La restauració i la construcció lideren la creació d'empreses el 2020 | EDE
movi-image-hosteleria-construccion-creacion-empresas-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

La restauració i la construcció lideren la creació d'empreses el 2020

Wed Jul 07 08:37:47 CEST 2021

Prop de 7.000 de les 80.000 empreses creades el 2020 es dediquen a la restauració i més de 22.000 pertanyen al sector de la construcció. Les ciutats que lideren aquesta reactivació econòmica són Madrid, Barcelona i Màlaga

Una de les conseqüències més visibles de la situació provocada per la pandèmia de la COVID-19 està relacionada amb la supervivència del teixit empresarial a Espanya. Malgrat que han estat mesos molt complicats per a la majoria de sectors, per a molts professionals ha estat el moment de donar una empenta als seus projectes empresarials. En aquest context, a poc a poc l'optimisme i la confiança tornen a instaurar-se entre els empresaris espanyols, cosa que ja revelava fa unes setmanes l'Índex de Confiança Empresarial Harmonitzat (ICEA).

De les grans crisis en surten grans oportunitats. El 2008, l'última gran fractura econòmica a nivell global, van sorgir projectes tan populars avui dia com Airbnb o Uber. I si revisem les dècades anteriors, trobem que la companyia General Motors va néixer el 1907 amb el pànic financer dels Estats Units, una de les crisis més fortes que ha patit el país. És a dir, es tracta de ser “valents” i emprendre sigui quin sigui l'entorn, com recorda al Podcast de Banc Sabadell el CEO i fundador de Silence, Carlos Sotelo.

A causa de la crisi del coronavirus s'han creat menys empreses. Tot i això, a Espanya es van constituir el 2020 prop de 80.000 noves societats. El 36 % d'aquestes societats pertanyen a dos sectors històricament clau en l'economia del país: el de la restauració i el de la construcció.

Pot interessar-te: Com afronta la restauració aquest 2021?

Un informe publicat a finals de l'any passat i elaborat per Euroconstruct ja confirmava que la construcció, per exemple, va caure un 12,5 % menys del que s'esperava. Segons el Registre Mercantil Central, més de 22.000 de les noves companyies creades el 2020 pertanyen a aquest sector —5.000 empreses menys que el 2019—, i gairebé 7.000 al d'hotels, restaurants i cafeteries (Horeca) —2.000 menys que l'any anterior.

Tres grans ciutats lideren la creació d'empreses

Tres grans ciutats com Madrid, Barcelona i Màlaga encapçalen aquesta reactivació econòmica i, a més, són on s'estan establint les noves companyies tant del sector de la restauració com del de la construcció. Segons l'Estadística 2020 del Registre Mercantil Central, les segueixen Alacant, Palma i València.

Per regions, durant l'any passat es va crear a la Comunitat de Madrid una empresa nova per cada 369 habitants, i a Catalunya es va fundar una companyia per cada 509 habitants. El 2019 era per cada 300 i per cada 420, respectivament. De fet, el 2020 prop del 19 % de les empreses del sector de la restauració tenien la seva seu a Catalunya, i més del 12 % a la Comunitat Valenciana. Per la seva banda, la Comunitat de Madrid va acollir el 17,38 % de les empreses hostaleres del país i, a més, la capital espanyola liderava les firmes de construcció amb un 19,5 % del total del país. La segueix de prop Catalunya, amb un 15,66 %.

El consum millora setmana a setmana

Les últimes estadístiques de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), que va tancar l'any 2020 obtenint xifres rècord d'afiliació i ingressos, són positives. L'entitat va aconseguir incrementar en 103.000 el nombre d'associats a l'organització. És a dir, molts professionals van albirar en la crisi una nova oportunitat de negoci i són la cara visible de la creació de noves companyies. Així mateix, segons l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el passat mes de març es van crear prop d’11.000 societats mercantils, un 61,8 % més que al mateix període del 2020.

Seguint aquesta línia, els resultats d'altres indicadors com els que recull Pulso, l'eina de Banc Sabadell que analitza l'evolució de la recuperació, dibuixen un horitzó esperançador per a l'economia del país i el seu teixit empresarial. El creixement de l'activitat comercial en tots els sectors a Espanya està sent d'un 9,15 % durant les últimes quatre setmanes i de gairebé un 13 % respecte de l'abril, el que confirma que l'activitat augmenta setmana a setmana.

Al març es van crear prop d’11.000 societats mercantils, un 61,8 % més que en el mateix període del 2020

Una altra mostra d'aquestes previsions positives és la reactivació de la restauració, un sector altament castigat per les restriccions. En aquest sentit, el creixement de l'activitat comercial d'aquesta indústria a Barcelona ha estat d'una mica més del 22 % respecte de la setmana anterior. En set dies, marcats per la fi de l'estat d'alarma i la possibilitat d'oferir el servei de sopars que abans estava prohibit a la comunitat autònoma, el sector Horeca ja ha notat una evolució positiva. A València, l'increment ha estat del 13 %, i a Bilbao, de més del 26 %.

Les perspectives per al 2021 són bones i, segons Pulso, per exemple, el creixement comercial als hotels de la Comunitat de Madrid ha augmentat més d'un 16 % respecte de la setmana anterior, amb el ja esmentat final de l'estat d'alarma. L'evolució d'aquest sector és molt clara i mostra aquesta llum esperançadora.

Aquestes xifres són una mostra més que els espanyols confien en un futur pròxim ple de bones dades sanitàries, econòmiques i socials. Les perspectives per als dos sectors (el de la restauració i el de la construcció) més dinamitzadors de l'ocupació es mantenen positives a Espanya i a Europa, i ho són analitzant tant el seu valor com la seva activitat econòmica. Així mateix, són mercats clau per ajudar el país en la seva recuperació. La reactivació econòmica requereix aquestes 80.000 empreses de nova creació en un moment històric ple d'incertesa. La valentia i l’emprenedoria seran una de les peces clau en el camí cap al creixement.

 

-Temes relacionats-
up