La pandèmia multiplica l’emprenedoria tecnològica altruista | EDE
movi-image-cinco-dias-pandemia-emprendimiento-tecnologic-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La pandèmia multiplica l’emprenedoria tecnològica altruista

Wed Apr 29 13:40:01 CEST 2020

Polseres detectores del virus, robots que fabriquen mascaretes, impressió de material sanitari en 3D o ‘apps’ de suport són algunes iniciatives que han proliferat durant la crisi

A ningú li havia passat pel cap fa tres mesos que la vida de la majoria de la població es veuria trastocada per la situació a la qual ha donat lloc la pandèmia causada per la Covid-19. No obstant això, després de l’estupor i el desconcert inicials, molts s’han posat mans a l’obra per col·laborar en la lluita contra la malaltia. Els casos d’emprenedoria en estat pur s’estan multiplicant per aportar ajudes i mitjans a la població fent ús dels recursos tecnològics disponibles.

És el cas de la pime BHDynamics, nascuda el desembre de 2018 per projectar i desenvolupar innovació tecnològica. Després de l’empenta que li va suposar que una de les seves idees, una polsera dotada de sensors per mesurar la temperatura o la saturació d’oxigen en sang i d’un acceleròmetre per controlar caigudes o altres incidents, quedés finalista al concurs internacional anual de Shenzhen (considerada la Silicon Valley xinesa), s’ha llançat a la lluita contra la Covid-19 amb un altre projecte innovador.

Es tracta d’un dispositiu, també en forma de polsera, que aconsegueix una cosa molt demanada en aquests moments: obtenir els paràmetres fisiològics i biomètrics d’un subjecte concret d’una manera personal i intransferible per detectar el seu estat de salut i evitar contagis si està infectat.

“La gran novetat és que és un objecte personal, no com les apps a la manera que s’utilitzen a través dels telèfons mòbils i que no poden garantir la confidencialitat de les dades”, explica José Luis Tajada, CEO de la companyia. La polsera, ja patentada, compta a més amb l’avantatge de tenir un cost molt baix. BHDynamics es troba actualment en la fase de recerca de finançament per al desenvolupament d’aquesta idea i, per això, ha contactat en primer lloc amb l’Ajuntament de Madrid, ja que va néixer “allotjada” en el Madrid International Lab o laboratori d’impuls i ajuda a empreses tecnològiques de nova creació o startups.

Una filosofia similar, la de contribuir amb la pròpia tecnologia a dotar el mercat de productes contra la pandèmia, és la que ha dut a l’empresa Francodolfini Automatismos a posar en funcionament una màquina robotitzada capaç de fabricar 160.000 mascaretes diàries de tipus quirúrgic.

Franco Dolfini, administrador d’aquesta companyia amb seu a Valdemoro (Madrid) i dedicada des de fa 22 anys a la manipulació i empaquetament industrials, explica que en començar la crisi sanitària van pensar en dissenyar aquesta màquina “inspirant-nos en les que utilitzen a la Xina, però basada en les normes europees i amb components d’aquí”.

A aquest dispositiu industrial s’hi afegeix una variant “en la qual som autèntics pioners: una màquina ja muntada en un contenidor de mercaderies completament asèptic o sala blanca amb filtratge de l’aire interior per evitar qualsevol contaminació i que redueix temps de muntatge i desplaçaments”, assenyala Dolfini. Encara que venguin el producte, “no ens aprofitarem de la situació per lucrar-nos pel pic de la demanda”, aclareix.

Pot interessar-te: Capitán Denim: de fabricar texans a produir més de 20.000 mascaretes


Viseres impreses en 3D

Incrementar la producció de material de protecció davant de la Covid-19 i de manera altruista és la feina que han posat en funcionament a Inmersion Studio, centrada en el desenvolupament de solucions de realitat virtual, a través de xarxes de makers. Segons Luis Villarejo, CEO de la companyia, la idea va sorgir fa poques setmanes en col·laboració amb Cervemarkers, xarxa de coneixement compartit de Cervelló (Barcelona), en detectar la manca de material de protecció i comprovar la idoneïtat de la impressió 3D per pal·liar-ho.

“Ens vam posar en contacte amb les autoritats sanitàries per veure què necessitaven i vam començar a generar models 3D de peces homologades, fonamentalment viseres de protecció i suports del darrere de plàstic per mascaretes que substitueixen a les gomes”, declara Villarejo.

Inmersion Studio i Cervemarkers produeixen material de protecció per als sanitaris

Ells realitzen un fitxer d’un programa per imprimir en 3D aquests productes, el distribueixen per les xarxes de makers i, després, cada un d’ells l’imprimeix. Protecció Civil recull el material als domicilis dels makers i després el distribueix, mentre que “l’Ajuntament de Cervelló ha assumit el cost de les bobines de plàstic que necessiten les impressores per funcionar i s’encarrega de distribuir-les”.

L’emprenedoria per mitjà de plataformes digitals en aquesta crisi té la seva expressió en l’aplicació TeAyudo, iniciativa de caràcter altruista, que diversos col·laboradors d’empreses tecnològiques van decidir crear “en observar la quantitat de cartells amb ofertes d’ajuda entre veïns que hi ha als portals”, explica Jorge Lana, un dels fundadors.

TeAyudo és una app que connecta a persones d’un mateix veïnat perquè puguin sol·licitar i prestar ajuda, com ara fer la compra, realitzar gestions, treure els gossos, arreglar desperfectes o “tenir converses privades amb gent que se sent sola a casa seva”. Els veïns reben una notificació i entren a la plataforma, que funciona a tota Espanya.

Pel que fa a persones grans no habituades al món digital pot iniciar els tràmits un tercer. Jorge Lana afegeix que la plataforma vol recollir també peticions dirigides als serveis socials i que la idea és donar-li continuïtat una vegada passada la fase de confinament.

Pot interessar-te: Les empreses també salven vides com Desmond Doss

TherapyChat utilitza igualment una plataforma digital per proporcionar ajuda en temps de coronavirus. Aquesta app, que abans de la crisi prestava tractament per part de psicòlegs col·legiats, s’ha adaptat a la situació i ara ofereix una primera sessió gratuïta.

La utilitat és de doble direcció, afirma Alessandro de Sario, director general de la companyia, “ja que els usuaris tenen l’oportunitat de provar, sense necessitat de subscriure-s’hi, una ajuda psicològica que necessiten i, alhora, seguim contractant professionals”.

Més de 150 contractes ha firmat TherapyChat en les últimes setmanes, ja que la demanda d’ajuda psicològica “és altíssima, hi ha dies que hem tingut fins a 500 peticions i el normal és una mitjana entre 50 i 100 diàries”. Ansietat, depressió i conflictes de parella són els problemes que més s’atenen aquests dies, sense que hi hagi signes de reducció.

Fotografia de De an sun a Unsplash
-Temes relacionats-
up