La igualtat social i de gènere com a eix del Fons de Recuperació Europeu | EDE
movi-image-igualdad-genero-fre-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La igualtat social i de gènere com a eix del Fons de Recuperació Europeu

Tue Jun 29 16:08:36 CEST 2021

Dels 72.700 milions d'euros de Fons de Recuperació Europeu que Espanya podria rebre durant el període 2021-2023, la igualtat i la cohesió social i territorial es portaran el 30 %

Del total de 750.000 milions d'euros de Fons de Recuperació Europeu, també conegut com a Next Generation EU, a repartir entre els Estats membres de la Unió Europea (UE) fins a 2026, es preveu que Espanya accedeixi a 140.000 milions d'euros. D'aquests, s'assignaran 72.700 milions d'euros en forma d'ajudes directes a fons perdut per a distribuir-se durant el període 2021-2023. Així es desprèn del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència elaborat pel Govern d'Espanya i la versió definitiva es lliurarà a la Comissió Europea a principis d'abril.

Aquest Pla, batejat per l'Executiu com España Puede, traça el full de ruta per a la recuperació econòmica després de la crisi provocada per la COVID-19 i s'articula entorn de 10 polítiques que actuen com a palanques per desenvolupar 30 línies d'actuació. Tot això gira sobre quatre eixos transversals: la transició ecològica, la transformació digital, la cohesió social i territorial i la igualtat social i de gènere. Està previst que dels fons es destini un 37 % a la primera; un 33 %, al segon; i, el 30 % restant es reparteixi entre els dos últims eixos, és a dir, entre les polítiques de cohesió socials i territorials i les mesures en pro de la igualtat.

Pot interessar-te: El Fons de Recuperació Europeu, motor de la reactivació

La UE vol «garantir» que la igualtat es situa en el nucli de la recuperació

I és vulnerables, que la crisi generada per la pandèmia ha tingut un impacte més acusat en aquells grups més com poden ser les dones. És per això que la UE vol «garantir» que la igualtat es situa en el nucli de la recuperació. Per la seva banda, des de Deloitte expliquen que la igualtat de gènere és un factor fonamental de creixement, no només com un element de justícia i equilibri social, sinó també com un factor de productivitat i producte interior brut (PIB) potencial. Per això, afegeixen, és important promoure la reducció de la bretxa de gènere, alhora que s'elimina la violència de gènere, a través d'iniciatives com igualar la remuneració d'homes i dones; augmentar el nombre de dones en llocs directius; implementar plans d'igualtat de gènere; i fomentar la corresponsabilitat en la cura dels fills.

Pot interessar-te: La nova realitat de la dona en el treball

Gairebé 49 milions d'euros dels fons es destinen a l'àrea d'igualtat

El Govern espanyol preveu la igualtat de gènere com un aspecte transversal per dissenyar actuacions contra la crisi econòmica i social. Per a això, del total dels 26.634 milions d'euros dels fons europeus que s'inclouen en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per a 2021, el Ministeri d'Igualtat compta amb una dotació de 48,6 milions d'euros. A aquesta quantitat cal sumar altres 402.8 milions d'euros d'inversió de l'Estat, el que fa un total de 451.4 milions d'euros. D'aquesta manera, aquest Ministeri veu augmentat el seu pressupost en un 157 % respecte als últims comptes públics.

Amb aquest pressupost es pretén desenvolupar accions en matèria de gènere i activitats de serveis com l'educació o els serveis socials seran beneficiàries d'algunes de les polítiques vinculades a aquest pilar. Així mateix, es fomentaran qüestions com la conciliació familiar o la prevenció i la lluita contra la violència de gènere.

Pot interessar-te: La pandèmia reverteix els avenços en matèria d'igualtat a l'entorn laboral

Suport a la lluita contra la violència de gènere

El confinament ha derivat, entre moltes altres conseqüències, en l'augment de casos de violència de gènere i d'abusos en l'àmbit domèstic. En aquest sentit, des de la UE han inclòs entre els objectius de Next Generation EU la prevenció de la violència de gènere i la lluita contra ella, el suport i la protecció a les víctimes dels delictes corresponents i l'exigència de responsabilitats als agressors pel seu comportament abusiu.

Per la seva banda, el Govern espanyol ha detallat que amb els fons europeus es realitzaran les següents actuacions amb relació a la violència de gènere, tal com es desprèn del document dels PGE:

  • Millorar, digitalitzar i ampliar el servei integral d'atenció a les víctimes.
  •  Modernitzar i ampliar els dispositius d'atenció i protecció a les víctimes, millorant el servei de teleassistència (ATENPRO) i el servei de dispositius de control de les mesures de protecció a les dones.
  • Crear centres d'assistència integral 24 hores a les víctimes de violència sexual en totes les províncies d'Espanya, de manera que proveeixin atenció presencial, telefònica i telemàticaMejorar, digitalizar y ampliar el servicio integral de atención a las víctimas.

En total, el programa 'Actuacions per a la prevenció integral de la Violència de Gènere', en què s'emmarquen aquestes accions, arriba el 2021 la xifra de 180 milions d'euros, fet que suposa un increment de 21 milions d'euros respecte a l'any 2020.

Pla Corresponsables: una aposta per la igualtat d'oportunitats

El Ministeri d'Igualtat comptarà amb una altra important partida: el Pla Corresponsables, que té com a objectiu oferir solucions de conciliació a les famílies amb menors de 14 anys al seu càrrec. Aquest projecte pilot està dotat amb 200 milions d'euros, dels quals 190 milions d'euros es transferiran a les comunitats autònomes i els altres 10 milions d'euros estaran destinats per a despeses de funcionament i inversió. Aquest Pla s'integra dins del programa Igualdad de oportunidades entre hombres y mujeres, que està dotat amb un total de 222 milions d'euros, fet que suposa 201 milions més que el 2020.

Amb aquest Pla es pretén crear una borsa de cura professional en cada comunitat autònoma, integrada per persones qualificades, que brindi serveis de cura professional a domicili per hores i en atenció a diferents criteris per a l'accés a aquests. El projecte conté també actuacions específiques que fomenten la corresponsabilitat entre dones i homes en les famílies, així com en el si de les empreses.

El Pla inclou la creació de places públiques d'educació infantil per estendre l'escolarització de 0 a 3 anys

Dins el Pla Corresponsables s'inclou l'objectiu d'avançar en l'extensió de l'escolarització en l'educació infantil de 0 a 3 anys, de la mà de les comunitats autònomes. En aquest sentit, es prioritzarà l'accés de l'alumnat de famílies en situació de risc de pobresa, exclusió social o de zones de dificultat geogràfica i es crearà una quantitat important de noves places d'aquesta etapa educativa de titularitat pública, tant mitjançant la creació de noves escoles infantils com d'unitats d'Educació Infantil en centres educatius.

Pot interessar-te: Banc Sabadell t'ajuda a descobrir les claus del Fons de Recuperació Europeu

Fotografia de Christian Gertenbach a Unsplash
-Temes relacionats-
up