La tecnologia al servei de l’empresa en la nova normalitat | EDE
movi-image-tecnologia-servicio-nueva-normalidad-1
Envia'ns suggerències
Transformació digital
4 min del teu temps

La tecnologia al servei de l’empresa en la nova normalitat

Fri Aug 07 10:48:13 CEST 2020

Els avenços en intel·ligència artificial, monitoratge, entorns virtuals i ciberseguretat seran fonamentals en l’era post-COVID-19

En l’àmbit empresarial —i en tots els altres—, la virtut sol néixer de la necessitat. Durant els mesos del confinament provocat per la COVID-19 s’ha viscut un boom de les solucions de software orientades al teletreball, així com un notable desenvolupament de la innovació en àrees com la prevenció de contagis i la seguretat.

L’estiu de desescalada ha estat el planter perfecte per al sorgiment de grans idees tecnològiques en sectors clau com el turisme i els serveis, obligats a salvar la temporada i adaptar-se de la millor manera possible a les restriccions imposades pel Govern. Queda clar que el camí cap a aquesta quimera anomenada ‘nova normalitat’, encara que dur i ple de riscos, també presenta grans oportunitats per als que sàpiguen aprofitar aquesta implementació exprés de la R+D.

Intel·ligència artificial i robots, aliats contra el contagi

L’obertura de les terrasses ens ha deixat la inesborrable imatge d’Alexia, un simpàtic robot que exerceix les funcions de cambrer en un bar de Pamplona. Més enllà de la pintoresca estampa d’aquest autòmat cambrer, la robòtica i la intel·ligencia artificial (IA) ofereixen un servei inestimable en la construcció d’entorns asèptics i lliures de contagis.

Un dels exemples més insòlits és el d’Amazon, que ha instal·lat en els seus magatzems dels Estats Units l’eina Distance Assistant, un conjunt de càmeres amb un sistema d’IA integrat que les dota de capacitat per detectar les vulneracions de la distància de seguretat entre els treballadors. En aquest cas parlem d’un colós, però els experts pronostiquen que en les empreses mitjanes i petites les màquines pensants també es convertiran en un company més.

És també d’aquest parer Gerardo Lanau, CEO d’ESI Soluciones TIC, que preveu un “creixement continu” de la IA en les companyies de totes les mides, especialment en tasques relacionades amb la detecció i la prevenció vírica. "A poc a poc s’anirà traslladant a les pimes des del món de la gran empresa”, afirma. Amazon mateix sembla que li dona la raó, ja que el gegant planeja liberalitzar l’eina esmentada abans. La start-up Landing.ai també ha desenvolupat un interessant sistema de monitoratge basat en machine learning.

Aquesta sinergia entre la gran i la petita empresa és la raó de ser d’E-Sprints B2B, iniciativa adreçada a connectar grans empreses amb start-ups i scale-ups (empreses que ja han aconseguit reunir almenys un milió de dòlars) capaces d’oferir solucions tecnològiques als problemes derivats de la crisi sanitària. La Fundación Empresa y Sociedad (FES) ha patrocinat el projecte, i el seu director i fundador, Francisco Abad, destaca el gran protagonisme de la IA en la convocatòria, fins i tot en aspectes que superen les necessitats de la desescalada. “La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), per exemple, demanda eines d’IA que identifiquin nous usos i valors per als actius immobiliaris que acumula”, relata.

Abad esmenta també la metamorfosi del sector dels esdeveniments, “que necessita enginys de control d’accés, monitoratge i control automàtic de distàncies”.

Prevenció vírica i desinfecció

Limitar en la mesura del possible el contacte amb qualsevol superfície ha estat un dels mantres més repetits des que el món sencer està en escac pel coronavirus. El canvi de paradigma que vivim canviarà fins i tot actes tan nimis com el de ‘fitxar’ en arribar a l’oficina: “L’empremta digital ja no és recomanable pel risc de contagi”, explica Lanau, i afegeix: “S’està fent el pas cap a sistemes més avançats, com la targeta de proximitat o el reconeixement facial”.

Les eines de reconeixement de veu també guanyen prominència, tant per a accions tan mundanes com activar l’ascensor com per al transcendent acte de signar un contracte. N’és un exemple l’app FirVox, que permet donar un consentiment jurídicament vinculant a través del telèfon mòbil.

Els protocols de neteja i higiene són ara encara més importants que abans. La tendència, de fet, és aprofitar les possibilitats de la revolució tecnològica perquè aquesta feina crucial es dugui a terme sense exposar les persones als agents vírics. En aquest punt, cal esmentar en un lloc destacat ZenZoe, que, juntament amb el cambrer robot Alexia, és una altra de les icones de l’impuls tecnològic anticontagi: un robot dissenyat per les empreses espanyoles ASTI Mobile Robotics i BOOS Technical Lighting per desinfectar l’Hospital de Burgos amb llum ultraviolada.

Un sector tan important per a l’economia espanyola com la construcció també fa lloc a la revolució robòtica: “Sacyr demana robots especialitzats per a la desinfecció de grans superfícies i han arribat solucions fins i tot d’Israel”, diu Abad.

Treballar en equip a quilòmetres de distància

L’auge inusitat que ha experimentat el teletreball després de l’esclat de la pandèmia ha empès a la creació de noves eines que incorporen funcionalitats que van molt més enllà de les que es coneixien fins ara. Les empreses que vulguin mantenir la seva competitivitat necessiten entorns virtuals completament equipats, ràpids i, per descomptat, assegurances.

“Les solucions TI que tindran més èxit seran les que de debò permetin no posar un peu a l’oficina”, opina Landau. “Les videotrucades i la missatgeria són només una part d’això; en el futur caldrà disposar d’una xarxa privada virtual que permeti a l’usuari tenir el mateix accés a casa que si fos a la seu de l’empresa”.

Una connexió remota àgil a la sala de conferències virtual i la biblioteca de documents serà fonamental, així com un centre de comandament que en permeti el seguiment. En aquesta àrea, plataformes com Work.com marquen la pauta, amb un disseny multifuncional que habilita l’avaluació dels empleats, la gestió dels torns o el seguiment dels contactes i que, fins i tot, inclou funcions específiques per a la gestió de subvencions, beques i voluntariats.

“Aquestes xarxes privades hauran d’estar ben protegides a través de protocols de ciberseguretat i firewalls eficients”, afirma l’expert, que lamenta que la seguretat cibernètica “és la gran oblidada de les pimes”. Landau sosté que tota empresa, per petita que sigui, haurà d’implementar-la, perquè el teletreball multiplica les oportunitats de hackers i ciberdelinqüents. “La informació s’ha d’encriptar eficaçment, de manera que es pugui enviar per la xarxa amb confiança quan treballem en remot”, afegeix.

La tecnologia proporciona eficiència i neteja i arracona el paper, que cada vegada tindrà menys presència gràcies al núvol i les eines de documentació online. L’àmbit sanitari és dels que més esforços està consagrant a reduir al màxim possible l’ús de registres físics, incompatibles amb un entorn asèptic. “L’Hospital 12 de Octubre (a Madrid) està valorant diverses opcions per a la implementació de la signatura digital en les sol·licituds de consentiment”, destaca Abad.

Hi ha moltes coses que s’han de lamentar en aquests temps, però també hi ha motius per a l’esperança. Un d’ells, potser el més important, és la injecció de creativitat extra que permet capejar les dificultats i cremar etapes més ràpidament: “El que abans trigava un any, ara és funcional al cap d’un mes”, declara el director de la Fundación Empresa y Sociedad. “Aquestes solucions han arribat per quedar-se, i l’acceleració que s’ha produït en els processos tecnològics que hi porten marcarà el futur”.

 

Fotografia de Michael Dziedzic a Unsplash
-Temes relacionats-
up