La gamificació és el que necessita el meu negoci? | EDE
movi-image-20minutos-gamificacion-necesita-negocio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

La gamificació és el que necessita el meu negoci?

Wed Nov 20 09:47:22 CET 2019

A l’ésser humà li agrada jugar. Amb aquest pretext, el terme gamificació arrasa en àmbits com ara l’educació, el màrqueting i els recursos humans. Així és com funciona.

L’aprenentatge pot ser un joc. És la base de la qual parteix la gamificació, un procés que introdueix mecàniques i disseny de joc en contextos no lúdics, com una campanya d’un producte determinat. Dit d’una altra manera, aplicar les tècniques que fan servir els creadors de videojocs i fer-ho en canals com ara una marca, una pàgina web, una app d’empresa o una jornada de formació.

La gamificació no ha de ser necessàriament igual que un joc clàssic, però sí que converteix els elements de marca per fer-los més lúdics. D’aquesta manera, qualsevol empresa pot incrementar el compromís dels seus clients, clients potencials i col·laboradors. Premiar l’usuari, tant en la realitat com en el joc, millora la fidelitat, l’atracció i la valoració positiva de qualsevol marca i permet diferenciar-se.

A més a més, la gamificació ajuda a arribar a diferents públics objectiu, connectar-hi i generar big data de valor per a la base de dades de l’empresa. La interacció entre els usuaris de l’empresa genera una sèrie de dades útils per identificar els seus interessos i comportaments i ajustar les ofertes amb una personalització més gran.

Incorpora la gamificació a la teva estratègia empresarial

Però com es pot generar una bona estratègia de gamificació? Sobre aquest tema, la revista Forbes va donar set consells per afegir amb èxit la gamificació al pla de màrqueting empresarial:

  1. Conèixer la teva audiència.
  2. Identificar com treballa la competència.
  3. Tenir objectius clars.
  4. Establir incentius.
  5. Dissenyar una estructura simple.
  6. Establir dates límit.
  7. No tenir por d’evolucionar. 

Casos d'èxit

The Good Burger: sopa de lletres actualitzada

La cadena d’hamburgueses és un clar exemple de com portar la gamificació a les xarxes socials. En el seu cas, Instagram s’ha convertit més d’una vegada en el millor terreny de joc.

Fanta: la batalla més acolorida

Aprofitant la popularitat de jocs com ara Clash of Clans, Fanta va presentar a l’estiu passat un joc per donar a conèixer els seus nous gustos. Battle of Flavors convidava els usuaris a triar el seu equip i competir en una batalla a l’estil medieval.

Nike+: una cursa multitudinària

Si ets aficionat al running, segur que coneixes l’aplicació Nike+, en la qual l’usuari competeix contra si mateix i contra la comunitat de Nike. L’eina registra velocitats, distàncies recorregudes i calories cremades i, alhora, convida l’usuari a posar en comú el seu rendiment esportiu mentre millora i estén la imatge de Nike.

Zeppelan

Exemple clar de gamificació efectiva orientada a treballadors. L’aplicació permet controlar la gestió del temps, els mètodes o la vinculació amb l’empresa mitjançant un sistema de recompenses i joc. Cinc minuts a la setmana i un sistema intuïtiu fan la resta.

Fotografia de Darell Moore a Unsplash
-Temes relacionats-
up