La salut, la proximitat i la sostenibilitat guiaran al nou consumidor | EDE
movi-image-saud-cercania-sostenibilidad-consumidor-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
3 min del teu temps

La salut, la proximitat i la sostenibilitat guiaran al nou consumidor

Thu May 21 17:57:24 CEST 2020

La pandèmia de la COVID-19 ha dut als consumidors a adoptar nous hàbits i comportaments que molts mantindran a llarg termini

Canvis en el comportament i en el consum. La crisi sanitària de la COVID-19 ha suposat un tomb important en les creences i hàbits dels consumidors. Durant els mesos de confinament els ciutadans han passat de comprar compulsivament paper higiènic a cervesa, passant per material per fer esport. El confinament i la por al contagi han posat la salut i el benestar físic, i també psicològic, en el punt de mira. Però, què passarà després? Es mantindrà aquesta tendència? Les empreses que siguin capaces de comptar amb una estratègia on la salut jugui un paper important comptaran amb un element diferenciador de cara al futur, segons un estudi realitzat per Accenture sobre els hàbits del consumidor postCOVID-19. 

Setmanes de sedentarisme han aconseguit que moltes persones es preocupin per mantenir el ritme d’activitat anterior al coronavirus o per incorporar l’esport a les seves vides. Una mostra: les descàrregues de les 10 principals apps per a la salut i el benestar físic van augmentar un 60% entre desembre de 2019 i finals de març de 2020, segons dades d’App Annie. 

En aquest context, pren més importància la cura del sistema immunològic. Tres de cada quatre enquestats per un estudi de la consultora internacional McKinsey asseguren estar esforçant-se per millorar la seva salut a través d’una alimentació saludable i la realització de més exercici físic. Aquest estudi també mostra una tendència cap al consum d’aliments que es perceben com a més saludables (frescos, ous, productes lactis…). 

Com poden els empresaris aprofitar aquestes tendències? Els consumidors han vist limitades les seves opcions de compra, cosa que dona a les empreses l’oportunitat d’implantar nous hàbits de consum. “Si les empreses són capaces de crear noves experiències que aportin beneficis al consumidor, aquestes es consolidaran com un nou hàbit de consum”, explica Felipe Romero soci de The Cocktail Analysis.  “Mai abans el consumidor va tenir tanta predisposició al canvi com ara, per la qual cosa les empreses que tinguin la capacitat de fer-ho tenen una oportunitat magnífica per reconstruir la seva relació amb el client”, afegeix Romero.

Pot interessar-te: Com guanyar quota de mercat en la nova normalitat


Preocupats per la sostenibilitat, però en segon pla

El confinament ha obligat a limitar les compres a béns de primera necessitat, i pot donar lloc a la sensació que la resta de béns són secundaris -i prescindibles-. Així es recull a Pulso, l’aplicació de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real l’activitat comercial per sectors i zones d’influència, que situa la despesa en Alimentació com la principal dels espanyols durant el confinament. Els ciutadans es preocupen més per com consumeixen, s’esforcen per limitar el malbaratament d’aliments, compren més conscientment i s’observa una tendència cap a productes més sostenibles. Les marques necessitaran fer d’això una part clau de la seva oferta (per exemple, explorant nous models de negoci), indica l’estudi d’Accenture. 

Pot interessar-te: Escolta les claus d’Oriol Guimerà sobre sostenibilitat en temps de coronavirus al Podcast de Banc Sabadell

 

No obstant això, la preocupació per la sostenibilitat passa a un segon pla quan, en un context de pandèmia, parlem de la seguretat individual, segons un estudi de The Cocktail Analysis. Felipe Romero explica que “el plàstic ha passat a ser percebut com a protecció”, i això passa tant per la protecció personal, com en la de béns empaquetats, on el plàstic assegura una major higienització. 

La identitat i la connexió social, claus en la decisió de compra

Malgrat que la pandèmia ha allunyat a les persones físicament, també ha fet valorar la importància d’estar connectats. L’emoció, la identitat i la connexió social amb la marca segueixen sent claus en les decisions de compra, encara que els hàbits puguin canviar dràsticament per la COVID-19. Un d’ells és la preferència pel consum d’allò local.

Aquesta situació obre un ventall de possibilitats per al petit comerç, davant d’un consumidor més preocupat per la seva comunitat. No obstant això, “existeix la sensació que les grans superfícies poden complir millor amb els processos d’higienització”, explica Felipe Romero.

En aquest sentit, Harvard Business Review recorda la importància que els petits comerços no abandonin la seva estratègia de màrqueting en aquests moments de crisi. Les empreses que posen les necessitats dels clients sota la lupa i ajusten les seves estratègies d’una manera àgil en resposta als canvis de la demanda tenen més probabilitats que altres de prosperar tant durant com després d’una recessió.

-Temes relacionats-
up