La intel·ligència artificial camina cap al lideratge | EDE
movi-image-inteligencia-aritificial-liderazgo-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La intel·ligència artificial camina cap al lideratge

Fri Feb 05 09:02:29 CET 2021

La meitat de les companyies afirmen haver adoptat la IA en una funció o unitat del seu negoci i un 22 % assegura que almenys un 5 % del seu EBIT es pot atribuir a la IA, segons McKinsey

«Desenvolupen un mètode d'intel·ligència artificial (IA) per resoldre l'equació del gat de Schrödinger». «Investigadors de la NASA proposen enviar gossos robots amb IA a Mart per explorar el terreny». Encara que aquests dos exemples puguin sonar llunyans i gairebé increïbles, la veritat és que si s'introdueixen aquestes dues paraules —intel·ligència artificial— en qualsevol cercador d'Internet, es troben desenes de resultats molt dispars relacionats amb aquesta «disciplina científica que s'ocupa de crear programes informàtics que executen operacions comparables a les quals fa la ment humana, com l'aprenentatge o el raonament lògic», tal com la defineix la Reial Acadèmia Espanyola (RAE).

Així doncs, gairebé es podria dir que, avui dia, la IA està per tot arreu i en més coses de les que, a simple vista, ens podríem imaginar. Crea valor i augmenta els ingressos i, per això, cada vegada més organitzacions l'estan incorporant en els seus models de treball. I així ho demostren els números, ja que la meitat de les companyies han adoptat la IA en almenys una funció o unitat del seu negoci i, el 22 % assegura que, com a mínim, un 5 % dels beneficis abans dels interessos i impostos (EBIT) és atribuïble a la IA, segons l'estudi The state of IA in 2020, elaborat per McKinsey.

Pot interessar-te: Per què les companyies que facin servir intel·ligència artificial estaran més ben posicionades en el nou escenari global

De fet, la COVID-19 no ha fet més que reforçar l'aposta per la IA, ja que les empreses que hi veien un valor afegit hi han continuat invertint durant la pandèmia, segons McKinsey. En concret, el 65 % de les anomenades «d'alt rendiment»; és a dir, les que més implementada la tenen, han augmentat aquesta inversió, davant d'aquelles que es troben a l'altre extrem, que només hi han invertit més en un 25 % dels casos. Per àmbit d'actuació, les que més han apostat per aquest increment, en un 44 %, són les relacionades amb els sistemes i serveis d'atenció de salut, farmàcia i productes mèdics; seguides de les automobilístiques i de muntatge, en un 42 %, i de les financeres, en un 28 %.

Pot interessar-te: La realitat virtual, gran aliada de la salut mental

Per exemple, «a través de grafs, la IA permet identificar persones que estan intentant fraus o trames, també dona moltes pistes sobre navegació web i marca allò que el client busca i, per descomptat, és molt útil pel que fa a la gestió documental», apunta Luis Echávarri, Chief Data Officer de Banc Sabadell.

D'aquesta manera, les companyies que més valoren l'ús de la IA; és a dir, aquelles que afirmen que el 20 % o més de l'EBIT de l'empresa s’atribueix a la IA, assenyalen també tres punts forts respecte de les altres, segons McKinsey:

  • Més rendiment: tenen gairebé el doble de probabilitats que l’EBIT creixi un 10 % o més.
  • Més lideratge: són 2,3 vegades més propenses a afirmar que els seus líders són més eficaços.
  • Més compromís de recursos: destinen més del seu pressupost digital a la IA que les seves contraparts i tendeixen a desenvolupar solucions internament en aquest sentit, en comptes de buscar-les fora.

Com es pot implementar la IA en un negoci?

A l'hora d'introduir la IA en el model de negoci d'una empresa, cal tenir en compte que «no hi ha una solució ideal i que cadascú ha de trobar la seva adaptant la tecnologia», assegura Echávarri. Tanmateix, tots els experts coincideixen en un aspecte concret: el cas d'ús. «Aquest és sempre el primer pas i requereix parlar entre els diferents equips i departaments, que cadascú posi sobre la taula les realitats que es poden millorar. Així, com a organització, estàs partint de les realitats del teu negoci i pots decidir per on començar», explica Manuel Bruscas, cofundador de BCN Analytics. «Cal saber per a què es vol utilitzar la IA, tenir el cas d'ús i que sigui ambiciós, però que no generi unes expectatives que no es puguin cobrir», afegeix l'expert de Banc Sabadell.

Abans de començar a desenvolupar la IA, qualsevol companyia ha de tenir en compte el seu cas d'ús

En definitiva, fer un pas previ d'analitzar els problemes i com a partir de les diferents tecnologies i eines es poden solucionar». I és que l'era de les dades ja és aquí i, a més, hi ha la capacitat computacional de processar-les per prendre decisions, de manera que «aquells que no ho facin no estaran a l'altura de la resta d'organitzacions», assenyala Bruscas. 

Quins són els riscos de la IA?

Encara que aporti valor afegit a l'empresa i això es tradueixi en un augment dels ingressos, la IA també porta implícita nombrosos riscos que cal tenir en compte i saber gestionar per obtenir resultats òptims. La ciberseguretat es posiciona com el principal risc per a totes les organitzacions, segons l’informe de McKinsey esmentat, però els riscos relacionats amb la seguretat física, la seguretat nacional i l'estabilitat política guanyen pes respecte de l'any anterior. 

La discriminació s'ha de tenir en compte en aplicar la IA, ja que els algoritmes no són neutres i poden aplicar biaixos

Per la seva banda, el compliment de la normativa es fa menys rellevant. En aquest sentit, les empreses d'alt rendiment tenen 2,6 més probabilitats que altres de reconèixer i mitigar els riscos relacionats amb l'equitat i la justícia. Referent a això, el cofundador de BCN Analytics assenyala que una de les coses que més cal tenir en compte és la discriminació, ja que «els algoritmes no són neutres; discriminen, incorporen biaixos i, per tant, l'organització té la responsabilitat que això no passi».

En definitiva, la IA ha de ser transparent, i ètica, ja que «cal garantir que cap model estigui fent discriminació de gènere, de raça, etc.», apunta Echávarri. Tenint en compte això, «no s’ha d’oblidar que és una eina que ajuda, però que no substitueix altres capacitats de coneixement de negoci. Usada amb lògica, mesura i de manera progressiva, pot ajudar a trobar les millores que demostrin que la inversió que fem té un retorn», conclou Pier Paolo, director de Marketing i Analytics Avançats de Clients a Banc Sabadell.

 
Fotografia de SpaceX a Unsplash
-Temes relacionats-
up