La importància de triar un bon nom per al teu negoci | EDE
movi-image-importancia-buen-nombre-negocio-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
3 min del teu temps

La importància de triar un bon nom per al teu negoci

Fri Oct 18 09:08:28 CEST 2019

El naming és un element fonamental per assegurar-nos que la nostra empresa tingui èxit.

Ni totes les marques són iguals, ni tots els noms són iguals. A l’hora de fundar una empresa, triar com anomenar-la és un dels aspectes més importants, ja que el nom serà clau per determinar l’èxit que tindrà la companyia. Les grans marques perviuen en la memòria dels clients per la seva denominació, que els atorga reputació i fama, però com es pot anomenar un negoci? Quin és el nom correcte?

El naming, és a dir, el conjunt de tècniques que s’empren per anomenar una empresa, és una estratègia de màrqueting que sol passar desapercebuda i acostuma a menysprear-se quan es crea un negoci. Però és un error considerar l’art d’“anomenar les coses” una tasca que es pugui deixar per a l’últim dia. El nom atorga identitat, representa les idees de l’empresa, els objectius, els serveis i, el més important, és el primer contacte amb els potencials clients, la targeta de presentació.

Breu guia per triomfar en la tria

• Menys és més. El nom ha de ser curt, simple, precís i intuïtiu. Les marques que perduren en la memòria no solen superar les tres síl·labes. 

• Fàcil de pronunciar. Fugir dels estrangerismes t’estalviarà molts disgustos en sentir algú intentar pronunciar la teva marca; per això és millor optar per un nom que es llegeixi igual que s’escriu. Si el negoci està enfocat a l’entorn digital, serà més senzill que els clients endevinin l’adreça del negoci. 

• Ni massa obvi, ni massa enrevessat. El terme mitjà és el millor aliat per combinar originalitat amb descripció de productes i serveis. Busca noms que donin pistes sobre el que ofereix el teu negoci i, sobretot, que siguin fàcils de recordar i que connectin emocionalment.

Altres aspectes que cal tenir en compte

Abans de triar el nom, has de tenir en compte que és el més complicat de canviar en el futur, per la qual cosa la decisió que prenguis ha de ser ferma. I recorda: no s’ha de triar mai al final.

A més, ha de representar l’empresa i el producte que ofereix, però sense caure en l’obvietat. Optar per l’originalitat i l’humor amb una denominació cridanera pot ser una bona opció per desmarcar-te de la competència, tenint en compte la teva audiència: quins clients busques captar? Què vols que evoqui la teva empresa? 

Una opció és organitzar una reunió de pluja d’idees en la qual es presentin diverses propostes i triar la que et convenci més. Tot i això, abans has de presentar en profunditat la teva empresa, el mercat en el qual es mourà, el sector, els potencials clients, els proveïdors, el producte, etc. Per anomenar una cosa, cal conèixer-la.

Un cop triat el nom, o si no et decideixes entre uns quants, els pots testar en una discussió de grup (focal group). Aquestes sessions proporcionen feedback aliè a la companyia per part dels futurs compradors, per la qual cosa coneixeràs de primera mà les impressions de la teva audiència.

Superat aquest pas, has de comprovar si el nom triat ja existeix o si una altra companyia n’ha registrat un de similar a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques; així evitaràs futurs problemes legals. Si tindràs presència a la xarxa, és molt important que adquireixis tant el domini “.com” com el “.es”, perquè els clients no et confonguin amb una altra empresa. Si els reserves tots dos, encamina el que no facis servir al domini oficial. A més, és important obrir comptes en diverses xarxes socials, no solament per ampliar els teus clients, sinó també per bloquejar el nom del teu negoci i assegurar-te que ningú més no el tingui.

Finalment, recorda que la paciència és clau. Segons els namers professionals, triar el nom definitiu requereix entre quatre i sis setmanes de mitjana. Si continues tenint dificultats o, simplement, prefereixes deixar l’assumpte en mans d’experts, sempre pots recórrer a les agències de naming. Una aposta segura amb un pressupost que oscil·la al voltant dels 2.500 euros, depenent del projecte i l’empresa.

-Temes relacionats-
up