L'activitat dels tallers de cotxe creixerà aquest any per l'augment de la mobilitat | EDE
movi-image-talleres-coche-1
Envia'ns suggerències
Petita empresa
4 min del teu temps

L'activitat dels tallers de cotxe creixerà aquest any per l'augment de la mobilitat

Thu Jun 17 08:42:39 CEST 2021

L'avanç de la vacunació i el final de l'estat d'alarma podrien suposar un augment de la mobilitat, la qual cosa implicaria un ús més estès del cotxe i, per tant, de les visites als tallers

La irrupció de la pandèmia de la COVID-19, fa ja més d'un any, va frenar gairebé del tot la mobilitat de les persones durant uns quants mesos. Tant és així que, el 2020, tan sols 13 ciutats van veure augmentar la congestió vehicular, segons el Traffic Index 2020 publicat per TomTom, en què analitza els nivells de 416 ciutats de 57 països del món. Altres 387 van experimentar una disminució significativa, d'una mitjana del 21 %, en la congestió general, i del 28 % a les hores punta.

Una altra de les dades que demostra la paralització de la mobilitat és la de les vendes de vehicles. 2020 va tancar amb una caiguda del 32,3 % en el nombre de matriculacions; en tot l’any, a Espanya se’n van fer un total de 851.211. Aquesta dada posa de manifest la paralització de l'activitat, ja que des del 2014 no es registraven vendes per sota del milió d'unitats, segons l'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions (ANFAC).

Aquesta situació va provocar que molts mitjans de transport quedessin aparcats, per la qual cosa les possibilitats que tinguessin una avaria van quedar molt reduïdes. Això també va repercutir directament en l'activitat dels tallers de reparació i de manteniment, que el 2020 van veure disminuir la seva facturació en un 20 %; segons dades de la Federació Espanyola d'Empresaris Professionals d’Automoció (Conepa), van assolir els 10.120 milions d'euros. A més, durant l’any passat aquests establiments van perdre fins a 5.500 llocs de treball.

L'activitat dels tallers d'automòbils podria créixer fins a un 11 % el 2021, per l'augment de la mobilitat

No obstant això, amb l'avanç de la vacunació i la possibilitat que finalitzi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig s'obre la via de l'aixecament de les restriccions a la mobilitat, fet que implicaria també un repunt del transport en general i del cotxe en particular. Segons dades de la consultora GIPA recollits per Euromaster, l'ús dels vehicles augmentarà aquest any al voltant d'un 15 %, després de caure un 20,9 % durant l'any passat. En aquest sentit, els tallers d'automòbils seran un dels beneficiats, ja que la seva activitat creixerà un 11 %, després que el seu negoci decreixés un 20 % el 2020.

Tot i que serà una recuperació lenta, ja que els nivells previs a la pandèmia trigaran a recuperar-se. En aquest sentit, segons les dades de Pulso, l'eina de Banc Sabadell que permet analitzar l'evolució de la recuperació, l'activitat del sector de l'automòbil a Espanya ha passat d'un 83- 95 % en els mesos d'octubre a febrer a més d'un 177 % al març respecte als mateixos mesos de l'any passat. 

 

 

movi-image-talleres-coche-grafico

 

 


 

El repte de l'especialització dels tallers: cap a la sostenibilitat

La COVID-19 ha tingut un fort impacte en el debat sobre la mobilitat del futur. I per això cobra especial rellevància un concepte: la sostenibilitat ambiental. En aquest sentit, el Congrés dels Diputats va aprovar recentment el projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica, que marca objectius clars pel que fa a les emissions de CO2 continuant amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat en carboni marcat per la Unió Europea per a 2050.

A partir del 2050 només podran circular vehicles de zero emissions, de manera que els tallers s’han d’especialitzar en vehicles elèctrics

Per al sector dels automòbils, això es tradueix en el fet que a partir del 2040 només es podran vendre cotxes i vehicles que siguin zero emissions, de manera que les noves fabricacions no podran comptar amb propulsors de gasolina, dièsel o híbrids convencionals. I 10 anys després, a partir de 2050, no podran circular els vehicles que siguin emissors de carboni.

D'aquesta manera, els cotxes elèctrics o d'hidrogen es posicionen com l'única alternativa a llarg termini per poder desplaçar-se. Això comporta un gran repte, ja que l'oferta d'aquesta mena de vehicles encara és escassa. Però també presenta una oportunitat per als tallers, ja que és el moment que s'avancin a aquest nou model de negoci i estableixin l’especialització en aquest camp com una de les prioritats a introduir i desenvolupar en l'oferta de la seva activitat. La formació dels professionals, l'habilitació o l'adaptació dels espais i la incorporació de nou equipament seran factors imprescindibles perquè estiguin completament preparats per atendre les incidències en aquests automòbils.

Les vendes de vehicles electrificats a Espanya han experimentat un augment important en els últims mesos. El març de 2021 es van vendre un 53 % més d'automòbils elèctrics respecte del mateix període del 2019, mentre que el creixement dels vehicles híbrids endollables va ser del 344 %, segons les dades de l'ANFAC, que ha fet la comparació amb l'any 2019 perquè les dades de 2020 es van veure afectades per la declaració de l'estat d'alarma i el confinament.

Pot interessar-te:  Vull comprar-me un cotxe elèctric, per on començo?

Fotografia de cottonbro a Pexels
-Temes relacionats-
up