La flexibilitat, senyal d’identitat del nou consumidor | EDE
movi-image-flexibilidad-identidad-nuevo-consumidor-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La flexibilitat, senyal d’identitat del nou consumidor

Tue Mar 23 12:50:45 CET 2021

S'ha imposat una nova flexibilitat per al consumidor, que ha d’adaptar-se als canvis continus en les restriccions d'horari i de mobilitat per fer que la seva llar continuï funcionant. Les marques i els comerços que aconsegueixin facilitar-los dur a terme aquestes tasques seran els seus grans aliats.

Després d'un any d'adaptació forçosa a les restriccions de mobilitat, d'activitats socials i d'horaris, el 2021 és l'any en què la societat ha acceptat que la convivència amb aquestes limitacions és la seva «nova normalitat» i que ha d'aprendre a gestionar i optimitzar el temps com mai abans ho havia fet. Les jornades presencials tradicionals s'han adaptat al teletreball per oferir la flexibilitat que demanen les persones, que busquen experiències virtuals de consum amb el menor contacte possible per evitar riscos de contagi. Tot i això, els consumidors no es rendeixen i continuen buscant la fórmula per adaptar els seus hàbits de compra i oci a la nova situació. 

«Jugar amb el temps» per aconseguir fer tot el que es necessita perquè la llar funcioni correctament dins de les limitacions d'horaris és una tendència que seguirà present aquest any i les marques i els comerços que aconsegueixin adaptar-s'hi per facilitar la vida als consumidors es convertiran en els seus aliats. Per tant, aquesta nova flexibilitat ha arribat per canviar el funcionament de les empreses, i exigirà una cultura de servei les 24 hores del dia per a un client que ha deixat enrere el consum impulsiu i que ara planeja amb antelació totes les seves accions, segons es desprèn de l'informe Top 10 Global Consumer Trends, elaborat per Euromonitor International.

Hi ha una nova cultura de servei les 24 hores del dia per a un client que ha deixat enrere el consum impulsiu

Pot interessar-te: La compra física, cap a un model de vida 'on the go'


La nova realitat phygital

Amb el 87 % dels consumidors amb un smartphone a les mans, segons l'informe esmentat, els usuaris han recorregut a dispositius connectats a Internet per mantenir les seves rutines diàries enmig de les limitacions imposades per la pandèmia de la COVID-19. Les videoconferències, els aparells intel·ligents i les tecnologies com la realitat augmentada (RA) i la realitat virtual (RV) han ajudat els consumidors a crear nous hàbits de treball, aprenentatge, exercici, compra i, per descomptat, de socialització.

Pot interessar-te: Mobile màrqueting: Com puc vendre amb èxit per Internet

I és que el 46 % dels consumidors valoren les experiències virtuals i online de consum, tot i que són més recurrents entre la població més jove. En l'últim any, gairebé el 60 % dels joves entre 15 i 29 anys van fer servir RA o RV; mentre que els consumidors d'edats compreses entre els 30 i els 44 anys ho van fer en un 55 %, i els de 45 a 59 anys, en un 33 % . Els majors de 60, només ho van fer un 22%, segons l’informe esmentat.

El 2020 es van vendre 160 milions d'unitats de wearable technology; el 2025, se’n vendran 240 milions 

Aquestes eines digitals han permès el que s'ha denominat com a realitat phygital, un híbrid entre el món físic i el virtual on els consumidors poden viure, treballar, comprar i jugar sense problemes tant en persona com en línia i en qualsevol lloc i moment. Prova d'això és que ja el 2020 es van vendre 160 milions d'unitats de wearable technology (tecnologia vestible); és a dir, dispositius electrònics intel·ligents incorporats a la vestimenta, però les previsions apunten que el 2025 s’arribarà als 240 milions d'unitats venudes.

El teletreball impulsa el comerç local

Precisament aquesta realitat phygital ha arribat per aclarir els dubtes que es van gestar durant l'últim any sobre si seria el final del comerç físic, tan castigat per la COVID-19. I és que els establiments físics no desapareixeran, tot i que sí que hauran d'adaptar-se: primer a la digitalització i, després, a un consumidor que cada vegada passa més temps a casa i als voltants per minimitzar el risc de contagi.

Pot interessar-te: El comerç local, un sector estratègic de la recuperació econòmica

Aquest canvi en el consumidor, unit al fet que en els primers mesos de la pandèmia molts establiments es van veure obligats a penjar el cartell de tancat, i molts continuen tenint-lo, ha accelerat la recerca de botigues noves properes al domicili. Tant és així que gairebé la meitat dels consumidors a nivell mundial —el 45 %— afirmen que havien comprat en una botiga nova el passat mes de setembre, segons l'estudi Una guía para ganar en la tienda en 2021, de la consultoria Nielsen.

Ho demostren les dades de Pulso, l’eina de Banco Sabadell que, a través de les interaccions amb Terminals de Punt de Venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Les dades obtingudes reflecteixen una evolució favorable en l'activitat comercial dels comerços petits d'alimentació en detriment dels més grans els últims sis mesos, comparada amb el mateix període de l'any 2019.

La higiene: impuls del contactless i de les activitats a l'aire lliure

Una altra de les coses amb les quals se seguirà convivint aquest 2021 és amb les mesures d'higiene i les precaucions que prenen els mateixos consumidors per evitar exposar-se al virus. En aquest sentit, els pagaments sense contacte són cada vegada més importants a causa de la por d’utilitzar diners en efectiu. I les indústries de serveis i de pagament han estat les primeres a respondre a aquesta necessitat ja que, encara que la societat ja avançava cap als pagaments electrònics, la pandèmia ha accelerat definitivament aquesta transició.

Les mesures per evitar exposar-se al virus més del necessari també estan fent que els consumidors recorrin a les activitats a l'aire lliure per a l'oci i l'esbarjo. Per tant, les empreses han incorporat mesures sanitàries avançades i fins i tot traslladen esdeveniments a l'exterior, cosa que permet als consumidors tornar a trobar-se fora de l'habitatge amb més seguretat. 

Pot interessar-te: El contactless incrementa l'ús de la targeta, que es consolida per pagar online

Fotografia de Mitchell Hollander a Unsplash
-Temes relacionats-
up