L’activitat comercial creix un 45% amb l’inici de la desescalada | EDE
movi-image-actividad-comercial-crece-1
Envia'ns suggerències
Internacionalització i Competència
4 min del teu temps

L’activitat comercial creix un 45% amb l’inici de la desescalada

Tue May 26 16:47:01 CEST 2020

Segons Pulso, l’eina de Banc Sabadell, l’activitat comercial es comença a recuperar en aquestes últimes setmanes, encara que de manera desigual. Analitzem les dades setmanals per ciutats per veure quins sectors s’estan reactivant

Fa gairebé un mes que el Govern va posar en marxa la desescalada, per fases i de manera desigual en el territori espanyol, cap a allò que s’ha anomenat “la nova normalitat”. Com s’estan recuperant els diferents sectors i ciutats? A través de Pulso, l’eina de Banc Sabadell que permet analitzar en temps real les dades de la recuperació comercial, es pot observar que, en les últimes quatre setmanes, l’activitat comercial a Espanya ha crescut un 45 % respecte a les setmanes anteriors, tot i que, si tenim en compte el mateix període de l’any anterior, l’activitat ha caigut un 35 %.

Com hem consumit durant el confinament?

El sector de l’alimentació es va convertir en la despesa principal de les llars espanyoles durant el confinament. Aquest fet és un reflex fidel de com s’ha prioritzat la despesa en béns de primera necessitat. Les xifres són clares: a l’abril, aquest sector va ocupar un 76 % de la quota de mercat a Espanya, segons les dades de Pulso, davant d’un 32 % del mes de febrer. 

L’augment de la facturació del sector de la salut acompanya aquest consum que prioritza les necessitats més bàsiques associades a la supervivència de l’individu. I és que en un context en el qual la gran majoria de sectors s’han vist sacsejats per la crisi, el farmacèutic és un dels més resilients, donada la seva condició d’input del sistema sanitari. S’ha produït un fort increment de les vendes en farmàcies, especialment en segments com ara analgèsics i productes d’higiene de mans, encara que també hi ha hagut cims en la venda d’accessoris sanitaris, termòmetres digitals i nutrició, sobretot per a nens. Així es recull al rànquing per sectors de Pulso: el de la salut va passar d’ocupar el setè lloc quant a facturació, amb un 4 % el desembre del 2019, a situar-se en el quart lloc, amb un augment de fins al 6 % des del brot de la pandèmia a Espanya.

En observar l’evolució dels últims sis mesos que ofereix l’eina Pulso, veiem que, en el rànquing de sectors amb més activitat total, han desaparegut molts sectors que tradicionalment han ocupat els primers llocs, com el de la roba i el dels hotels, els quals han deixat pas a d’altres com el de l’electrònica. Això evidencia perfectament un altre dels processos que també ha protagonitzat la població: el de la digitalització. 

Així consumim en la desescalada

En l’última setmana, la facturació del sector de l’alimentació ha caigut respecte als set dies anteriors. Tanmateix, ha pujat un 51 % en els comerços de bricolatge i parament de la llar, segment que ha experimentat un creixement del 337 % en les últimes quatre setmanes. També han facturat més les benzineres (+17 %, en l’última setmana). 

Els comerços de béns relacionats amb la salut (+16 %) i l’electrònica (+9 %) també mostren xifres positives respecte als últims set dies, la qual cosa apunta que l’augment del consum va més enllà del confinament. 

Així mateix, Pulso recull informació tan rellevant com la despesa mitjana del tiquet de compra. En els últims set dies, el tiquet mitjà de compra ha estat de 37 euros, quantitat un 2 % menor que la de la setmana anterior, però semblant a la del mateix període de l’any passat. No obstant, i en línia amb el ja esmentat, els espanyols han gastat menys en tots els sectors, però més en salut (+8 %), electrònica (+5 %).

El sector turístic, de moment, no ha millorat les seves xifres amb la desescalada a Espanya, i el consum dels estrangers continua amb caigudes superiors al 90 % respecte al 2019 a tot el país. 

Et pot interessar: Les receptes del sector turístic per sortir de la crisi


Diferent impacte de la fase 0 a Madrid i a Barcelona

Madrid i l’àrea metropolitana de Barcelona han estat les darreres zones a incorporar-se a la fase 1 el 25 de maig passat, juntament amb alguns territoris de Castella i Lleó. 

En el cas de Madrid, l’activitat comercial ha arribat al 55 % respecte al mateix període del 2019, la qual cosa suposa un 42 % en les últimes quatre setmanes, coincidint amb l’inici de la desescalada. 

En l’última setmana, els madrilenys han comprat menys en grans superfícies d’alimentació (–1 %), però més en petits i mitjans comerços. Aquest fet reforça la tendència social que aposta pel comerç de proximitat en les grans ciutats.

Igual que en el conjunt d’Espanya, els madrilenys consumeixen més en comerços de bricolatge i parament de la llar. El creixement d’aquesta activitat comercial ha estat del 53 % en els últims set dies i del 160 % en l’últim mes. 

Destaca l’evolució dels sectors de la salut, l’electrònica i els restaurants. En l’última setmana, ha crescut encara més la facturació en salut (+25 %) i en electrònica (+30 %), sectors que aglutinen creixements superiors al 60 % en les últimes quatre setmanes. En el cas dels restaurants, el creixement ha estat del 28 % en l’última setmana, i en l’últim mes, la facturació ha crescut un 70 %. Des que va començar la fase 0, els madrilenys, a més de demanar a domicili, també poden anar a recollir als locals menjar per emportar-se. 

Pel que fa a la mobilitat, la facturació de Metro ha crescut un 14 % en aquesta última setmana. Les benzineres continuen en negatiu, amb una caiguda del 4 % respecte a la setmana anterior, i un 6 % durant les últimes quatre setmanes. 

 

 

 

 

 

 

Gráfico que compara el pulso comercial en la ciudad de Madrid durante los últimos siete días y las últimas cuatro semanas a fecha de 25 de mayo (fuente Pulso).

 

 

 

 

 


 

Encara que la facturació en alimentació ha caigut durant les últimes setmanes, el sector lidera el rànquing per sectors de Pulso del mes d’abril, amb un 74 % de quota de mercat, seguit de la salut (7 %) i el transport (5 %). L’evolució mensual que ofereix aquesta eina reflecteix que alguns sectors com el de la roba i el de la bellesa van desaparèixer de la llista al març i encara no han tornat. Així mateix, mentre que l’hoteleria liderava el rànquing al febrer, a l’abril amb prou feines hi va tenir presència, amb un 1 % de quota, representada pels restaurants.

Et pot interessar: Els hotelers prenen la iniciativa per rellançar el seu sector a través del distintiu “Hoteleria segura”

Amb tot, els madrilenys han gastat menys en els últims set dies en tots els sectors, a excepció de l’electrònica (+14 %) i la salut (+15 %). En l’última setmana, el tiquet mitjà de compra a la ciutat ha estat de 33 euros, un 4 % menys que la setmana anterior. 

A Barcelona, l’activitat comercial de l’últim mes no arriba al 55 % de Madrid, però també mostra senyals d’optimisme, amb un 45 % del mateix període de l’any passat, ja que estem parlant d’un creixement del 12 % en els últims set dies. L’activitat dels comerços de salut és la que representa un millor recorregut, amb un creixement setmanal del 14 %, i un 174 % respecte a les quatre setmanes anteriors.

Destaca també la recuperació del sector de la restauració, amb creixements setmanals en la facturació de restaurants (+28 %) i cafeteries (+25 %). En l’últim mes, el seu creixement ha estat del 95 % i del 73 %, respectivament. L’electrònica i la llar també han incrementat la seva facturació en els últims set dies. 

En el sector de l’alimentació, igual que a Madrid, la facturació en els últims set dies també ha caigut respecte a la setmana anterior tant en grans com en petits i mitjans comerços.

 

 

 

 

 

movi-grafico-actividad-comercial-crece-2

 

 

 

 


 

Tot i això, l’alimentació va aglutinar el 76 % de la facturació del mes d’abril, seguida de l’electrònica, la salut i la restauració, amb un 3 % cada sector. Segons Pulso, al febrer la restauració i els hotels lideraven la llista per sectors, amb un 28 % (els restaurants, amb un 16 %; els hotels, amb un 8 %, i les cafeteries, amb un 4 %). A l’abril, aquest 3 % indicat es va repartir entre restaurants, amb un 2 %, i cafeteries, amb un 1 %. 

En l’última setmana, el tiquet mitjà de compra ha estat de 27 euros, un 2 % menys que la setmana anterior. Els habitants de la Ciutat Comtal gasten menys en alimentació, llar, mascotes i restaurants, però més en cafeteries, electrònica i salut. 

València, en fase 1 des del 18 de maig

L’activitat comercial a València ha crescut un 21 % en l’última setmana respecte a la setmana anterior. En l’últim mes, l’activitat ha representat el 59 % respecte al mateix període de l’any anterior. La ciutat de València va entrar a la fase 1 el 18 de maig passat i, des d’aleshores, els seus habitants es mouen més, mengen més fora de casa i gasten més en salut. Així ho demostren les dades de Pulso, que reflecteixen, per exemple, un increment representatiu en la facturació dels restaurants d’un 142 % en els últims set dies i d’un 248 % en les últimes quatre setmanes. 

L’augment de la llibertat de moviment fruit del canvi de fase també s’ha notat en la facturació de les benzineres (+48 % respecte a l’anterior setmana) i del tren (+47 %). Així mateix, igual que a Madrid i a Barcelona, en els últims set dies també ha crescut l’activitat comercial dels negocis d’electrònica, salut i llar.

 

 

 

 

 

movi-grafico-actividad-comercial-crece-3

 

 

 

 


 

Segons la distribució de mercat, l’alimentació va liderar el rànquing de Pulso a l’abril, amb un 82 %, seguit de la salut, amb un 4 %, i l’electrònica, amb un 3 %. 

En l’última setmana, el tiquet mitjà de compra ha estat de 31 euros, igual que la setmana anterior. Els valencians gasten més en tots els sectors, menys en alimentació.

 

 

 

Gràfics que comparen el pols comercial a les ciutats de Madrid, Barcelona i València durant els últims set dies i les últimes quatre setmanes a data de 25 de maig (font Pulso).
-Temes relacionats-
up