La jubilació demorada: treballar més anys per retirar-se més folgadament | EDE
movi-image-jubilacion-demorada-1
Envia'ns suggerències
Jubilació
3 min del teu temps

La jubilació demorada: treballar més anys per retirar-se més folgadament

Tue Dec 29 13:35:38 CET 2020

El Govern intenta fomentar aquesta modalitat que, en la configuració actual, és interessant per als salaris més alts

Si un treballador decideix jubilar-se en arribar a l’edat estipulada per la llei, hi té dret. De la mateixa manera, la llei també preveu que pugui continuar exercint la seva professió. Aquest és l’escenari en el qual es planteja la jubilació demorada, una figura que parteix de la premissa que retirar-se no és una obligació, sinó una opció.

Bonificacions per endarrerir la jubilació

A Espanya, l’edat legal per accedir a la jubilació són 65 anys per a aquells que hagin cotitzat més de 37 anys, i 65 anys i 10 mesos si el període de cotització és inferior. Si, malgrat complir aquests requisits, s’opta per allargar la vida laboral, el treballador s’acull al que es coneix com a jubilació demorada.

Prorrogar el període vital productiu comporta una sèrie de bonificacions que s’apliquen sobre la base cotitzable, i que varien segons l’historial laboral que es tingui:

  • Si s’han cotitzat 25 anys o menys, s’aplica un augment del 2% per cada any addicional.
  • Si el període cotitzat se situa entre els 26 i els 37 anys, l’increment és del 2,75%.
  • Si s’han cotitzat 37 anys, la pensió es bonificarà en un 4%.

La jubilació demorada no s’ha de confondre amb la jubilació activa, que permet continuar treballant mentre es cobra la meitat de la pensió; ni tampoc amb la jubilació parcial, en la qual es cobra un sou per jornada reduïda i, alhora, una part de la pensió.

Avantatges personals i per a l’Estat

Sostenir el sistema de pensions és un dels grans reptes als quals s’enfrontaran els responsables de la gestió pública durant les dècades vinents. Per tant, no és estrany que des del Govern s’intentin augmentar els atractius de retardar la jubilació i, així, continuar contribuint durant més temps a les arques de l’Estat.

La reforma de les pensions que s’està gestant en el si de l’actual Executiu inclou diversos incentius per a aquesta modalitat, entre els quals la possibilitat de compensar el treballador amb un pagament únic mitjançant el qual s’embutxaqui la totalitat de la bonificació d’un sol cop, en lloc d’anar cobrant l’augment cada mes.

Iniciatives com aquesta pretenen reconduir l’escàs calat de la jubilació demorada al nostre país. Segons les dades de la Seguretat Social, l’any 2019 només va haver-hi un 4,6% de noves pensions d’aquesta modalitat.

Pot interessar-te: Avantatges fiscals després dels 65


Adreçat als salaris més alts

Jorge Campmany, advocat expert en pensions i director de Campmany Abogados, defineix com a “residual” l’impacte de la jubilació demorada entre els treballadors espanyols. “Es tracta d’una figura a la qual accedeix molt poca gent. Els baby boomers s’inclinen més per la jubilació anticipada, una opció que ha crescut amb la pandèmia”, explica.

El jurista opina que és una modalitat favorable per als perfils alts, com ara professionals d’alta qualificació i llocs directius, “amb una feina que no implica un gran desgast físic i que cobren sous de 3.500 o 4.000 euros, de manera que convertir-se en pensionistes els suposa una pèrdua econòmica considerable”.

El motiu principal és que la normativa de pensions estipula que no es poden cobrar més de 2.700 euros al mes. “El topall de la llei, complements inclosos, són 4.000 euros”, recorda Campmany.

Per als autònoms, el panorama és similar, encara que hi ha un factor important que s’ha de tenir present: “El problema més gros per als treballadors per compte propi és que estan cotitzant per mínims, així que difícilment els pot compensar continuar treballant”, assenyala el director de Campmany Advocats.

Fotografia de Paweł Mizia a Unsplash
-Temes relacionats-
up