persones». Tot i que també consideren fonamental l'arribada dels ajuts del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU.

Pot interessar-te: Escolta el Podcast de Banc Sabadell Els nous reptes de la restauració, amb Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració de Barcelona

 

Fotografia de Louis Hansel a Unsplash
-Temes relacionats-
up