movi-image-asesor-financiero-mercados-1
Envia'ns suggerències
Estalvi i Inversions
4 min del teu temps

L'assessor financer, clau per navegar amb èxit en els mercats el 2021

Thu Mar 11 13:15:28 CET 2021

Han estat una figura clau per a molts estalviadors i inversors en els pitjors moments de la crisi i, amb vista a la recuperació, els assessors financers han de seguir jugant un paper fonamental en la identificació d'oportunitats mitjançant una gestió activa de la cartera.

Deia el nord-americà Benjamin Franklin que «és possible donar consells, però no donar conducta». Les turbulències actuals que governen els mercats financers, degut a la volatilitat que ha impulsat la pandèmia global i la consegüent recessió econòmica, han portat la inestabilitat tant a la renda variable com a la renda fixa. Els successius ral·lis alcistes i baixistes de molts valors al llarg de 2020 s’han vist secundats en el temps per una caiguda generalitzada en la rendibilitat de productes com els bons governamentals o les Lletres de Tresor. En els últims mesos, una nova amenaça per als inversors ha començat a prendre forma: mentre el deute de moltes economies es dispara a conseqüència de la desestabilització dels seus comptes públics per fer front a la crisi, les polítiques de reactivació (que, a Europa, per exemple, tenen un dels seus màxims exponents en el Fons de Recuperació Econòmica) estan servint perquè molts analistes adverteixin de la previsible pujada generalitzada de la inflació. I, tot això, mentre continua existint la incertesa sobre possibles noves onades de contagis i, amb això, l'arribada de més mesures de restricció i de confinament.

Més i millor informats

En aquest panorama d’inestabilitat, molts inversors han après a sortir de la seva zona de confort i abandonar les seves estratègies tradicionals de gestió de l’estalvi per apostar per actius que els ofereixin la promesa d’una rendibilitat més elevada. Tot això tenint en compte que, en un context general de tipus d’interès pròxims a zero, productes com els dipòsits a termini, els comptes remunerats i, a escala global, el deute públic, no semblen una elecció adequada si, com a mínim, es vol batre el comportament de la inflació i no perdre diners. A aquesta realitat, cal sumar-li el fet que no pocs estalviadors, a conseqüència de la crisi econòmica, han hagut de replantejar-se les seves necessitats financeres en el curt termini, així com els seus propis objectius vitals pensats per a un horitzó temporal elevat.

Enfront d'aquesta realitat, la solució més habitual ha estat procurar buscar més informació sobre els mercats, intentant entendre què passa i, sobretot, interpretar amb més claredat què vindrà. No obstant això, disposar de més informació no vol dir gestionar millor una cartera, ja que, sovint, la sobreinformació actual impedeix convertir tot aquest contingut en forma d'anàlisis, articles o notícies, en dades realment útils. I és en aquest context que la figura de l'assessor financer pren, fins i tot, més rellevància per als estalviadors que en altres moments del passat.

La pandèmia ha estat un disruptor tecnològic de la indústria financera, però l'inversor necessita un assessor professional que analitzi la sobreinformació

Decisions responsables i racionals

En moments d'incertesa en els mercats, la principal funció d'un assessor financer és oferir tranquil·litat als seus clients. En paral·lel, aquest assessor rastreja i identifica productes que s’adaptin a les seves necessitats amb una òptica de gestió activa i professional del seu patrimoni. És a dir, hi haurà inversors que s’acosten a l'edat de jubilar-se i que volen preservar el seu capital abans d'iniciar una fase de desacumulació en la seva jubilació. A ells els convé apostar per actius estables i, en general, per una estratègia més conservadora. 

En canvi, per als més joves, pot ser més adequat incorporar un nivell de risc més alt a la cartera, potser afegint actius més descorrelacionats del cicle econòmic, com poden ser els fons d’inversió basats en megatendències, que intenten identificar les indústries que es convertiran en els motors econòmics globals del demà.

En aquest sentit, l’assessor financer, per la seva formació i especialització, és capaç d’entendre les necessitats i els interessos del seu client i construir una estratègia d’inversió adaptada al seu perfil, a la seva aversió al risc i al seu horitzó temporal

A més, compten amb eines pròpies i especialitzades i han sabut adaptar els avenços tecnològics en el procés de la inversió, com, per exemple, la intel·ligència artificial. La tasca d'aquests professionals és bastant complexa, ja que analitzen permanentment la realitat dels mercats per intentar identificar noves amenaces i oportunitats. I, a més, han d’implementar amb els seus clients una part emocional, sensible i empàtica d’escolta activa de les pors i els dubtes sobre la gestió del seu patrimoni i impedir, per exemple, que prenguin decisions basades en les emocions. De fet, un dels seus baluards fonamentals és que aconsegueixen establir amb l'estalviador una relació de confiança mútua, en què, a través del coneixement dels seus grans objectius vitals, es construeix una estratègia flexible per 'moure' els seus estalvis i, amb això, fer-los créixer.

Un assessor estableix una relació de confiança mútua amb l'estalviador, que és clau per construir una estratègia flexible basada en els seus objectius vitals a llarg termini

El suport vital de les noves tecnologies

Tot i que el 'fantasma' del confinament estricte del segon trimestre de 2020 sembla que ha quedat enrere, les regles de contacte social i físic han canviat molt. Les reunions i els actes presencials són sensiblement més esporàdics. En aquesta conjuntura, sembla que la feina de l'assessor financer, si més no pel que fa a la part més empàtica i emocional, es fa més complicada. És aquí on, gràcies a les noves eines digitals, no només han aconseguit mantenir els seus estàndards de qualitat, sinó que n’hi ha molts que els han millorat significativament.

Els sistemes de missatgeria instantània, les sessions de vídeo en temps real, la flexibilitat en la gestió del correu electrònic i les trucades telefòniques o, fins i tot, el desenvolupament d’apps per identificar oportunitats d'inversió o fer el seguiment de determinats productes s'han consolidat, garantint així la seguretat de totes les operacions. Els assessors financers han sabut fer un pas endavant i utilitzar les eines que la tecnologia ha posat al seu abast per aprofundir en la relació amb els seus clients, en un moment d'incertesa en què aquests necessiten el màxim suport. D'una manera proactiva, flexible, adaptant les seves agendes i optant per una estratègia didàctica, han sabut trencar distàncies i establir mecanismes més eficients de relació, aportant un valor afegit innegable.

És a dir, han desenvolupat una millora de l'experiència de client a través de la resposta activa a les seves necessitats, ampliant la seva gamma de serveis en l'epicentre de, possiblement, la crisi financera més rellevant des de la Segona Guerra Mundial. 

Pot interessar-te: Escolta el Podcast de Banc Sabadell, ‘Com invertir amb tipus d’interès baixos?’, amb Antonio Saiz, director d'Oferta d'Estalvi i Inversió de Banc Sabadell

Fotografia de Nicola Fioravanti a Unsplash
-Temes relacionats-
up