La COVID-19 endureix el sostre de vidre | EDE
movi-image-covid-techo-cristal-1
Envia'ns suggerències
Socis i Empleats
4 min del teu temps

La COVID-19 endureix el sostre de vidre

Tue Jun 22 11:54:42 CEST 2021

En 26 dels 225 equips governamentals per prendre mesures contra la pandèmia no hi ha cap dona, segons el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD)

En els equips de treball governamentals per afrontar la crisi de la COVID-19, la presència masculina és més de tres vegades més gran que la femenina. Segons les últimes dades presentades pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), les dones representen el 24 % del total dels membres que componen els 225 equips pertanyents a 137 països. En part, aquesta xifra s'explica pel fet que en 26 d'aquests equips encara no hi ha representació femenina.

Aquestes dades arriben més d'un any després de l'inici de la pandèmia, temps en què les dones han estat en la primera línia de resposta a la crisi sanitària. Elles conformen el 70 % del personal sanitari a escala mundial, segons l'Organització de les Nacions Unides (ONU), i el 68,3 % del personal d'Espanya, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Tot i això, no se les ha inclòs de la mateixa manera en els processos de presa de decisions, ja que només vuit països tenen equips amb paritat de gènere.

32 països no han adoptat cap mesura sensible a qüestions de gènere en resposta a la COVID-19, segons l'ONU

La crisi generada per la pandèmia ha posat de manifest la desigualtat entre diferents grups de població, ja que no tots han experimentat les mateixes conseqüències. En els més vulnerables, com el de les dones, l'impacte de la crisi ha estat més acusat. Per respondre de manera eficaç a la pandèmia, les polítiques i els programes han de tenir una perspectiva de gènere. No obstant això, 32 països encara no han adoptat cap mesura sensible a aquesta matèria. En aquest sentit, segons el Pla de recuperació, transformació i resiliència elaborat pel Govern, Espanya destinarà un 30 % del Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, per afrontar la cohesió social i territorial i la igualtat social i de gènere.

Calen més de 60 anys per assolir la igualtat a Europa

La manca de dones en els llocs de presa de decisions implica més probabilitats que les mesures adoptades pels governs passin per alt les necessitats d'aquest col·lectiu, tal com apunten des de l'ONU. A més, aquesta situació podria agreujar encara més la desigualtat d'oportunitats després d'aquesta crisi.

Pot interessar-te:  La nova realitat de la dona en el treball

En aquest sentit, el món sencer té per davant un llarg camí per recórrer. La puntuació d'Europa en igualtat de gènere és d'un 67,9 sobre 100, segons l'índex per al 2020 que elabora l'Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE, per les sigles en anglès). Aquesta xifra només ha crescut un 0,5 des de l'any 2017 i un 4,1 des de 2010. Si continua a aquest ritme, caldran més de 60 anys per aconseguir la igualtat en la Unió Europea. Espanya se situa una mica per sobre de la mitjana europea, amb una puntuació de 72. Les desigualtats més pronunciades es donen en l'àmbit anomenat com a 'poder' amb 53,5 punts, és a dir, pel que fa als llocs de decisió en l'esfera política, social i econòmica. Per exemple, les dones representen el 26,6 % dels membres de les juntes directives de les grans empreses cotitzades.

El sostre de vidre continua sent evident si es pren com a referència l'índex d'Igualtat de Gènere de Bloomberg (GEI, per les sigles en anglès), un altre dels indicadors més representatius en el món empresarial, compost per 380 empreses de 44 països. En aquest cas, els consells d'administració dels membres del GEI estan compostos per un 29 % de dones, de nou una xifra que queda lluny de la paritat. L'índex reflecteix una puntuació molt elevada, d'un 94 %, pel que fa a divulgació de dades per part de les organitzacions. No obstant això, la puntuació de l'excel·lència d'aquestes dades és de només un 55 %. Aquest s'estableix tenint en compte cinc pilars: lideratge femení i flux de talents, igualtat i paritat salarials de gènere, cultura inclusiva, polítiques d'assetjament sexual i marca prodones.

Pot interessar-te: La pandèmia reverteix els avenços en matèria d'igualtat a l'entorn laboral

Llarg camí per trencar el sostre de vidre

A Espanya, només el 34 % dels llocs directius els ocupen dones, segons l'informe Women In Business de la consultora Grant Thornton. La dada suposa una millora de quatre punts en l'últim any i situa Espanya en el top 10 mundial en matèria d'igualtat efectiva. Les xifres demostren que les empreses espanyoles estan fent els deures, però encara queda molta feina per fer. L'aplicació de mesures com les quotes i l'eliminació de biaixos inconscients són alguns dels aspectes que podrien ajudar a trencar l'anomenat sostre de vidre.

Si es té en compte l'S&P 500, un dels índexs borsaris més importants dels Estats Units, només el 6 % dels CEO de les empreses que componen aquest selectiu són dones, segons l'informe Gender Equality in the U.S., elaborat per Equileap. És a dir, només 31 de les 500 empreses tenen directora general. El percentatge disminueix quan parlem de la presidència, ja que només hi ha 21 dones presidentes, cosa que es correspon amb un 4 % del total. En el cas de directors financers (CFO, per les sigles en anglès), hi ha 64 organitzacions amb presència femenina en aquest lloc, un 13 %.

L'informe evidencia que, en general, les empreses nord-americanes tenen bons resultats pel que fa a equilibri de gènere, amb una mitjana del 40 % d'empleades. No obstant això, aquest equilibri no arriba fins al lideratge de l'empresa, ja que el consell d'administració, els executius i els directius tenen una mitjana inferior al 30 % de representació femenina.

Pot interessar-te:  Què frena l'accés de les dones a posicions directives dins de les empreses?

-Temes relacionats-
up