La inversió particular en assegurances creix davant d'una nova onada de la COVID-19 | EDE
movi-image-inversion-particular-seguros-1
Envia'ns suggerències
Habitatge
3 min del teu temps

La inversió particular en assegurances creix davant d'una nova onada de la COVID-19

Thu Jan 21 08:38:25 CET 2021

L'aversió al risc ha canviat i la seguretat s'ha convertit en un valor essencial després de la crisi sanitària. Les assegurances sanitàries i de la llar són les que més han crescut i probablement també ho facin les de vida i les de cotxe

Com sentir-se segur en l'època de la incertesa? La crisi de la COVID-19 ha amenaçat el sistema públic de salut, que els mesos de març i abril es va col·lapsar a Espanya; fet que ha provocat que es dubti sobre la capacitat de resistència del sistema sanitari espanyol. En aquest context, un 27 % dels espanyols que no comptaven amb una assegurança de salut privada al juny es van interessar a contractar-ne una, segons un estudi realitzat per la consultoria Bain & Company. 

L'avanç de la COVID-19 ha fet que al setembre, en ple repunt de casos a Espanya, la inversió en aquest tipus de productes hagi crescut un 5 % interanual, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que, a través de les interaccions amb els terminals punt de venda (TPV) del banc, permet analitzar en temps real l'evolució econòmica. Cal destacar que en els últims sis mesos aquesta activitat s'havia mantingut per sota de la registrada en el mateix període de l'any anterior. A més, a través de Pulso s'observa com el ticket mitjà en aquest sector ha crescut un 12 % l'últim mes i ha arribat als 233 euros. 

La importància de l'assegurança de salut en temps de crisi sanitària

No hi ha dubte que la seguretat s'ha convertit en un valor essencial. Però, què cuidem més? Després de l'arribada de la COVID-19, les assegurances de salut i les de la llar són les que més han crescut. En el primer cas, és evident que la crisi sanitària sense precedents que viu el món ha fet augmentar la preocupació per la salut pròpia i la dels éssers estimats, una tendència que ja estava present abans de l'expansió del coronavirus SARS-CoV-2, explica José Manuel Veiga, director d’Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances. 

La crisi actual ha posat de manifest que la sanitat pública no disposa de recursos il·limitats i que ha de prioritzar els tractaments i els casos més crítics davant d’altres que, tot i ser essencials per al benestar dels ciutadans, presenten un risc no tan elevat per a la seva salut. És aquí, tal com explica Veiga, on les assegurances de salut privades proporcionen uns serveis diferencials, especialment les companyies que s'enfoquen en l'atenció al client, en els centres propis i en els programes de prevenció.

Pot interessar-te: Assegurances privades de salut i COVID-19: fins on arriba la cobertura?

El sector assegurador ha pogut respondre en gran part gràcies als avantatges de l'entorn digital. “Les empreses de salut privada havien recorregut un camí més llarg que la salut pública en aquest aspecte, i això ha permès als seus professionals continuar treballant amb seguretat tant per a ells com per als clients”, assenyala Veiga, que afegeix que “els clients han trencat amb la creença que és necessari que l'atenció mèdica sigui presencial i han identificat els avantatges pel que fa a la seguretat, la comoditat i la rapidesa d'aquest canal d'assistència”.

Pot interessar-te: Telemedicina: com ha evolucionat amb la COVID-19?


Quines altres assegurances s'han contractat més?

La pandèmia de la COVID-19 ha canviat la manera de treballar, com es relacionen els éssers humans i la seva percepció del risc. En aquest context la contractació d'assegurances de vida també augmenta i ha canviat el perfil de l'assegurat, que segurament serà més jove que fins ara. De fet, s'han adaptat cobertures a les assegurances de vida per incloure la cobertura COVID-19.

En el cas de les assegurances de la llar, el creixement s'explica perquè es fa més ús dels habitatges tant per al desenvolupament del teletreball com per a un altre tipus d'activitats familiars i socials. Aquí es troben les assegurances de la llar lligades a danys provocats a l'immoble, tant pels mateixos habitants com per tercers. En aquest sentit, és clau comptar amb una cobertura de responsabilitat civil adequada, danys a tercers ocasionats per l'immoble i protecció jurídica, explica el director d'Assegurances de Protecció de BanSabadell Assegurances.

32 milions de vehicles assegurats

Els espanyols actualment es desplacen menys que fa un any. Avui, però, potser quan es mouen ho fan més en vehicles privats que en transport públic. Per exemple, l'activitat al Metro de Madrid al setembre ha estat un 41 % inferior a la del mateix mes del 2019, mentre que la caiguda en el cas del cotxe és de tan sols un 18 %, segons les dades de Pulso. En aquest context, l'assegurança de cotxe continua sent imprescindible per a molts usuaris i Espanya ja compta amb 32 milions de vehicles assegurats, segons les dades de la Unió Espanyola d'Entitats Asseguradores i Reasseguradores (Unespa) corresponents al tercer trimestre de l'any. El setembre del 2020 hi havia 232.926 unitats més en circulació per les carreteres que el mateix mes de l'any passat. 

Tot i que les dades del parc automobilístic encara estan lluny del ritme de creixement de fa un any, després dels mesos d'aturada de l'activitat el nombre de vehicles assegurats va créixer un 1 %; un augment impulsat per la fi de l'estat d'alarma i pels efectes del Pla Renove 2020 d'ajudes per a la compra de vehicles, assenyalen a Unespa. 

Fotografia de Kristina Tripkovic a Unsplash
-Temes relacionats-
up