La cultura per ‘streaming’ ja no serà gratis en l’era post-COVID | EDE
movi-image-elconfidencial-cultura-streaming-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La cultura per ‘streaming’ ja no serà gratis en l’era post-COVID

Fri Jun 26 08:36:22 CEST 2020

Si la muntanya no va a Mahoma, Mahoma va a la muntanya. Això és el que està passant en el món de la cultura, que, d’un dia per l’altre, s’ha quedat sense espectadors i visitants. Obligats a abaixar el teló durant el confinament, sales de cinema, museus, teatres o festivals han utilitzat les xarxes socials i han virtualitzat els seus esdeveniments per seguir apropant la cultura, encara que sigui a través d’una pantalla. Qui més qui menys ha posat a disposició del públic la seva oferta gratuïtament, però fins que no es torni a la veritable normalitat s’haurà de posar preu a les noves formes de consumir cultura.

Sales de cinema, museus, teatres o concerts han virtualitzat els seus esdeveniments per seguir acostant la cultura a la societat

Sense entrar en l’aforament permès durant la «nova normalitat» i el que determini cada comunitat o consistori, sens dubte la por dels ciutadans a ser contagiats està per sobre del percentatge d’afluència que marquin les autoritats. Les sales són conscients que, encara que puguin obrir al 100 %, els espais trigaran temps a tornar-se a omplir i s’hauran de garantir les mesures de seguretat. Un sentiment que transmet Juan Jiménez, director dels teatres Galileo i Luchana, de Madrid, sales que encara estan tancades a dia d’avui. Només obrirà les portes al juliol el pati del Galileo, que, com que és un espai obert, permet una millor adaptació. «Si no tenim garanties de poder omplir tota la sala, jo no obriria», reconeix.

OBRES DE TEATRE EN LÍNIA I SALES VIRTUALS

Jiménez s’ha arribat a plantejar la possibilitat de combinar dos tipus d’espectadors, presencial i virtual, amb la retransmissió en streaming de les obres teatrals, però no li surten els números. «S’ha d’invertir per fer la retransmissió i després comprovar si funciona.» Durant el confinament, també es va plantejar l’emissió en diferit, però considera que és «devaluar la producció teatral» i, altre cop, sorgeix el dubte sobre «com monetitzar-ho».

La qüestió econòmica marca molt la diferència entre sales privades i públiques a l’hora d’apujar el teló. És el cas dels Teatros del Canal, que depenen de la Comunitat de Madrid, on ja ha començat la funció amb un 30 % d’aforament. Les entrades presencials per al Festival Madrid en Danza ja s’han exhaurit, però s’obre la porta a gaudir de la representació des del sofà de casa a un preu «simbòlic» de cinc euros. Des d’aquest centre cultural reconeixen que «les arts en viu no les pots retransmetre, perquè això seria cinema», però el canal en línia es mostra com una alternativa per al públic que encara no vol veure les actuacions in situ.

Algunes sales han estudiat la possibilitat de combinar dos tipus d’espectadors, presencial i virtual, amb la retransmissió en streaming.

Durant el confinament es va crear un nou espai cultural, la Cuarta Sala de los Teatros del Canal, que s’ha convertit en una sala virtual en la qual es poden veure petits vídeos de coreografies, monòlegs o peces musicals i que han servit per entretenir l’espectador durant l’estat d’alarma, però aquesta plataforma virtual ha arribat per quedar-se.

El Festival d’Almagro també s’adapta a la «nova normalitat» per donar continuïtat a una edició especial amb un format més reduït d’aforament i en què només s’acolliran companyies nacionals. Així mateix, els Veranos de la Villa limiten els espectacles a «recintes oberts, però controlables per evitar risc d’aglomeracions», diuen des de l’ajuntament de la capital.

Xarxes socials: aliades dels museus durant la quarantena

El confinament ha posat de manifest que la digitalització dels museus era una realitat des de fa temps, amb vídeos explicatius de quadres i visites virtuals. «Tot i que no hi ha res que substitueixi una trobada presencial amb l’obra d’art, cal obrir-se a altres camins», reconeixen des del Museu del Prado. Les visites en línia d’aquest museu s’han triplicat durant els mesos de confinament.

La pinacoteca, que compta amb una llarga trajectòria a les xarxes socials, acaba d’estrenar-se a la xarxa de moda durant l’estat d’alarma i que cada vegada és menys de joves: TikTok. La setmana passada, a la Setmana dels Museus, el museu es va convertir en el primer d’Espanya a participar en un directe juntament amb les Galeries Uffizi de Florència, el Rijksmuseum d’Amsterdam, el Naturkundemuseum de Berlín i el Grand Palais de París, per acostar les seves col·leccions a un públic (suposadament) més jove. Els usuaris d’aquesta xarxa van poder gaudir d’un recorregut virtual en directe per les obres més conegudes de la mà del responsable de Conservació de Pintura Flamenca i Escoles del Nord del Museu del Prado.

«Optarem per un model híbrid, però s’anirà reduint l’exhibició en línia, perquè això no dona beneficis.» (Cercle de Belles Arts)

«Les accions en línia ens han permès rejovenir el nostre públic i internacionalitzar-lo», afirma el director del Cercle de Belles Arts, Valerio Rocco. El centre, que acull arts escèniques, musicals, conferències, cinema, exposicions, tallers i literatura, ha estat un dels pioners en dur a terme inauguracions virtuals, com ara amb l’exposició d’escultura d’Alfonso Berridi, on el mateix Rocco i la comissària, Pilar López, van pronunciar els seus respectius discursos de manera virtual i es va compartir a les xarxes un recorregut per l’exposició en 3D.

Les tradicionals conferències de «Los lunes al Círculo» es van traslladar a la xarxa i es va obrir gratuïtament el catàleg de pel·lícules de cinema d’autor, «amb un èxit sorprenent en l’era de Netflix», afirma Rocco. Els tallers van continuar a la xarxa amb sessions fotogràfiques en línia i es va crear el «Glossari de la pandèmia», on diferents personalitats de l’àmbit del pensament i la cultura reflexionaven en vídeos curts triant una paraula relacionada amb la COVID-19. Empatia, desconfiança, abraçada, aplaudiment… Les visites al web també s’han triplicat. «Optarem per un model híbrid, però s’anirà reduint l’exhibició en línia, perquè això no dona beneficis i necessitem els nostres visitants presencials», afirma Rocco, que, tot i això, reconeix que aquesta finestra es mantindrà oberta perquè altres públics de qualsevol part del món puguin accedir a contingut exclusiu.

ELS ARTISTES DONEN EL DO DE PIT MÉS SOLIDARI

Els concerts seguiran amb el cartell de tancat als espectadors i de moment només és possible actuar a la xarxa o en solitari. Han estat diverses les experiències gratuïtes virtuals que han compartit grans artistes, a través de les quals s’ha aconseguit recaptar diners, com per exemple el concert One World: Together at Home, amb la participació des de casa de grans artistes, de la talla de The Rolling Stones, Lady Gaga o Stevie Wonder, i que va aconseguir recaptar gairebé 120 milions d’euros destinats a l’OMS per lluitar contra la COVID-19.

Amb motiu del Dia de la Música, el passat diumenge 21 de juny artistes nacionals com Melendi, Miguel Poveda o Marta Sánchez, entre molts altres, van protagonitzar un concert solidari organitzat per la Fundació Starlite que no va admetre públic. Es van poder comprar voluntàriament entrades commemoratives signades pels artistes per recaptar fons destinats a la compra de material sanitari.

Les sales de cinema també s’emporten la pitjor part, ja que tenen poques alternatives més enllà d’anar-se adaptant a l’aforament permès. Només els cinemes d’estiu, marcant distàncies entre els espectadors, i els recuperats autocinemes podran salvar la taquilla.

Són, doncs, una mostra del que està passant en el món de la cultura, i això és extensiu a qualsevol part del món. Sens dubte, aquesta nova forma de consumir cultura continuarà més enllà de la desescalada, però hi ha unanimitat en el sector quan s’afirma que, si es vol continuar gaudint de posades en escena innovadores, s’hauran de pagar.

-Temes relacionats-
up