La meva empresa està preparada per internacionalitzar-se? | EDE
¿Está mi empresa preparada para internacionalizarse?
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

La meva empresa està preparada per internacionalitzar-se?

Tue Nov 15 13:18:35 CET 2022

Un test d’autodiagnòstic analitza si una empresa disposa dels recursos necessaris per obrir-se a nous mercats

La internacionalització no és només una opció per a les empreses, sinó una estratègia necessària si aspiren a créixer. Obrir-se a nous mercats pot suposar molts avantatges per a les petites i mitjanes empreses (pimes). Destaquen, entre altres, augmentar la seva cartera de clients, incrementar les vendes, guanyar competitivitat o consolidar-se i aconseguir una projecció de marca més gran. Vendre a l’exterior pot ajudar a compensar, a més, les debilitats al mercat intern i, per tant, a minimitzar riscos. Però abans d’embarcar-se en aquest procés, una empresa ha de tenir clars els motius d’aquesta decisió, definir els seus objectius i sospesar-ne la viabilitat.

La meva empresa disposa dels recursos necessaris per sortir a l’exterior?

Abans d’iniciar un procés d’internacionalització cal fer una anàlisi dels recursos disponibles. Qüestions com la maduresa del negoci i el coneixement del mercat internacional són decisives perquè l’empresa es pugui instal·lar a l’estranger.

Per saber si un negoci disposa dels recursos necessaris per afrontar aquest desafiament, l’Institut de Comerç Exterior (ICEX) recomana fer abans una prova d’autodiagnòstic, un instrument interactiu capaç d’analitzar la situació de les empreses i avaluar si estan preparades per començar a obrir-se a l’exterior.

Autodiagnòstic d’exportació

Banc Sabadell posa a disposició de les pimes una eina d’autodiagnòstic d’exportació amb la qual és possible comprovar el grau de maduresa, les capacitats exportadores, identificar les fortaleses i debilitats i el potencial per a la internacionalització de l’empresa.

Aquesta eina està adreçada principalment a empreses que encara no exporten, però tenen un projecte incipient d’internacionalització i volen valorar-ne les possibilitats d’èxit. Contestant un qüestionari poden conèixer quina és la seva situació i saber si estan preparades per començar a obrir-se a l’exterior. També és útil per a empreses exportadores que vulguin una valoració o una anàlisi de la seva situació.

L’autodiagnòstic d’exportació fa un recorregut pels quatre factors que decideixen l’èxit en la internacionalització:

  1. Producte: la qualitat, el preu, a qui s’adreça, la disponibilitat, com s’ha de distribuir, l’empaquetatge, etc.
  2. Sector i mercat: l’entorn, l’accessibilitat als mercats i les oportunitats que presenten.
  3. Empresa: la motivació que té per internacionalitzar-se, la seva experiència en comerç exterior i els recursos de què disposa.
  4. Equip humà i directiu: si està preparat per abordar l’experiència exportadora i la capacitat de cooperació, la flexibilitat i la implicació que té.

L’emprenedor, en respondre el qüestionari, obté una puntuació sobre el nivell de preparació, una valoració orientativa i uns consells per millorar en cadascun d’aquests quatre apartats. En completar tot l’autodiagnòstic aconsegueix un resultat que mesura globalment la seva capacitat exportadora.

Abans d’iniciar el procés d’internacionalització també és convenient fer un examen de l’empresa a través d’una anàlisi DAFO (sigles que corresponen a Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats), que permet entendre millor la situació d’una empresa a diferents nivells.

La importància de comptar amb un bon assessorament

Assessorar-se bé és fonamental per internacionalitzar un negoci. Sortir a l’exterior no és un procés senzill, cal tenir els coneixements i la informació necessaris i superar alguns obstacles i dificultats. En aquest camí, comptar amb un assessorament professionalitzat en internacionalització d’empreses pot marcar la diferència entre tenir èxit o fracassar. Un professional amb experiència és capaç de fer una anàlisi exhaustiva dels mercats òptims per establir-se, dissenyar estratègies d’internacionalització i identificar la inversió més adequada per al tipus de projecte.

L’entitat bancària ofereix a les pimes l’acompanyament professional d’un gestor, que informa directament sobre els ajuts i els serveis addicionals que el banc posa a disposició de les empreses per facilitar tot el procés burocràtic i la posada en marxa del projecte en el mercat internacional.

 Vols que un expert t’aconselli sense cap mena de compromís sobre què convé més a la teva empresa? Deixa’t assessorar per un especialista.

-Temes relacionats-
up