Movi-image-guia-autonomo
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

La guia definitiva per donar-te d’alta com a autònom

07/10/2019

A Espanya, donar-te d’alta com a autònom suposa per a moltes persones un veritable maldecap. Per on començo? Quina paperassa haig de fer? Quant em costarà? Quant de temps necessitaré per començar l’activitat? Són preguntes força habituals que, de vegades, necessiten comptar amb l’ajuda d’una gestoria o departament especialitzat.

Però, de debò és tan difícil donar-se d’alta com a autònom? És cert que cal formalitzar diversos tràmits burocràtics, tant amb Hisenda com amb la Seguretat Social (i, a vegades, també amb els ajuntaments), però els passos són senzills i l’alta hauria d’estar llesta en només pocs dies.

Si encara tens dubtes, no et preocupis: aquesta guia et servirà per tenir-ho tot a punt i començar el teu negoci sense problemes en un període curt de temps i amb un cost bastant reduït.

Obtenir la CL@VE PIN

La Cl@ve PIN és un identificador que ens permet fer totes les gestions per internet. No és imprescindible, però podrem fer tots els tràmits des de casa. Pots obtenir-la a la pàgina web de l’Agència Tributària.

Alta a Hisenda

L’alta a Hisenda es fa presentant el Model 036 o el Model 037 (simplificat). Aquestes són, entre d’altres, les dades que haurem de donar:

1. Especificar l’activitat o activitats que duràs a terme (epígraf de l’IAE). S’agrupa en tres grans seccions:

 • Activitats empresarials (ramaderes independents, mineres, industrials, comercials i de serveis).
 • Activitats professionals (de professionals relacionats amb l’agricultura, ramaderia, caça i pesca, energia, aigua, mineria, indústria química, aeronàutica, telecomunicacions…).
 • Activitats artístiques (relacionades amb el cine. ma, el teatre i el circ, el ball, la música, l’esport i els espectacles taurins).

2. Triar el domicili fiscal i el domicili de l’activitat.

Si treballes des de casa, cal indicar el % de superfície de l’habitatge afecte a l’activitat.

3. Triar el règim de tributació:

 • Estimació directa.
 • Estimació directa simplificada.
 • Estimació objectiva o mòduls (no tots els autònoms s’hi poden acollir).

Alta a la Seguretat Social

L’alta a la Seguretat Social es tramita mitjançant el Model TA0521 dins dels 30 dies següents a l’alta a Hisenda. Algunes de les dades que haurem de donar:

1. Triar la base de cotització, entre la mínima de 944,40 € al mes, i la màxima, de 4.070,10 €/mes.

2. Triar les cobertures. Des del 2019, és obligatori cotitzar per contingències comunes, cessament d’activitat i accidents de treball (AT) i malalties professionals (EP).

3. Triar les bonificacions en la quota (si hi tenim dret). Les més importants són:

 • Tarifa plana.
 • Pluriactivitat.
 • Autònoms homes de menys de 30 anys o dones de menys de 35.
 • Autònoms amb discapacitat.
 • Autònoms residents a Ceuta i Melilla.

L’alta a Hisenda i a la Seguretat Social es pot fer de forma centralitzada a través del document únic electrònic (DUE).

Sol·licitar la llicència d’obertura a l’Ajuntament

En cas que l’activitat ho exigeixi, el negoci haurà de demanar una llicència a l’ajuntament corresponent per poder iniciar l’activitat; per exemple, si volem obrir un bar o un establiment comercial.

El cost dependrà, entre altres coses, del pes comercial del carrer, la mida del local i el tipus d’activitat.

Alta en organismes de treball

Si tens una plantilla a càrrec, hauràs de comunicar a l’organisme responsable de la teva comunitat autònoma l’obertura d’un centre de treball.

Obrir un compte de negocis

I, per descomptat, és important obrir un compte de negocis. No és imprescindible, però convé fer-ho per poder portar una comptabilitat separada de les teves finances personals.

Depenent del tipus d’activitat que comencem, l’alta trigarà més temps o menys. En condicions normals, hauríem de poder obrir al cap de pocs dies (si som un autònom que treballa des de casa), però si hem d’obrir un local comercial que necessita una llicència, els temps poden dilatar-se de manera significativa.

En tot cas, els passos que cal seguir són gairebé sempre els mateixos, i la possibilitat de fer-los de forma telemàtica redueix els costos i el temps del procés.

-Temes relacionats-
up